7 λόγοι για να επιλέγετε ψωμί με προζύμι

Μία πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή για όσους δεν μπορούν ναν ζήσουν χωρίς ψωμί – και είναι πολλοί – είναι το ψωμί με προζύμι.

Το συγεκριμένο είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται με ζύμωση της ζύμης χρησιμοποιώντας άγρια ​​γαλακτοβάκιλλο και μαγιά. Το γαλακτικό οξύ που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία της ζύμωσης προσδίδει μια ξινή γεύση και ενισχύει τις ιδιότητές του.

Το ψωμί με προζύμι περιέχει γλουτένη;
Το ψωμί με προζύμι δεν είναι εγγενώς χωρίς γλουτένη, καθώς συνήθως παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου που περιέχει γλουτένη. Ωστόσο, η διαδικασία ζύμωσης που εμπλέκεται στην παρασκευή του μπορεί να διασπάσει ορισμένες από τις πρωτεΐνες γλουτένης, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη για ορισμένα άτομα με δυσανεξία και ευαισθησίες στη γλουτένη.

Πρέπει να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες εάν υπάρχει κάποια υποψία διότι π.χ., δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας πριν από την κατανάλωση.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψωμιού με προζύμι

Το ζυμωτό ψωμί προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα ψωμιά.

1. Το προζύμι είναι καλύτερο για την απορρόφηση μετάλλων
Η διαδικασία ζύμωσής του διασπά το φυτικό οξύ, βοηθώντας στην απορρόφηση των μετάλλων. Επιπλέον, προάγει την υγεία του εντέρου ενισχύοντας ένα ποικίλο μικροβίωμα.

2. Είναι καλό για το έντερο
Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που έχει το ψωμί με προζύμι μπορεί να ενισχύσουν την πέψη και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο βραδύτερος ρυθμός πέψης του μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για διαβητικούς.

3. Έχει μοναδική γεύση και υφή
Το ψωμί με προζύμι έχει μοναδική γεύση και τραχιά υφή, που το κάνει διαφορετικό από το κλασικό ψωμί. Επιπλέον, κάποιοι το βρίσκουν πιο εύκολο για την πέψη λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας σε γλουτένη.

4. Πλούσιο σε βιταμίνες
Το ψωμί με προζύμι τείνει να έχει υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο σε σύγκριση με άλλα ψωμιά. Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά του απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό λόγω των χαμηλότερων επιπέδων φυτικών αλάτων, καθιστώντας το εύπεπτο και θρεπτικό.

5. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Λόγω της όξινης φύσης του και της παρουσίας ευεργετικών βακτηρίων, το ψωμί με προζύμι έχει συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα άλλα ψωμιά.

6. Βοηθά στη διαχείριση βάρους
Το ψωμί με προζύμι αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, οπότε έχετε τον έλεγχο του τι τρώτε.

7. Καλύτερο για την υγεία της καρδιάς
Το ψωμί με προζύμι έχει περισσότερες φυτικές ίνες από τα άλλα ψωμιά και έτσι βοηθά και αυτό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης

Νοσ. Παπαγεωργίου: Πρωτοστατεί στα απογευματινά χειρουργεία – Όλα έτοιμα λέει ο Άδωνις, θα τα καταργήσουμε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Καρκινογόνες ουσίες σε καλλυντικά (βενζόλιο): Πού εντοπίζεται ο κίνδυνος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.