Παράλειψη γευμάτων και χάπια αδυνατίσματος; Τι έδειξε το μοτίβο συμπεριφοράς ατόμων που έχασαν το 5% του βάρους τους

Τα μοτίβα στην συμπεριφορά ατόμων που έχασαν το 5% του βάρους τους καταγράφει μία νέα μελέτη, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που είχαν όσοι τηρούσαν μία υγιεινή διατροφή και ασκούνταν προκειμένου να χάσουν κιλά με όσους είχαν επιλέξει την παράλειψη γευμάτων και τη λήψη συνταγογραφούμενων χαπιών αδυνατίσματος.

Η μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη που συγκρίνει στρατηγικές και αποτελέσματα απώλειας βάρους στο πλαίσιο του «Life’s Essential 8» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιας λίστας ελέγχου που προωθεί τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω της αναζήτησης συνιστώμενων μετρήσεων για το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, την δίαιτα και τον ύπνο.

Η AHA καθόρισε για πρώτη φορά μια δομή της καρδιαγγειακής υγείας με μετρήσεις “Life’s Simple 7” το 2010 και ενημέρωσε τις συστάσεις στο “Life’s Essential 8” τον Ιούνιο του 2022.

«Το Life’s Essential 8 είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει τα βασικά συστατικά για την καρδιαγγειακή υγεία, πολλά από τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Colleen Spees, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Οχάιο.

Τι έδειξε η μελέτη για όσους έχασαν το 5% του βάρους τους

Ωστόσο, για πολλούς από τους συμμετέχοντες στην μελέτη, η απώλεια ενός «κλινικά σημαντικού» 5% του σωματικού τους βάρους δεν εξάλειψε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, η μέση σύνθετη βαθμολογία στους οκτώ παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο ήταν η ίδια σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης, ανεξάρτητα από τις αλλαγές βάρους, προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Οι ερευνητές του Ohio State University ανακάλυψαν ότι συνολικά, οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 60 στα 100 στα οκτώ μέτρα – υποδηλώνοντας ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο βελτίωσης ακόμη και μεταξύ εκείνων των οποίων η διατροφή και η άσκηση συμπεριφορές βοήθησαν να μετακινηθεί η βελόνα της ζυγαριάς σε ορισμένες μετρήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association.

Από τους 20.000 συμμετέχοντες, 17.465 άτομα είχαν χάσει λιγότερο από το 5% του σωματικού τους βάρους, διατήρησαν το βάρος τους ή είχαν πάρει βάρος τον περασμένο χρόνο. Οι άλλοι 2.840 ανέφεραν απώλεια τουλάχιστον του 5% του σωματικού τους βάρους στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ενήλικες με κλινικά σημαντική απώλεια βάρους περίπου 5% ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα διατροφής, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στην πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδιαίτερα επεξεργασμένων δημητριακών και προστιθέμενης ζάχαρης, είχαν υψηλότερη βαθμολογία στην σωματική δραστηριότητα και χαμηλότερη LDL χοληστερόλη σε σύγκριση με την ομάδα χωρίς κλινικά σημαντική απώλεια βάρους. Ωστόσο, η ομάδα απώλειας βάρους είχε επίσης υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος και σακχάρου στο αίμα (γλυκοζυλιωμένη HbA1c) και λιγότερες ώρες ύπνου.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν έχασαν τουλάχιστον το 5% του βάρους τους, ανέφεραν ότι παραλείπουν γεύματα ή χρησιμοποίησαν συνταγογραφούμενα χάπια αδυνατίσματος ως στρατηγικές απώλειας βάρους. Πρόσθετες στρατηγικές που αναφέρθηκαν από αυτήν την ομάδα περιελάμβαναν δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και υγρά, λήψη καθαρτικών ή έμετο και κάπνισμα.

“Είδαμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έλκονται από προσεγγίσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία για την απώλεια βάρους, οι οποίες δεν είναι βιώσιμες. Αυτό που είναι βιώσιμο είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και διατροφικών προτύπων”, είπε η Spees. «Κλινικά σημαντική απώλεια βάρους οδηγεί σε βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες υγείας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται αισιόδοξοι γνωρίζοντας ότι η απώλεια μόνο του 5% του σωματικού τους βάρους έχει νόημα όσον αφορά τις κλινικές ενδείξεις. Αυτό δεν είναι μια τεράστια απώλεια βάρους. Είναι επιτεύξιμη για τους περισσότερους και ελπίζω ότι θα δώσει κίνητρα στους ανθρώπους».

Εκτιμήσεις που βασίζονται σε ομοσπονδιακά στοιχεία αναφέρουν ότι περισσότερο από το 85% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό που έχει φτάσει 73%.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

Διαβάστε επίσης

Τι θέλουν οι Έλληνες για το ΕΣΥ – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Αναιμία: Ποιοι εμφανίζουν πιο συχνά – Τι προκαλεί δυσαπορρόφηση σιδήρου;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.