5 τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Κάποιες τροφές συνδέονται με φλεγμονές και γι αυτό το λόγο μπορεί να επιδεινώσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αν παραλείψτε αυτές τις “προφλεγμονώδεις” τροφές είναι δυνατόν να αποφύγετε μια έξαρση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σίγουρα, έχετε ακούσει ότι μια καλά ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), όπως πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία.

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν και ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε; Αυτές οι τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να επηρεάσουν την φαρμακευτική θεραπεία.

Σε πρόσφατη μελέτη για τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής, ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν – ή να αυξήσουν – τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Από τη μία πλευρά, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγιεινών αντιφλεγμονωδών τροφών όπως ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά και από την άλλη να αποφύγετε τροφές που προάγουν τη φλεγμονή.

Σκεφτείτε πόσες τροφές που επιβαρύνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα τρώτε και βρείτε μια υγιεινή ισορροπία, λέει στο everydayhealth.com η Joan Salge Blake, EdD, RDN , κλινική καθηγήτρια στο Sargent College of Health and Rehabilitation Sciences του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

5 τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

1. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Μια λεγόμενη «καθαρή διατροφή» που περιορίζει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. «Καθαρές» τροφές θεωρούνται εκείνες που μοιάζουν πολύ με αυτό που έμοιαζαν όταν φύτρωσαν στο έδαφος ή σε ένα κλαδί δέντρου — σκεφτείτε δηλαδή φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα συστατικά είναι όλα αναγνωρίσιμα και υπάρχουν λίγα, αν όχι καθόλου, πρόσθετα ή συντηρητικά. Ένα πρόσθετο αλλά σημαντικό όφελος της καθαρής διατροφής για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα; Απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να μειώσει την επιβάρυνση των ερεθισμένων ή καταπονημένων αρθρώσεων.

2. Τρόφιμα γεμάτα με κορεσμένα λίπη

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας καθώς και τις αρθρώσεις σας, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά – όπως το τυρί, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα σνακ που παρασκευάζονται με έλαιο με κορεσμένα λιπαρά – μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αυτά τα ανθυγιεινά λίπη συνδέονται με φλεγμονές.

3. Αλμυρές, πλούσιες σε νάτριο τρόφιμα

Το νάτριο αυξάνει επίσης το στρες στην καρδιά, κρατώντας επιπλέον υγρό στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Εν τω μεταξύ, τα κορτικοστεροειδή φάρμακα που λαμβάνουν πολλοί άνθρωποι για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο επειδή το σώμα συγκρατεί το νάτριο.

Περιορίσετε την ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε σε 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) κάθε μέρα και προσέξτε το κρυφό αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα ή στα εστιατόρια.

4. Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη και επιδείνωση αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επιθεωρήστε τις ετικέτες των τροφίμων για ζάχαρη – θυμηθείτε ότι μπορεί να “κρύβεται” και με άλλα ονόματα, όπως φρουκτόζη και σακχαρόζη.

5. Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται μόνο με μέτρο (λιγότερο από ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα), αν όχι καθόλου. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη και ορισμένοι γιατροί μπορεί να συστήσουν ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς. Μέχρι στιγμής, η έρευνα δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα. Επίσης, πολλά από τα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ. Αυτά περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) που αυξάνουν τον κίνδυνο για στομαχικά προβλήματα , όπως αιμορραγία και έλκη όταν πίνετε. Και εάν παίρνετε μεθοτρεξάτη , θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ για να μειώσετε τον κίνδυνο για ηπατική βλάβη.

Διαβάστε επίσης

“Το χρονικό των ιών”: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ως συγγραφέας, γράφει για τα πιο εξωτικά πλάσματα του πλανήτη

3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν τα δεις στο εσώρουχο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.