Η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο

Σχεδόν 100 ένζυμα βασίζονται στον ψευδάργυρο για να εκτελέσουν βασικές χημικές διεργασίες και υπάρχει μία τροφή με εξαπλάσια περιεκτικότητα.

Ο ψευδάργυρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή DNA, στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στη σύνθεση πρωτεϊνών, στην επισκευή κατεστραμμένου ιστού και στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, η αντίληψή σας για τη γεύση και την όσφρηση καθώς και την επούλωση των πληγών ωφελούνται από τον ψευδάργυρο.

Οι 10 καλύτερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Δείτε ποια είναι τα καθημερινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που μπορούν να σας βοηθήσουν να τον στη διατροφή σας.

1. Κρέας
Το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αρνίσιου κρέατος παρέχει το 28-58% της ημερήσιας αξίας.

2. Όσπρια
Τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι παραδείγματα οσπρίων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Μάλιστα, περίπου το 13% της ημερήσιας αξίας υπάρχει σε 100 γραμμάρια μαγειρεμένες φακές. Ο ψευδάργυρος από τα όσπρια δεν απορροφάται τόσο αποτελεσματικά όσο ο ψευδάργυρος από ζωικά προϊόντα.

3. Σπόροι
Σημαντικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου μπορεί να βρεθούν σε αρκετούς σπόρους, όπως σουσάμι και σπόρους κολοκύθας.

4. Ξηροί καρποί
Ένα θρεπτικό και πρακτικό σνακ, οι ξηροί καρποί μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη ψευδάργυρου και πολλών άλλων ευεργετικών στοιχείων. Τα κάσιους είναι μια θαυμάσια επιλογή εάν αναζητάτε ξηρούς καρπούς που περιέχουν πολύ ψευδάργυρο. Το μέγεθος μερίδας 28 γραμμ. έχει το 15% του ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου.

5. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτομικά προϊόντα είναι καλά εφοδιασμένα με ψευδάργυρο. Δύο σημαντικές πηγές προσβάσιμου ψευδαργύρου είναι το γάλα και το τυρί, ενώ η πλειονότητα του ψευδαργύρου σε αυτά τα γεύματα απορροφάται από τον οργανισμό.

6. Αυγά
Εκτός από μια πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, καλά λίπη, βιταμίνες Β, σελήνιο και χολίνη, ένα μεγάλο αυγό έχει το 5% της ημερήσιας αξίας για ψευδάργυρο. Το αυγό έχει και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα, κανένα από τα οποία το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να λαμβάνονται από τα τρόφιμα.

7. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Μπορείτε να πάρετε ψευδάργυρο από δημητριακά ολικής αλέσεως και να τον προσθέσετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, λόγω της παρουσίας φυτικών αλάτων, ο ψευδάργυρος που προσφέρουν δεν μπορεί να απορροφηθεί τόσο καλά όσο ο ψευδάργυρος από άλλες πηγές.

8. Λαχανικά
Η πλειοψηφία των λαχανικών δεν είναι καλές πηγές ψευδαργύρου, αλλά κάποια μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες, ειδικά αν δεν καταναλώνετε κρέας. Οι πατάτες, τόσο οι κανονικές όσο και οι γλυκές ποικιλίες, περιέχουν περίπου 1 mg ανά μεγάλη πατάτα, που είναι το 9% της ημερήσιας αξίας.

9. Μαύρη σοκολάτα
Παραδόξως, η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ψευδαργύρου γιατί έχει πολλές θερμίδες και ζάχαρη.

10. Στρείδια
Μια μερίδα 85 γραμ. από παρασκευασμένα, παναρισμένα ή τηγανητά στρείδια έχει 74,1 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου, μακράν την υψηλότερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο γεύμα. Αυτό είναι το 673% του ημερήσιου μέσου όρου. Το καβούρι είναι ένα ακόμη μαλάκιο πλούσιο σε ψευδάργυρο.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια τροφή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο;

Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλη τροφή.

Ποια φρούτα έχουν υψηλές ποσότητες ψευδάργυρου;

Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα αβοκάντο, τα βατόμουρα, τα ρόδια, τα σμέουρα, τα γκουάβα, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα βατόμουρα.

Υπάρχει ψευδάργυρος στις μπανάνες;

Οι μεγάλες μπανάνες που έχουν μήκος περίπου 20-22 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 135 γραμμάρια έχουν 20 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.

Ο ψευδάργυρος είναι καλός για τους πνεύμονες;

Ερευνητές στο Women’s Guild Lung Institute στο Cedars-Sinai έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος, μπορεί να επιδιορθώσει τη βλάβη των πνευμόνων και να αυξήσει τη μακροζωία για άτομα με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια θανατηφόρα διαταραχή.

Με πληροφορίες από possible.in

Διαβάστε επίσης

Η λύση ανάγκης του Ολύμπιου, το μέγα ερωτηματικό για τον Πιερρακάκη και ο (κατα)πιεσμένος Θάνος

Αυτά που ο γιατρός σας εύχεται να σταματήσετε να κάνετε στα 50

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.