Ποιες τροφές να αποφεύγω, αν κάνω θεραπεία με κορτιζόνη;

Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο που συνιστάται για πολλές παθήσεις. Καταστέλλει φλεγμονές, πόνο και πρηξίματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπνευστικών, ρευματικών προβλημάτων, αλλεργιών κ.α. Η κορτιζόνη ωστόσο εμφανίζει συχνά παρενέργειες οι οποίες όμως μπορούν να βοηθηθούν με μικρές αλλαγές στην διατροφής σου. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Mayo Clinic, κάνε μικρά και συχνά γεύματα και χρησιμοποίησε την καθημερινή σου διατροφή σαν σύμμαχο για την αντιμετώπιση τους.

Ποιες τροφές να αποφεύγω, αν κάνω θεραπεία με κορτιζόνη;

Ζάχαρη

Τα γλυκά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλού σακχάρου στο αίμα. Οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα παγωτά, οι μαρμελάδες, τα σιρόπια και τα γλυκά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πρόσεξε επίσης για κρυμμένα σάκχαρα σε χυμούς, αναψυκτικά, σάλτσες και δημητριακά.

Αλάτι

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Αυτά αποτελούν τα αλλαντικά, σνακ όπως πατατάκια και ποπ κορν, έτοιμες σούπες και σάλτσες, ελιές, παστά, τουρσιά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Συμβουλή. Απομάκρυνε το αλάτι από το τραπέζι σου ενώ αντικατέστησε το αλάτι στα φαγητά σου με καρυκεύματα και μπαχαρικά για να δώσεις επιπλέον γεύση.

Λιπαρά

Τέλος τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σου.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των ορατών λιπαρών μερών κρέατος, τα ζωικά βούτυρα, η μαγιονέζα, τα γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

Αντίθετα επίλεξε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Τι πρέπει να τρώω αν λαμβάνω κορτιζόνη;

Ασβέστιο

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία αποδυναμώνει τα οστά. Δώστε προτεραιότητα στο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα.

Κάλιο

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στην αναπλήρωση του χαμένου καλίου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό περιλαμβάνει μπανάνες, αβοκάντο, πατάτες, σπανάκι, ψωμί ολικής αλέσεως και μαύρη σοκολάτα.

Άπαχη πρωτεΐνη

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες διατηρούν τους μυϊκούς ιστούς υγιείς. Το κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ισχυρών μυών.

Φυτικές ίνες

Αύξησε τις φυτικές ίνες τρώγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, νιφάδες πίτουρου, πλιγούρι βρώμης, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Επαρκή ενυδάτωση

Απαραίτητη είναι ωστόσο και η σωστή ενυδάτωση. Απέφυγε το αλκοόλ, τους χυμούς και τα αναψυκτικά και επίλεξε την καλύτερη πηγή ενυδάτωση που είναι φυσικά το νερό.

Μην ξεχνάς την άσκηση

Ασκήσου για να διατηρήσεις τα οστά και τους μύες σου δυνατά. Επίλεξε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ακόμα και το περπάτημα για να σε βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μυών και οστών και θα βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας σου.

Διαβάστε επίσης 

5 τροφές που πρέπει να περιορίσετε στην εμμηνόπαυση, για να αποφύγετε εξάψεις και απότομη αύξηση βάρους

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο που προστατεύουν από σιδηροπενική αναιμία

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.