Οι καλύτερες τροφές για ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών – Τι πρέπει να αποφεύγεται

Για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών ή που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία, η διατροφή και οι υγιεινές τροφές είναι το κλειδί όχι μόνο για τη συνολική υγεία και ευεξία, αλλά θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα όλη την ημέρα.

Η σωστή επιλογή τροφών κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία θα καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά και στην ποιότητα της ζωής σας. Τα άβολα συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα είναι κοινά σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη σωστή διατροφή και άφθονα υγρά.

Οι τροφές και τα συμπληρώματα που θα πρέπει να προσπαθήσετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας θα εξαρτηθούν από τη θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών, λέει η Anna Taylor, RD, διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής της Cleveland Clinic.

«Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ενώ υποβάλλονται ενεργά σε θεραπεία ή αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ή μια επιπλοκή, από ό,τι θα είχαν μετά τη θεραπεία», λέει η Taylor.

Διατροφή μετά από θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι θεραπείες για τον καρκίνο των ωοθηκών, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής και της χημειοθεραπείας, μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες του σώματός σας για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με την Amanda Nickles Fader, MD , αντιπρόεδρο του Τομέα γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι στόχοι για τη διατροφή κατά τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

  • Βεβαιωθείτε ότι ικανοποιούνται οι προσωπικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και οι στόχοι θερμίδων.
  • Ακολουθήστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή .
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Αποφύγετε την απώλεια μυών.

«Το σώμα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία για τη διατήρηση των αποθεμάτων των μυών, την πρόληψη καθυστερήσεων στη θεραπεία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών της θεραπείας», λέει η Taylor.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να τρώτε αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνες μετά τη θεραπεία, επειδή μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι λόγω φουσκώματος ή δυσκοιλιότητας, σημειώνει. Τα μικρά συχνά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε λίγη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ όποτε είναι δυνατόν για να καλύψετε τις συνολικές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη, προτείνει.

Δημιουργία Ισορροπημένης Διατροφής για τον καρκίνο των ωοθηκών

Τι ακριβώς σημαίνει «ισορροπημένη διατροφή», ειδικά στον καρκίνο των ωοθηκών. «Σε αυτή την περίπτωση, μια ισορροπημένη διατροφή θα περιλαμβάνει και τις έξι ομάδες τροφίμων, ενώ θα δίνει έμφαση στα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα από κάθε ομάδα», λέει η Taylor.

Μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με πλήρη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τη διατροφή που χρειάζεστε, προσθέτει η Fader. «Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα εάν έχετε μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια, αλλά οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει ότι οι κίνδυνοι των συμπληρωμάτων υψηλής δόσης συνήθως υπερτερούν των οφελών», λέει. Εάν σκέφτεστε συμπληρώματα ή βιταμίνες, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας”.

«Αποφύγετε να παίρνετε βιταμίνες σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 100% της ημερήσιας δόσης (ημερήσια αξία), εκτός εάν έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή βιταμινών και έχετε λάβει σχετικές οδηγίες από τον γιατρό να πάρετε περισσότερες».

Οι ειδικοί συστήνουν τα ακόλουθα τρόφιμα και μερίδες για καθεμία από τις έξι ομάδες:

  • Πρωτεΐνες: Αυγά και ασπράδια αυγών, πουλερικά, ψάρια και οστρακοειδή χωρίς πέτσα, καθώς και άπαχο κόκκινο κρέας με μέτρο. Όσπρια και ξηροί καρποί: Φακές, φασόλια, σόγια και μπιζέλια, ξηροί καρποί και σπόροι αν γίνονται ανεκτά.
  • Γαλακτοκομικά: Γιαούρτι, τυρί κότατζ , γάλα ή εναλλακτικές λύσεις γάλακτος και τυριού, με μέτρο.
  • Φρούτα: Δύο έως τρεις μερίδες την ημέρα
  • Λαχανικά: Τρεις έως πέντε μερίδες την ημέρα
  • Άμυλα: Δημητριακά ολικής αλέσεως (εάν γίνονται ανεκτά) όπως πλιγούρι βρώμης, κινόα , κριθάρι, καστανό και άγριο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως και αμυλούχα λαχανικά , όπως γλυκοπατάτα, πατάτες, μπιζέλια.
  • Υγιεινά Λίπη: Ελαιόλαδο, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο και ξηροί καρποί και σπόροι (εάν γίνονται ανεκτοί)

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό.

Λάβετε υπόψη ότι εάν εμφανίσετε ορισμένες παρενέργειες, οι συστάσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει διάρροια ή έχει αυξημένο κίνδυνο απόφραξης του εντέρου, τότε συνήθως δεν θα συνιστώνται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ειδικές Διατροφικές ανησυχίες για πεπτικά προβλήματα σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών

«Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, έμετο, διάρροια, καούρα και φούσκωμα ή πρώιμο κορεσμό. Αισθάνονται χορτάτες μετά την κατανάλωση σχετικά μικρών ποσοτήτων φαγητού», λέει η Fader. «Όλα αυτά τα πεπτικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική κατάσταση μιας γυναίκας και επίσης την επιθυμία της να φάει», λέει.

Αέρια και φούσκωμα

  • Δοκιμάστε μικρά, συχνά γεύματα και αποφύγετε μεγάλες μερίδες.
  • Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη όπως το αγελαδινό γάλα και το παγωτό.
  • Αποφύγετε τα καλαμάκια, τα ανθρακούχα ποτά, την μπύρα και το μάσημα με το στόμα ανοιχτό, τα οποία μπορεί να σας κάνουν να καταπιείτε αέρα και να συμβάλετε στο φούσκωμα.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά γεύματα, τα οποία αφομοιώνονται αργά και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα.
  • Ορισμένες υγιεινές τροφές σχηματίζουν αέρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο. «Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν θείο και ραφινόζη, έναν υδατάνθρακα που είναι δύσκολο για το σώμα να διασπαστεί», λέει η Taylor. Μπορεί να θέλετε να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι ή προσπαθήστε να τα μαγειρέψετε καλά, κάτι που θα βοηθήσει στη διάσπαση αυτών των ενώσεων.

