Επιστροφή στα θρανία, υποχρεωτικότητα και τρίτη δόση τα στοιχήματα της κυβέρνησης

Με μάσκα και κρατώντας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), προσέρχονται από σήμερα οι μαθητές στα σχολεία.

Η επιστροφή στα θρανία είναι ένα από τα μεγάλα “στοιχήματα” για την κυβέρνηση. Στόχος είναι να μην κλείσουν ούτε μία μέρα φέτος οι σχολικές μονάδες και να αποφευχθεί η τηλεκπαίδευση. Βέβαια μερίδα επιστημόνων εκφράζει τον προβληματισμό της εάν αυτό είναι, όντως, εφικτό. Τις επόμενες μέρες η κινητικότητα θα αυξηθεί πολύ – όπως είναι λογικό – και αναμένεται να σημειωθεί αλματώδης αύξηση στον εντοπισμό των κρουσμάτων, λόγω και των πολλών τεστ, που θα διενεργούνται.

Η κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες μας, θα είναι “από πάνω” και αν η κατάσταση πάει να ξεφύγει, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών.

Πάντως για την ώρα τα παιδιά είναι αυτά που καλούνται για άλλη μια φορά “να βγάλουν το φίδι από την τρύπα” και να αποδείξουν πόσο καλά συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και πόσο πιστά ακολουθούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

“Μπλοκαρισμένη” η “Ελευθερία”

Τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς θα δίνεται χρόνος στην ενημέρωση των μαθητών για την COVID-19 λοίμωξη και για τις επιπλοκές της, καθώς και για τη σημασία του εμβολιασμού. Όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες το Healthstories, στα γυμνάσια και στα λύκεια θα προσέρχονται παιδίατροι, προκειμένου έγκυρα και χωρίς πανικό να ενημερώνουν τους μαθητές για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός και για το ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και συστήνεται να το κάνουν τα παιδιά άνω των 12 ετών.

Ο ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός των μαθητών, οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο, προβληματίζει, για τούτο και επιστρατεύονται όσοι μπορούν να πείσουν γονείς και παιδιά.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόλις 59.000 μαθητές. Στις ηλικίες 12 -14 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως 15.000 παιδιά. Στις ηλικίες 15 -17 ετών, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 44.000 μαθητές. Τα νούμερα ανεβαίνουν κατάτι, εάν προσθέσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού για τις επόμενες μέρες. Και πάλι, όμως, απέχουν πολύ από τον επιθυμητό στόχο.

Το… σίριαλ με το τείχος ανοσίας συνεχίζεται και, δυστυχώς, θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμη… Εχθές Κυριακή έγιναν μόλις 729 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Ανάλογη ήταν η εικόνα και την περασμένη Κυριακή. Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρά με το ζόρι.

Πώς θα προσέρχονται οι μαθητές

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, η προσέλευση στις σχολικές μονάδες από σήμερα Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται ως εξής:

Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος, που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 12 χρόνια της ηλικίας) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου – διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Πώς θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ή μοριακού τεστ RT-PCR).

Τα τεστ πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση. Τα, δε, αποτελέσματα θα τα επιδεικνύουν στον Διευθυντή/Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

Έρχεται η τρίτη δόση

Το άλλο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η τρίτη δόση του εμβολίου.

Σήμερα αναμένεται να λάβουν ενημερωτικά μηνύματα 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι και αύριο Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλειστούν τα ραντεβού.

Το 75% των ανοσοκατεσταλμένων, οι οποίοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, έχει χαμηλή ανοσοαπόκριση, αγγίζει μόλις το 35%. Με την τρίτη δόση μπορεί να φθάσει ως το 85%.

Επιπλέον στις κατηγορίες των πολιτών, οι οποίοι θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19, εντάσσονται οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί – η  τρίτη δόση για τους άνω των 60 θα γίνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Διαβάστε επίσης

Πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι – Χωρίς όργανα

Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.