Μπλε μπανάνα: Το δυσεύρετο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Όλοι έχουμε γευτεί τις πράσινες και κίτρινες μπανάνες, τι γίνετε όμως με τη μπλε; Η μπλε μπανάνα Java, έχει υφή και γεύση που θυμίζει παγωτό με άρωμα βανίλιας. Εκτός από την ασυνήθιστη γεύση της, ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό απαλό μπλε χρώμα της φλούδας και την κρεμώδη λευκή σάρκα της.

- Advertisement -

Τι είναι οι μπλε μπανάνες;

Οι μπανάνες Blue Java είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών μπανανών που προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία: Musa acuminate και Musa balbisiana. Διαθέτουν μια μοναδική φλούδα με μπλε απόχρωση. Ωστόσο, αυτό το χρώμα τείνει να ξεθωριάζει καθώς ωριμάζουν αργά. Η μπλε μπανάνα Java, είναι επίσης πιο σφιχτή, με κρεμώδη λευκή σάρκα και μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους. Καλλιεργείται στη Χαβάη και σε μέρη της Κεντρικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά την ωρίμανση της αποκτά πιο αφράτη υφή από τις τυπικές μπανάνες που βρίσκουμε στην αγορά. Δεν είναι καινούργιο αυτό είδος, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία στη Χαβάη καλλιεργείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Γεύση παγωτού

Οι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στη σάρκα της προσφέρουν μια συναρπαστική γεύση που συχνά συγκρίνεται με την κρέμα βανίλιας ή το παγωτό βανίλια. Η μπλε μπανάνα αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κανονικό παγωτό. Λόγω της μοναδικής της γεύσης, προστίθενται συνήθως σε επιδόρπια και smoothies.

Πλήθος ερευνητικών μελετών έχει αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης της για την υγεία, καθώς και το σημαντικό ρόλο που παίζει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

- Advertisement -

Οφέλη

Είναι εξαιρετική για απώλεια βάρους, καθώς έχει λίγες θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προωθόντας ένα αίσθημα πληρότητας , που μας κρατά ικανοποιημένους, λέει η κλινική διατροφολόγος, Ilana Muhlstein, MS, RD. Σε μια μελέτη, φάνηκε ότι η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε φυτικές ίνες σε καθημερινή βάση μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία απώλειας βάρους.

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η μπλε μπανάνα, θα μπορούσε να θεραπεύσει πολλές πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, των ελκών του στομάχου και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Είναι εμπλουτισμένη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, κοινώς γνωστά ως γαλλικό οξύ, κερσετίνη, φερουλικό οξύ και ντοπαμίνη. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων και μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Η μπλε μπανάνα, είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς σας. Πρόσφατη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας μεσαίου μεγέθους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς από βλάβες και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η κατανάλωση μπανανών 4-6 φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο νεφρικών παθήσεων. Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κύστεων στα νεφρά.

Η κατανάλωση μπανάνας μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει τους μυς σας να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Ο ηλεκτρολύτης καλίου που υπάρχει στις μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των μυών πιο γρήγορα μετά από μια προπόνηση, εξηγεί η Muhlstein.

Βοηθά επίσης, στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης που βελτιώνουν τη διάθεση. Συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος εάν κάποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής, η μπανάνα περιέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών.

Η μπλε μπανάνα java περιέχει 1% DV βιταμίνης Α και 17% DV βιταμίνη C που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών και του δέρματος.

Περιέχει τέλος, τρυπτοφάνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων ύπνου και στη μείωση της αϋπνίας. Η ρύθμιση του κύκλου ύπνου βοηθά στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών, λέει η Muhlstein.

Διαβάστε επίσης

Πώς και με τι να αντικαταστήσετε τις ζωικές πρωτεΐνες για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα

Μπαχαρικά: Απλές συμβουλές για να μην χάσουν το άρωμα και τη γεύση τους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.