Δυσκοιλιότητα

  • Πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα υγρών κάθε μέρα.
  • Παραμείνετε δραστήριοι με άσκηση χαμηλής έντασης, όπως καθημερινό περπάτημα 20 έως 30 λεπτών, για να βελτιώσετε την πεπτική κινητικότητα.
  • Εάν δεν διατρέχετε κίνδυνο για απόφραξη του λεπτού εντέρου, ενσωματώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Επιδιώξτε τουλάχιστον 25 έως 35 γραμμάρια (g) φυτικών ινών την ημέρα.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν τα συμπληρώματα φυτικών ινών, τα καθαρτικά ή τα μαλακτικά κοπράνων είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Διάρροια

  • Πίνετε πολλά υγρά χωρίς καφεΐνη, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι υγρό μετά από κάθε χαλαρή κίνηση του εντέρου. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά (ακόμα και τους χυμούς), καθώς και την καφεΐνη , καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.
  • Περιορίστε τις αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως οι φλούδες και άλλες «χονδροειδείς ίνες» και αυξήστε τις πηγές διαλυτών ινών όπως το ρύζι, οι μπανάνες, το πλιγούρι βρώμης, οι πατάτες χωρίς φλούδα και η σάλτσα μήλου.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και περιορίστε τα γλυκά.

Κίνδυνος για απόφραξη του εντέρου

Η απόφραξη του εντέρου είναι μια απόφραξη στα έντερα που εμποδίζει τα τρόφιμα και τα υγρά να περάσουν από τα έντερα και μερικές φορές εμφανίζεται σε άτομα με καρκίνο των ωοθηκών. «Εάν έχετε ιστορικό απόφραξης του εντέρου ή ο γιατρός σας λέει ότι διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε εντερική απόφραξη, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γι αυτό το πρόβλημα», λέει η Taylor.

Παραδείγματα τροφών που πρέπει να αποφεύγετε εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε απόφραξη του λεπτού εντέρου περιλαμβάνουν:

  • Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (εκτός από μπανάνες) και φλούδες φρούτων, κονσέρβες ανανά ή κοκτέιλ φρούτων και καρύδα
  • Ωμά λαχανικά, μαγειρεμένο ή ωμό καλαμπόκι και μανιτάρια, ντομάτες βραστές, φλούδες πατάτας, λάχανο, φασόλια, μπιζέλια και όσπρια
  • Χονδρά δημητριακά ολικής αλέσεως, πίτουρο, οποιοδήποτε δημητριακό με σπόρους ή ολόκληρα μπαχαρικά, ποπ κορν
  • Κρέας με περίβλημα, φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί

Εάν δεν έχετε ιστορικό απόφραξης του εντέρου και δεν διατρέχετε κίνδυνο, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε αυτές τις τροφές, σημειώνει.

Διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν ενώ είστε σε θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών.

  • Το γιαούρτι είναι μια μορφή πρωτεΐνης που είναι πλούσια, μαλακή, υγρή, εύκολη στην κατανάλωση και χωρίς φυτικές ίνες.
  • Το κρεμώδες φυστικοβούτυρο είναι ένα υγιεινό λίπος που περιέχει επίσης πρωτεΐνη και είναι εύκολο να αναμειχθεί σε smoothies ή πλιγούρι βρώμης ή να απλωθεί σε τοστ ή μήλα.
  • Τα αυγά είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες, εύπεπτο, τρόφιμο για πρωινό ή ως σνακ.
  • Οι μπανάνες είναι ένα υγιεινό φρούτο που περιέχει βιταμίνες, διαλυτές φυτικές ίνες και υδατάνθρακες για να δώσει στο σώμα σας καύσιμα.
  • Το τυρί κότατζ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και είναι μαλακό και εύκολο στην κατανάλωση.
  • Το ρύζι είναι εύκολο για το στομάχι και το πεπτικό σύστημα και μια καλή πηγή θερμίδων και υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο των ωοθηκών

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν υποβάλλεστε σε θεραπεία με συγκεκριμένα σχήματα χημειοθεραπείας, τονίζει η Fader.

Μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στον καρκίνο των ωοθηκών:

  • Γκρέιπφρουτ και νεράτζια: Σε ορισμένες γυναίκες, αυτά τα φρούτα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.
  • Ωμά ή κακοψημένα θαλασσινά ή κρέατα: Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα μιας γυναίκας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, και έτσι τα ωμά ή κακοψημένα θαλασσινά ή κρέατα, που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, δεν πρέπει να καταναλώνονται επειδή οι τροφιμογενείς λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα». Η ανάπτυξη λοιμώξεων κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή χημειοθεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου.

Ένα υγιές βάρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών, επομένως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι σημαντική, λέει ο Taylor.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση , ένας υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται με μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, ιδιαίτερα σε γυναίκες που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση .

«Για αυτόν τον λόγο, συνιστούμε όχι μόνο να τρώτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή αλλά και να επιλέγετε μερίδες για να υποστηρίξετε ένα υγιές βάρος. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να στοχεύετε σε μισό πιάτο με προϊόντα σε κάθε γεύμα, με ημερήσιο στόχο τουλάχιστον πέντε χούφτες φρούτα και λαχανικά την ημέρα», καταλήγει η Taylor.
Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης

Ο γηραιότερος σκύλος όλων των εποχών στον κόσμο έγινε 31 – Πού οφείλεται η μακροζωία του

Πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης – Τι σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.