Έρευνες έδειξαν ότι μία επικίνδυνη χημική ουσία, ανιχνεύεται στο 90% των Ευρωπαίων

Μία επικίνδυνη χημική ουσία που διαταράσσει τις ορμόνες και χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων, υπάρχει σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για την υγεία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

«Μια πρόσφατη ερευνητική πρωτοβουλία Horizon 2020, HBM4EU, μέτρησε χημικές ουσίες στα σώματα Ευρωπαίων και ανίχνευσε την δισφαινόλη Α (BPA) στα ούρα του 92% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα και προέρχονταν από 11 ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο οργανισμός στην έκθεση.

Η έκθεση του πληθυσμού στη συνθετική χημική ουσία Bisphenol A (BPA), η οποία χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από πλαστικά και μεταλλικά δοχεία τροφίμων έως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και σωλήνες πόσιμου νερού στην Ευρώπη, είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας.

Ο ΕΟΠ με έδρα την Κοπεγχάγη ανέφερε ότι το μερίδιο των ενηλίκων που υπερέβαιναν τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα κυμαινόταν από 71 έως 100% στις 11 χώρες που μελετήθηκαν, αναφερόμενος στα επίπεδα που περιγράφονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε μια επισκόπηση του Απριλίου.

Η EFSA έχει μειώσει δραστικά τη συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη BPA που επιτρέπεται για τους καταναλωτές, μειώνοντάς την κατά 20.000 φορές σε 0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου, από τέσσερα εκατομμυριοστά του γραμμαρίου.

Το BPA, που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μπιμπερό μέχρι που απαγορεύτηκε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες πριν από μια δεκαετία, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών για ορισμένες συσκευασίες τροφίμων και ποτών, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυνητικά εκτίθενται σε αυτό ενώ καταναλώνουν τρόφιμα και ποτό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με μια σειρά από διαταραχές υγείας που συνδέονται με διαταραχή των ορμονών, όπως ο καρκίνος του μαστού και η υπογονιμότητα.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πλήρως την BPA.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τη χρήση του και έχουν επισημάνει ότι σκοπεύουν να το μειώσουν περαιτέρω.

Διαφωνίες

Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ανεκτή ημερήσια ποσότητα BPA που μπορεί να καταναλωθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση φαρμάκων, αμφισβήτησε τα νέα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα της EFSA.

Επικρίνοντας τη μεθοδολογία της EFSA, υποστήριξε ότι ο οργανισμός ήταν πολύ βιαστικός «δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια σε μια μελέτη σε ζώα ή ανθρώπους».

​Ο ΕΟΠ, ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των ανθρώπων στην BPA «είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με τα ενημερωμένα ερευνητικά δεδομένα».

​”Αυτό ενέχει πιθανό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων”, τονίζει.

Τα επίπεδα της δισφαινόλης A, S και F μετρήθηκαν στα ούρα 2.756 ατόμων σε 11 χώρες μεταξύ 2014 και 2020.

​Οι χώρες ήταν η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

Τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα στην Ελβετία, όπου ξεπέρασαν τα νέα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα στο 71% των ατόμων που μελετήθηκαν, ενώ ήταν στο 100% των ατόμων στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ανέφερε ο ΕΟΠ.

​”Οι αναφερόμενες υπερβάσεις είναι ελάχιστοι αριθμοί. Υπάρχει η πιθανότητα ότι στην πραγματικότητα και οι 11 χώρες έχουν ποσοστά υπέρβασης 100 τοις εκατό εκτεθειμένα πάνω από τα ασφαλή επίπεδα”, κατέληξε.

“Χάρη στο πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ για την ανθρώπινη βιοπαρακολούθηση, είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι η δισφαινόλη Α αποτελεί πολύ πιο διαδεδομένο κίνδυνο για την υγεία μας, από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και να αναλάβουμε περισσότερη δράση σε επίπεδο ΕΕ για να περιορίσουμε την έκθεση σε χημικές ουσίες που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων”, δήλωσε η Leena Ylä-Mononen, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

AIDS: Ένας στους 6 που ζει με τον ιό HIV στην Ευρώπη, δεν το γνωρίζει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.