6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τη γάτα σας, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους

Προστατέψτε τη γάτα σας από προβλήματα στο στομάχι, λήθαργο και άλλα επικίνδυνα συμπτώματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες τροφές.

Αν έχετε γάτα, ξέρετε ήδη ότι αυτό το ζώο είναι ένα καλός σύντροφος και ως μέλος της οικογένειάς σας θέλετε να κρατήσετε το τετράποδο φιλαράκι σας ασφαλές. Υπάρχουν μερικά πράγματα που η γάτα δεν μπορεί να κάνει – όπως να τρώνε τις ίδιες τροφές με εμάς.

Τοξικές είναι και κάποιες τροφές και για τους σκύλους.

Ορισμένα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στο στομάχι της γάτας και να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων, όπως ναυτία, έμετο, αφυδάτωση και κοιλιακό άλγος. Για να αποφύγετε αυτά τα επικίνδυνα συμπτώματα, υπάρχουν μερικές τροφές που οι κτηνίατροι λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στη γάτα σας.

Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στη γάτα σας

1. Σταφύλια και Σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά στις γάτες. «Αν και οι κτηνίατροι εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το επίπεδο του τρυγικού οξέος στα σταφύλια και τις σταφίδες μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία τοξικότητας για τις γάτες», λέει στο marthastewart.com η Whitney Miller, DVM, MBA, DACVPM, κτηνίατρος. «Η έκθεση δημιουργεί συσσώρευση τανινών και άλλων στοιχείων στα νεφρά που οι γάτες δεν μπορούν να επεξεργαστούν». Τα συμπτώματα λήθαργου, έλλειψης όρεξης και αφυδάτωσης συνήθως ξεκινούν μέσα στις πρώτες 24 ώρες και κλιμακώνονται σε σημεία νεφρικής ανεπάρκειας, όπως έμετος, υπερβολική δίψα ή ούρηση, κοιλιακό άλγος και κώμα.

2. Σοκολάτα

Η σοκολάτα (καθώς και άλλες τροφές που περιέχουν καφεΐνη) είναι τοξική για τις γάτες. Η σοκολάτα περιέχει μεθυλξανθίνες –καφεΐνη και θεοβρωμίνη– που συμβάλλουν στις τοξικές της ιδιότητες, αλλά η συγκέντρωση της θεοβρωμίνης είναι μεγαλύτερη από αυτή της καφεΐνης. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο της σοκολάτας που καταναλώνεται, αλλά γενικά κυμαίνονται από έμετο και διάρροια έως υπέρταση και επιληπτικές κρίσεις. Η λευκή σοκολάτα ή η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερα τοξικά συστατικά από τη μαύρη σοκολάτα.

3. Κρεμμύδια και σκόρδο

Πολλά μέλη της οικογένειας allium, δηλαδή το κρεμμύδι και το σκόρδο, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες. Τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο και του σκόρδυ— είναι τοξικά για τις γάτες σε όλες τις μορφές, επειδή περιέχουν σουλφοξείδια και αλειφατικές ενώσεις σουλφιδίου, που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα. “Ενώ τα κρεμμύδια είναι πιο τοξικά σε μεγάλες ποσότητες, οι συμπυκνωμένες σκόνες από το ντουλάπι μπαχαρικών σας ή σε μείγματα σούπας μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όταν καταποθούν από γάτα. Αυτά τα τρόφιμα συνήθως προκαλούν διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τελικά οδηγούν σε αναιμία. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν λήθαργο, ωχρά ούλα και αποχρωματισμένα ούρα.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότερες γάτες έχουν το ίδιο ένζυμο για την πέψη των γαλακτοκομικών με τους ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στη γάτα σας γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και τυρί. Εφόσον τα γατάκια συνηθίζουν να πίνουν το γάλα της μητέρας τους, μόλις σταματήσουν, το σώμα τους σταματά να διασπά τη λακτόζη. Για πολλές γάτες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι τους ή να προκαλέσει εμετό και διάρροια.

5. Ωμό κρέας

Όπως οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αρνητική αντίδραση στο ωμό κρέας, έτσι και οι γάτες. Η άψητη πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και των αυγών, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από σαλμονέλα ή E.coli στα ζώα. Σημάδια ότι η γάτα σας έχει φάει ωμό κρέας μπορεί να είναι εμετός, διάρροια και λήθαργος.

6. Πρωτεΐνη με οστά

Πολλές γάτες λατρεύουν τον σολομό και τον τόνο, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν έχουν κόκαλα πριν τις ταΐσετε. Τα οστά δεν είναι εγγενώς τοξικά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, κατάγματα δοντιών ή να παγιδευτούν στον οισοφάγο ή την εντερική οδό. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ανορεξία, φίμωση και υπερβολικό σάλιο.

Διαβάστε επίσης

Η μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά, η πιο ακριβή και άλλα περίεργα

Η λύση ανάγκης του Ολύμπιου, το μέγα ερωτηματικό για τον Πιερρακάκη και ο (κατα)πιεσμένος Θάνος (upd)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.