Τι είναι το έγκαυμα Μαργαρίτας και τι να προσέξετε στο beach bar

Μπορεί να έχετε ήδη πάθει το έγκαυμα Μαργαρίτας και να μην το έχετε συνδυάσει με το δημοφιλές ποτό, ειδικά αν το έχετε καταναλώσει μέρα μεσημέρι σε beach bar.

Και δεν είναι μόνο η Μαργαρίτα που μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκθεση του δέρματος σε ορισμένα τρόφιμα όταν είστε στον ήλιο, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, φουσκάλες και αίσθημα καύσου στο δέρμα σας. Αυτή η αντίδραση ονομάζεται φυτοφωτοδερματίτιδα, και είναι πιο γνωστή ως «έγκαυμα μαργαρίτας».

Το έγκαυμα της Μαργαρίτας, ή φυτοφωτοδερματίτιδα, είναι ένας τύπος δερματικής πάθησης που αναπτύσσεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με μια κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται φουροκουμαρίνες και στη συνέχεια εκτίθεται σε ακτίνες UVA, όπως από το ηλιακό φως. Οι φουροκουμαρίνες βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και φρούτα, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή.

Εάν ο χυμός λάιμ πέσει στο δέρμα σας και μείνετε έξω στον ήλιο για μερικές ώρες, μπορεί να εμφανίσετε μια δερματική αντίδραση ή σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: ερυθρότητα, κνησμός, εξανθήματα, φουσκάλες γεμάτες υγρό, εξογκώματα, πρήξιμο και πόνο, συνήθως γύρω από τα χέρια και το στόμα. Αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα που έχει εκτεθεί σε φουροκουμαρίνες.

Η πάθηση ονομάζεται συνηθέστερα «έγκαυμα μαργαρίτας» επειδή είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι βιώνουν αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση αφού στύβουν λάιμ για μαργαρίτες ενώ βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ή κάθονται στον ήλιο

Μπορεί κατά λάθος να προκαλέσετε το έγκαυμα σε άλλο άτομο. Για παράδειγμα, εάν ένας γονέας στύβει εσπεριδοειδή για χυμό και αγγίξει τα παιδιά του χωρίς να έχει πλύνει καλά τα χέρια του, τα παιδιά που αργότερα παίζουν έξω στον ήλιο μπορεί να εμφανίσουν έγκαυμα από μαργαρίτα.

Ποια είδη τροφών μπορεί να προκαλέσουν το έγκαυμα της Μαργαρίτας;

Αν και τα εσπεριδοειδή όπως το λάιμ και τα πορτοκάλια είναι ο κύριος ένοχος για την πρόκληση εγκαυμάτων μαργαρίτας, πολλές άλλες τροφές και φυτά που περιέχουν φουροκουμαρίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτή την δερματική αντίδραση, όπως:

  • Καρότα
  • Σέλινο
  • Μαϊντανός
  • Μάραθος
  • Ανηθος
  • Σύκα
  • Λεμόνια
  • Πορτοκάλια
  • Φράπα.

Τα εγκαύματα της Μαργαρίτας μπορεί να ξεκινήσουν ως εξάνθημα με καυστικές φουσκάλες ή κόκκινο δέρμα, αλλά συνήθως εξελίσσονται σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση ή καφέ κηλίδες στην περιοχή. Ωστόσο, από τη στιγμή που κάποιος εμφανίσει έγκαυμα μαργαρίτας, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή και μήνες για να εξασθενίσει εντελώς.

Η ποσότητα των χημικών και η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πόσο καιρό διαρκεί το έγκαυμα. Για παράδειγμα, εάν χυθεί χυμός λάιμ σε όλο σας το χέρι και συνεχίσετε να κάθεστε στον ήλιο για μερικές ώρες, το έγκαυμα μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να υποχωρήσει. Αν έχετε λίγο χυμό λάιμ στην άκρη του στόματος και καθίσετε στον ήλιο για 30 λεπτά, το έγκαυμα της μαργαρίτας μπορεί να υποχωρήσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Το κόλπο με το κουτάλι και άλλα μυστικά για να διώξετε τη φαγούρα από το τσίμπημα κουνουπιού

Από σήμερα και για 10 μέρες οι αιτήσεις για 250 προσλήψεις επικουρικών στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.