Φωτιές: Αύξηση στα κρούσματα COVID-19 από τα μικροσωματίδια

Νέα μελέτη συσχετίζει τα μικροσωματίδια από τις φωτιές με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, η αύξηση στα αιωρούμενα και εισπνεόμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 (έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) από τις φωτιές σχετίζεται με αύξηση στα περιστατικά βαριάς COVID-19 και θανάτου στις περισσότερο πυρόπληκτες περιοχές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη καθηγήτρια βιοστατιστικής Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, ανέλυσαν στοιχεία για το 2020 από 92 κομητείες σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και Όρεγκον), όπου είχαν υπάρξει μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Διαπιστώθηκε μια αύξηση στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό έως έναν μήνα μετά την έκθεση στα αυξημένα μικροσωματίδια.

Επιβάρυνση της πανδημίας

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει γενικότερα τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2.5 με αυξημένο κίνδυνο COVID-19, π.χ. λόγω ρύπανσης του αέρα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα οι πυρκαγιές, που μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, μπορεί, επίσης, να επιβαρύνουν την πανδημία.

“Βρήκαμε ενδείξεις στη μελέτη μας ότι η κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών, μαζί με την πανδημία, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι οι πυρκαγιές, που αυξάνουν τα μικροσωματίδια, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της εν λόγω λοίμωξης. Βρήκε ότι σε ορισμένες πυρόπληκτες περιοχές στις ΗΠΑ μια αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% των περιστατικών COVID-19 και με μια μέση αύξηση κατά 8% των θανάτων εξαιτίας της νόσου.

“Το νούμερο ένα πράγμα στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, είναι οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα”, τόνισε η Δρ. Ντομίνιτσι.

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη στις περιοχές που επλήγησαν πολύ από πυρκαγιές, οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα.

Τα σωματίδια ΡΜ2.5 έχουν “ενοχοποιηθεί” κατά καιρούς για σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλα.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Έπαιζε μπουζούκι την ώρα που τον χειρουργούσαν στον εγκέφαλο (Βίντεο)

Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.