Πυρκαγιές: Πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ρύπανση του αέρα – Μελέτη με ελληνική συμμετοχή

Εκτός από την ανυπολόγιστη καταστροφή, που επιφέρουν οι πυρκαγιές, οδηγούν στον θάνατο κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καπνό και με τη ρύπανση του αέρα από τις δασικές πυρκαγιές, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως είναι σχεδόν τόσοι, όσοι οι θάνατοι που συνδέονται με τους καύσωνες. Αυτό έδειξε διεθνής μελέτη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες. Τουλάχιστον 33.500 θάνατοι ετησίως στον κόσμο μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τις δασικές πυρκαγιές.

Στη μελέτη συμμετείχαν οι καθηγήτριες Κλέα Κατσουγιάννη και Ευαγγελία Σαμόλη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη εκτιμά ότι ακόμη και η βραχυχρόνια έκθεση των ανθρώπων στα μικροσωματίδια (ΡM2,5 ή έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), τα οποία εισχωρούν στους πνεύμονες και στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες των πνευμόνων, καρδιαγγειακές και άλλες αιτίες. Τα σωματίδια από τις δασικές πυρκαγιές είναι συνήθως πιο μικρά και πιο τοξικά από αυτά των αστικών πυρκαγιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιουμίνγκ Γκούο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσαν στοιχεία για 65,5 εκατομμύρια θανάτους σε 749 πόλεις 43 χωρών.

Συσχετίζοντας τα δεδομένα αυτά με στοιχεία για τα επίπεδα συγκεντρώσεων σωματιδίων ΡΜ2.5 λόγω πυρκαγιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,62% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία διεθνώς, το 0,55% των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας και το 0,64% των θανάτων που σχετίζονται με παθήσεις των πνευμόνων, μπορούν κάθε χρόνο να συνδεθούν με τις άμεσες επιπτώσεις των μικροσωματιδίων από τις πυρκαγιές. Συγκριτικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τους καύσωνες, εκτιμάται ότι αποτελούν το 0,91% όλων των θανάτων διεθνώς.

Η Γουατεμάλα βρέθηκε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ετησίων θανάτων σχετιζόμενων με την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές (3,04%). Ακολουθεί η Ταϊλάνδη (2,32%), η Παραγουάη (2,09%), το Μεξικό (1,72%) και το Περού (1,61%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμήθηκε σε 0,33%, όσο ακριβώς και στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ σε 0,26% και στη Βρετανία μόνο 0,09%.

«Η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως 1.000 χλμ. μακριά και ο κίνδυνος των πυρκαγιών προβλέπεται ότι θα αυξάνεται όσο η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει», δήλωσε ο Γκούο.

Διαβάστε επίσης 

Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος Μ;

Μπλόκο στα ταξίδια των ανεμβολίαστων από σήμερα

Επιστροφή στα θρανία, υποχρεωτικότητα και τρίτη δόση τα στοιχήματα της κυβέρνησης

 

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.