Αλεύρι για κέικ και αλεύρι για όλες τις χρήσεις – Η βασική διαφορά

Το αλεύρι για κέικ και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έχουν μία βασική διαφορά. Μπορεί όταν φτιάχνετε κέικ να χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, επειδή δεν έχετε αλεύρι για κέικ ή να σκεφτήκατε ότι αφού είναι για τα πάντα, γιατί να μην είναι και για αυτό τον σκοπό. Κι όμως, το κέικ θέλει το δικό του αλεύρι!

Τι είναι το αλεύρι για κέικ;

Κάθε αλεύρι έχει ένα ποσοστό πρωτεΐνης, το οποίο σχετίζεται με την γλουτένη. Καθώς το επίπεδο πρωτεΐνης συσχετίζεται με τον σχηματισμό γλουτένης, καλό είναι να ξέρουμε ότι όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τόσο πιο «δυνατό» είναι το αλεύρι.

Το αλεύρι για κέικ έχει χαμηλό αριθμό πρωτεϊνών, γενικά περίπου 6 έως 8%. Είναι επίσης πολύ ψιλοαλεσμένο και αυτή η χημική διαδικασία είναι που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα μόρια του αμύλου απορροφούν την υγρασία και συνδέονται με τα λίπη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κέικ που έχει πιο απαλή υφή, πιο ομοιόμορφη ψίχα και μεγαλύτερο φούσκωμα από αυτά που παρασκευάζονται με το κλασικό αλεύρι.

Συνήθως θα δείτε συνταγές για κέικ, μάφιν και άλλα αρτοσκευάσματα να συνιστούν αλεύρι για κέικ.

Τι είναι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις;

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ακριβώς αυτό, μια λύση που λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Διαφορετικές μάρκες αλευριού για όλες τις χρήσεις έχουν διαφορετικές ποσότητες πρωτεΐνης, αν και γενικά, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις περιέχει περίπου 9 έως 11% πρωτεΐνη.

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή το αλεύρι για ψωμί με ακόμη υψηλότερη γλουτένη με 13 έως 15% πρωτεΐνη, θα ταιριάξει καλύτερα στο ψωμί ή την πίτσα όπου θέλετε περισσότερο βάρος ή πιο πυκνή υφή.

Αλεύρι για κέικ VS αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του άλευρου για κέικ και του άλευρου για όλες τις χρήσεις είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Όταν φτιάχνετε αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί, το δυνατό αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει αξία. Ο στιβαρός κολλώδης ιστός που αναπτύσσεται όταν το αλεύρι συνδυάζεται με υγρό έχει ως αποτέλεσμα ψωμί με μαστιχωτή, ζωηρή υφή.

Αλλά όταν φτιάχνουμε ένα κέικ, συμβαίνει το αντίθετο: Θέλουμε κάτι με απαλό, λεπτό και τρυφερό τρίμμα. Για να το αποκτήσουμε, θέλουμε να αποθαρρύνουμε την ανάπτυξη γλουτένης και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να επιλέξουμε ένα αλεύρι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Το αλεύρι για κέικ, δεν είναι μόνο για κέικ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, μάφιν και τηγανίτες.

Τι να χρησιμοποιήσετε εάν δεν έχετε αλεύρι για κέικ

Αν και το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι που απαιτεί μια συνταγή, μπορεί αυτό να μην είναι πάντα δυνατό. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του άλευρου για κέικ στις περισσότερες συνταγές για κέικ, αλλά θα υπάρχει διαφορά στο τελικό προϊόν. Λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης πρωτεΐνης και γλουτένης, τα κέικ που παρασκευάζονται με αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα είναι ελαφρώς πιο βαριά και λιγότερο ευαίσθητα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι για κέικ και για άλλες χρήσεις;

Από την άλλη πλευρά, το αλεύρι για κέικ δεν αντικαθιστά σχεδόν ποτέ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για ψωμί. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ αρκετή γλουτένη, η οποία είναι η δομή για τα περισσότερα ψωμιά.

Διαβάστε επίσης

Ενδομητρίωση και εξωσωματική γονιμοποίηση – Τα νεότερα δεδομένα

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα – Προβληματισμός και θλίψη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.