Λαχανικά τουρσί: Ο λόγος που πρέπει να προστεθούν στο πιάτο σας

Τα λαχανικά τουρσί, έχουν έρθει τελευταία στο διατροφικό προσκήνιο, με πολλούς διατροφολόγους να τα εξυμνούν και όχι αδίκως. Τα οφέλη για την υγεία από τα λαχανικά τουρσί περιλαμβάνουν αντιβακτηριακά αποτελέσματα, βελτιώσεις στη δυσκοιλιότητα, αντικαρκινικές ιδιότητες, θεραπεία χρόνιων ασθενειών, ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ενίσχυση της ανοσίας.

Το τουρσί είναι η διαδικασία διατήρησης ή παράτασης της διάρκειας ζωής των τροφίμων με αναερόβια ζύμωση σε άλμη ή σε ξίδι. Πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν παράδοση στην κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση. Tα κυριότερα λαχανικά που γίνονται τουρσί είναι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο και το ραπανάκι καθώς και πιπεριά τσίλι, ρίζα λωτού, καρότο, τζίντζερ, αγγούρι, μελιτζάνα, παντζάρι, σκόρδο, ελιά και παπάγια, λέει η διατροφολόγος, Amy Brownstein, MS, RDN.

Λαχανικά τουρσί: Θετικές επιδράσεις στην υγεία

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα

Τα λαχανικά τουρσί, όπως όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, διατηρούνται χρησιμοποιώντας την παμπάλαια διαδικασία συντήρησης που όχι μόνο ενισχύει τη διάρκεια ζωής του φαγητού και τη θρεπτική αξία του, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει στον οργανισμό μια ποσότητα υγιεινών προβιοτικών, ζωντανών μικροοργανισμών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη.

Η διαδικασία ζύμωσης η οποία περιλαμβάνει την άλμη (δηλαδή συντήρηση των αγγουριών νερό και αλάτι για πολλές ημέρες) και ζυμώνεται από τα βακτηρίδια Lactobacillus, τα οποία καλύπτουν τη φλούδα του αγγουριού, είναι αυτό που δίνει στις πίκες την ξινή γεύση τους. Αν  έχουν παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας ξύδι αντί για τη διαδικασία φυσικής ζύμωσης με άλμη, δηλαδή χωρίς ζωντανούς οργανισμούς, αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχουν προβιοτικά. Για να εξασφαλίσετε ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα που επιλέγετε περιέχουν προβιοτικά, αναζητήστε τη λέξη “φυσικά ζυμωμένα” στην ετικέτα.

Ανακουφίζουν από τις κράμπες

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μυϊκές κράμπες μπορούν να διαλυθούν σε ενάμιση λεπτό με την κατανάλωση 1 ml υγρού από το τουρσί για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Η ανάρρωση ήταν 36% πιο γρήγορη από ό, τι μετά την κατανάλωση απλού νερού και 45% ταχύτερη από ό, τι αν δεν έπιναν καθόλου νερό. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι κάτι στο υγρό από το τουρσί λαχανικών, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αντανακλαστικό στο στόμα, στέλνοντας σήμα στα νεύρα για να σταματήσει τις κράμπες, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Η θεωρία εδώ είναι ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο του υγρού από το τουρσί βοηθά την αύξηση της ενυδάτωσης και επομένως της απόδοσης. Ενώ μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το υγρό από το τουρσί βοήθησε να αυξηθεί η πρόσληψη νερού και τα επίπεδα νατρίου στο αίμα μετά από αθληστική άσκηση, άλλες μελέτες δεν έδειξαν αποτελέσματα.

Τα λαχανικά που μπορούν να γίνουν τουρσί.

  • το αγγουράκι (πίκλα)
  • η μελιτζάνα
  • το καρότο
  • το μπρόκολο
  • το κουνουπίδι
  • η πιπεριά

Διαβάστε επίσης 

Λαχανικά που πρέπει να αποφεύγουμε στη δίαιτα

Πώς να αποθηκεύετε κάθε αλεύρι

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.