Μπαχαρικά: Απλές συμβουλές για να μην χάσουν το άρωμα και τη γεύση τους

Τα μπαχαρικά δίνουν γεύση, άρωμα και χαρακτήρα στα φαγητά μας. Ο τρόπος διατήρησής τους παίζει σπουδαίο ρόλο στο άρωμα και την φρεσκάδα τους. Η αλλοίωσή τους μπορεί να καταστρέψει ένα πιάτο ή απλά μπορεί να μη γίνει αντιληπτή η ύπαρξή τους σε αυτό.

Για να είμαστε σίγουροι, λέει η Lisa Zaslow της Gotham Organizers., ο γενικός κανόνας είναι πως αγοράζουμε τα μπαχαρικά μας είτε συσκευασμένα, είτε από εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών που γνωρίζουμε πως έχουν μεγάλη κατανάλωση. Τα αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες ώστε να τα καταναλώσουμε γρήγορα και να παραμείνουν φρέσκα.

Επιλέξτε ένα σημείο εύκολης πρόσβασης

Πριν τα αποθηκεύσετε, σκεφτείτε τη διάταξη της κουζίνας σας. «Είναι πάντα καλύτερο να αποθηκεύετε τα μπαχαρικά κοντά στο σημείο που χρησιμοποιούνται», λέει η Zaslow .”Το ιδανικό μέρος είναι στον πάγκο της κουζίνας όπου κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας του φαγητού σας.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία. Εχθρός για τα μπαχαρικά είναι οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η υγρασία. Είναι λάθος να τοποθετηθούν σε ράφι κοντά σε ηλεκτρική συσκευή ή στο ψυγείο (εξαιρούνται τα μπαχαρικά με κόκκινο χρώμα όπως η πάπρικα και το τσίλι).

Να θυμάστε ότι τα μη αλεσμένα μπαχαρικά διατηρούνται περισσότερο από τα αλεσμένα και το άρωμα των πρώτων (όταν οι κόκκοι αλέθονται) είναι ασύγκριτης έντασης σε σύγκριση με το άρωμα των πρώτων. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, θα ήταν να προμηθευτείτε μύλο μπαχαρικών, λέει η Ashley Murphy, ιδιοκτήκτρια της NEAT Method.

Πώς να κρατήσετε τα μπαχαρικά φρέσκα

Βασικό κριτήριο για να διαπιστώσετε αν τα μπαχαρικά έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους είναι οι αισθήσεις σας. Αν το χρώμα τους έχει ξεθωριάσει τότε το πιο πιθανό είναι να έχουν χάσει εντελώς και τη γεύση τους.

Πρέπει να τα κρατάτε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς για να μην χάσουν το άρωμά τους αλλά και να μην επηρεαστούν από τις μυρωδιές των υπολοίπων τροφίμων.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μπαχαρικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γιαυτό πρέπει να αποθηκεύονται απαραίτητα στο ψυγείο.

Τέλος, μη ξεχνάτε τις ετικέτες με το όνομά τους στα βαζάκια. Έτσι δεν θα τα ξεχνάτε ποτέ να τα χρησιμοποιείτε και δεν κινδυνεύουν να μείνουν ξεχασμένα στο βάθος του ντουλαπιού τροφίμων σας με αποτέλεσμα να χάσουν γεύση, χρώμα και άρωμα.

Διαβάστε επίσης

Πόσο θα μειωθεί η πίεση αν αφαιρέσετε ένα κουταλάκι αλάτι την ημέρα από την διατροφή

Βιταμίνη D: Με ποιες τροφές θα τη διατηρήσουμε τον χειμώνα;

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.