Πέντε σίγουροι και ασφαλείς τρόποι για να χάσετε κιλά

Οι άνθρωποι μπορεί θέλουν να χάσουν κιλά και βάρος για πολλούς λόγους, είτε υγείας ή ακόμη και ψυχολογικούς και πολλές φορές θέλουν να γίνει και γρήγορα. Έτσι, συχνά ακολουθούν δίαιτες από το internet ή δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα χωρίς την γνώμη ειδικού.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι μια γρήγορη απώλεια κιλών δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή. Κάθε διατροφή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις επιθυμίες του ατόμου, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς στερήσεις. Υπάρχουν, όμως, κάποιες συμβουλές και κάποια χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν στην σωστή απώλεια βάρους και λίπους. Ας τα δούμε παρακάτω:

Πέντε σίγουροι και ασφαλείς τρόποι για να χάσετε κιλά

1. Εφαρμόστε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην διατροφική σας συμπεριφορά

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μην υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι βρίσκεστε σε δίαιτα. Η δίαιτα μπορεί να σας ακούγεται δυσάρεστη και να σας κάνει να πεινάτε, επομένως σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Πρέπει να σκέφτεστε την απώλεια βάρους ως μέρος του να γίνετε πιο υγιείς και να επικεντρωθείτε στη φροντίδα του σώματός σας. Μην ξεχνάτε να θέτετε μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς στόχους και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας όταν τους πετύχετε.

2. Εστιάστε στο πρώτο 5-10% της απώλειας

Μην λέτε στον εαυτό σας: « Πρέπει να χάσω 25 κιλά», καθώς ο στόχος αυτός μπορεί να φαίνεται τρομακτικός ή ακόμη και αδύνατος, αν και σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι. Βάλτε σαν στόχο να χάσετε το 5-10 % του βάρους που πρέπει και να θυμάστε ότι ακόμη και λιγότερο αν χάσετε από το επιθυμητό μπορεί να έχετε βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας και να έχετε μειώσει τον κίνδυνο κάποιων σοβαρών ασθενειών, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

3. Μειώστε την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων και γλυκών

Τα κιλά θα φύγουν πιο γρήγορα αν βελτιώσετε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να χάσετε βάρος είναι να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και υδατανθράκων, οι οποίοι μεταβολίζονται γρήγορα. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να περιορίσετε δραστικά την πρόσληψη τροφών υψηλού γλυκαιμικού φορτίου, όπως σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αναψυκτικά. Όταν αποφεύγετε ή μειώνετε τις τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια, τα κράκερ και τα παρόμοια, θα επιταχύνετε την απώλεια βάρους σας. Ωστόσο, μιλάμε για μείωση και όχι αποκοπή από αυτά τα προϊόντα αν σας αρέσουν και νιώθετε ότι έχετε ανάγκη. Μπορείτε να συζητήσετε με τον διαιτολόγο σας να υπάρχουν σε αραιά διαστήματα και στην κατάλληλη ποσότητα για να μην τα στερείστε!

4. Προσπαθήστε να βασίζεται την διατροφή σας περισσότερο σε φυτά

Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά όχι μόνο προάγει την απώλεια βάρους, αλλά είναι επίσης πιο εύκολο να τηρηθεί από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Επιπλέον, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η διατροφή αυτή υποστηρίζει την απώλεια βάρους επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία είναι και τα δύο χωρίς θερμίδες, αλλά καταλαμβάνουν χώρο στο στομάχι σας ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι. Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της ενισχυμένης απώλειας βάρους. Εναλλακτικές για να καταναλώνετε λαχανικά είναι ένα πράσινο smoothie, μια σαλάτα, λαχανικά με το μεσημεριανό σας γεύμα και φυσικά φρούτα για σνακ και επιδόρπια.

5. Πίνετε περισσότερο νερό για να φύγουν τα επιπλέον κιλά

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού σχετίζεται με την απώλεια βάρους ανεξάρτητα από τη διατροφή και την άσκηση. Η άφθονη πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού και στην καταπολέμηση της επιθυμίας να καταναλώσετε ζάχαρη. Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για τη λιπόλυση, τη διαδικασία του σώματος να καίει λίπος για ενέργεια. Αρχικά, προτείνουμε στα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και κιλά, να προσθέτουν καθημερινά και λίγο περισσότερο νερό στην διατροφή τους. Και αν δεν σας αρέσει το νερό, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, όπως αρωματισμένο νερό ή να προσθέτετε ηλεκτρολύτες που προσδίδουν γεύσεις. Άλλο ένα κόλπο με το νερό; Δοκιμάστε να πίνετε δύο φλιτζάνια νερό πριν από κάθε γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η απλή κίνηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να χάσετε κιλά.
Όπως είπαμε, όμως, η κάθε δίαιτα πρέπει να ναι εξειδικευμένη πάνω στο άτομο για να υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα, άρα να μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε έναν ειδικό και να ακολουθείτε την διατροφή σας με συνέπεια!

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος ΜSc, MBA, SRD somaygies.gr

Διαβάστε επίσης

Έρευνες έδειξαν ότι μία επικίνδυνη χημική ουσία, ανιχνεύεται στο 90% των Ευρωπαίων

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.