Βασιλικός: Μυστικά για να τον κρατήσουμε φρέσκο όλο τον χρόνο

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο με λεία, πράσινα φύλλα και γλυκιά, ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Χάρη στην ευελιξία του, μπορεί να βρεθεί σε πολλές κουζίνες, όπως η ιταλική και η ταϊλανδέζικη. Όπως όλα τα μαλακά, τρυφερά βότανα, ο βασιλικός μαραίνεται γρήγορα και χρησιμοποιείται καλύτερα φρέσκος από το στέλεχος.

Σύμφωνα με το realsimple.com, υπάρχουν δύο μέθοδοι αποθήκευσης που λειτουργούν καλά: να τον αντιμετωπίζετε σαν λουλούδια σε βάζο με νερό ή να τον τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας και να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Και με τις δύο μεθόδους, περιμένετε να πλύνετε τον βασιλικό μέχρι λίγο πριν τον χρησιμοποιήσετε, καθώς η υπερβολική υγρασία θα τον κάνει να μαραθεί πιο γρήγορα.

Για την πρώτη επιλογή, ξεκινήστε κόβοντας και απορρίπτοντας τα άκρα των στελεχών του βασιλικού. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τον βασιλικό σε ένα βάζο ή βάζο με μερικές ίντσες δροσερό, καθαρό νερό και κρατήστε τον μακριά από το φως του ήλιου σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλάζετε το νερό κάθε λίγες μέρες.

Για τη δεύτερη μέθοδο αποθήκευσης, τυλίξτε απαλά τον βασιλικό σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει τυχόν υγρασία, τοποθετήστε τον σε ένα αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων ή μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ και φυλάξτε τον στο ψυγείο σας, κατά προτίμηση στο συρτάρι.

Βασιλικός στο ψυγείο

Αν είναι να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα τότε μπορείτε να βάλετε τα φύλλα του βασιλικού στο ψυγείο. Υπάρχει όμως μια μικρή διαδικασία πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Πρέπει πρώτα να καθαρίσετε προσεκτικά τα κλαδιά του βασιλικού σας. Στεγνώστε τα απαλά πάνω σε χαρτοπετσέτες. Τοποθετήστε το φρέσκο βασιλικό στις ειδικές σακούλες για ψυγείο ή κατάψυξη. Ο βασιλικός πρέπει να έχει στεγνώσει καλά, και λίγο υγρασία να υπάρχει μπορεί να χαλάσει, να μαυρίσουν τα φύλλα μέσα στη σακούλα.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το μπουκέτο σας βασιλικού που θα έχετε πλύνει καλά πρώτα σε ένα ποτήρι νερό ή σε ένα μικρό βάζο. Φυλάξτε το στο ψυγείο σας. Με αυτό το τρόπο κερδίζετε μερικές μέρες διατήρησης. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να μην αφαιρεθούν τα φύλλα βασιλικού από τα κλαδιά τους, έτσι ώστε να κρατήσουν περισσότερο.

Στην κατάψυξη

Αν δεν σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε αμέσως, η κατάψυξη είναι η καλύτερη λύση! Πρέπει πρώτα να τα πλύνετε καλά και να τα στεγνώσετε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το βασιλικό όπως είναι σε ειδικές σακούλες για κατάψυξης. Κλείστε την καλά και βάλτε την στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τα φύλλα από τα κλαδιά. Βάλτε τα φύλλα σε ένα ταψί χωρίς να ακουμπήσουν το ένα με το άλλο. Σκεπαστέ τα με λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη για μία έως δύο ώρες.

Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε μια σακούλα για κατάψυξη. Όταν θελήσετε να τα ξεπαγώσετε θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα ή ψιλοκομμένα. Αν προτιμάτε το ψιλοκομμένο βασιλικό, μπορείτε να το παγώστε σε παγοθήκες με ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης 

Οι καλύτερες τροφές για ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών – Τι πρέπει να αποφεύγεται

Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ οι γλυκαντικές ουσίες – Τι να προσέχουν οι πολίτες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.