Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τη φλούδα από το καρπούζι; Ειδικός εξηγεί

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και έτσι είναι εξαιρετικά υγιεινό. Πρόκειται σίγουρα για τον αδιαφιλονίκητο βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων με ένα σωρό ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι η σάρκα της φλούδας από το καρπούζι ίσως είναι ακόμη πιο υγιεινή από το ίδιο το φρούτο.  Όπως αναφέρει η Devon Peart, RD, MHSc, διαιτολόγος στην κλινική του Cleveland, η φλούδα συχνά πετιέται μετά την κατανάλωση, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό που πρέπει να αξιοποιηθεί σε συνταγές. Μάλιστα, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό μας, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Σε μια μελέτη του 2021, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες ανθρώπων να πιουν χυμό καρπουζιού με ή χωρίς φλούδα. Τα άτομα που κατανάλωναν τον χυμό με φλούδες καρπουζιού είχαν μεγαλύτερα αισθήματα πληρότητας και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα από αυτά που έπιναν απλό χυμό καρπουζιού, αναφέρει το Current Developments in Nutrition. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονταν στις διαιτητικές ίνες στην φλούδα..

Η φλούδα από το καρπούζι, διαθέτει επίσης υψηλές δόσεις κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Τα κίτρινα καρπούζια έχουν τρεις φορές περισσότερη κιτρουλίνη στο φλοιό από τα κόκκινα καρπούζια και δύο φορές περισσότερη από τα πορτοκαλί καρπούζια, σύμφωνα με μια μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Chromatography A.

Αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο, να μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και να αυξάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών. «Και για τους αθλητές που μπορεί να ασκούνται πολλές φορές την ημέρα, η l-κιτρουλίνη θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοσή», σημειώνει η Peart.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα από το καρπούζι 

Παρά τη σκληρή υφή που έχουν οι φλούδες του καρπουζιού, υπάρχουν διάφοροι νόστιμοι και δημιουργικοί τρόποι για να τις χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη φλούδα, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που περιέχει.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία και μερικά απλά κόλπα, όπως να πλύνετε προσεκτικά τις φλούδες για να αποφύγετε υπολείμματα χώματος ή φυτοφαρμάκων. Και χάρη στη σωστή τεχνική προετοιμασίας, μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε τραγανές σαλάτες, νόστιμες μαρμελάδες , smoothies και πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης 

Τι είναι το έγκαυμα Μαργαρίτας και τι να προσέξετε στο beach bar

3 κόλπα για να καταλάβετε αν ένα καρπούζι είναι ώριμο – Τι έδειξε νέα έρευνα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.