Δυσάρεστη αναπνοή; Προσοχή σε αυτές τις τροφές

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται αν θα έχουμε ευχάριστη ή δυσάρεστη αναπνοή. Η χρόνια κακή αναπνοή μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική, ακόμη περισσότερο όταν προσπαθείτε να την καταπολεμήσετε, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε ποιος είναι ο ένοχος», λέει στο eatingwell.com, ο οδοντίατρος Bobbi Stanley, D.D.S., με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. Για κάποιους, μπορεί να είναι γενετικό, αλλά για άλλους, θα μπορούσε να είναι μέρος της καθημερινότητας που δεν συνειδητοποιείτε καν, όπως η τακτική κατανάλωση ορισμένων τροφών που συνήθως δεν είναι γνωστές και καταστρέφουν την αναπνοή.

Ακολουθούν τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή αναπνοή σας και εύκολες διορθώσεις που μπορείτε να αφαιρέσετε όταν δεν είστε πουθενά κοντά στην οδοντόβουρτσά σας.

Τυρί

«Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού, περιέχουν αμινοξέα που αντιδρούν με τα στοματικά βακτήρια για να παράγουν ενώσεις θείου που μπορούν να κάνουν την αναπνοή σας ξινή», λέει ο ενδοδοντολόγος Adam S. Harwood, D.M.D. «Καθώς αυτά τα βακτήρια τροφοδοτούν τα στερεά του γάλακτος, δημιουργούν περίσσεια υδρόθειου». Το αποτέλεσμα; Ένα στόμα με κακή αναπνοή. Το στοματικό διάλυμα δεν θα κάνει πολλά σε αυτή την περίπτωση, λέει ο Harwood, D.M.D..Αλλά το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα θα βοηθήσει να σκοτωθούν τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσωδία. Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε αμέσως, το πόσιμο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα σας.

Καφές

Ο καφές μπορεί να είναι το απόλυτο πρωινό ρόφημα, αλλά  έχει ξηραντική επίδραση στο στόμα, γεγονός που μειώνει τη ροή του σάλιου και επιτρέπει στα δύσοσμα βακτήρια όχι μόνο να αναπτυχθούν αλλά και να παραμείνουν περισσότερο, λέει ο Harwood. Ο καλύτερος τρόπος για  να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι  για κάθε φλιτζάνι καφέ,  πίνετε και ένα ποτήρι νερό. «Το νερό δρα ως σταθερός καθαριστικός παράγοντας και διαλύει τις δύσοσμες ουσίες», λέει ο Harwood, όπως αυτές που δημιουργούνται από τον καφέ.

Σάλτσα για μακαρόνια

Όπως τα εσπεριδοειδή, η οξύτητα από τις ντομάτες μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση οξέων στο στόμα και να ενισχύσει την ανάπτυξη βακτηρίων, λέει ο Paul Sussman, D.M.D., κοσμητικός οδοντίατρος στο Κέντρο Αισθητικής Οδοντιατρικής στη Νέα Υόρκη. Αυτά τα ενοχλητικά βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημη αναπνοή. Όταν παίρνετε το επόμενο ζυμαρικό σας με κόκκινη σάλτσα, κρατήστε ένα ποτήρι νερό για να το πιείτε κατά τη διάρκεια του δείπνου για να ξεπλύνετε το στόμα σας και τα βακτήρια υπό έλεγχο, λέει ο Sussman.

Κρεμμύδι & σκόρδο

Εκτός από την έντονη μυρωδιά που απελευθερώνουν τα ίδια όταν τα κόβουμε, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι γνωστό ότι προσδίδουν μια έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά στην αναπνοή. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν δύσοσμες θειούχες ενώσεις.

Κρέας και ψάρι

Οι ζωικές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του στόματος. Κατά τη διαδικασία διάσπασής τους απελευθερώνονται θειούχες ενώσεις που, όπως και στην περίπτωση του κρεμμυδιού και του σκόρδου, προκαλούν κακοσμία του στόματος.

Γλυκά

Η μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης που βρίσκεται στα διάφορα γλυκά τρέφει τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα αυτά να παράγουν δύσοσμες ουσίες.

Αν θέλετε να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς την κακοσμία του στόματος, φροντίστε να ξεπλένετε καλά το στόμα με νερό μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και να διατηρείτε γενικότερα μια καλή στοματική υγιεινή, λέει ο Stanley.

Διαβάστε επίσης

10 συμβουλές για να χάσετε 2,5 κιλά γρήγορα

Ποιες τροφές να αποφεύγω, αν κάνω θεραπεία με κορτιζόνη;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.