3 πράγματα, που πρέπει να προσέξεις, όταν τα δεις στο εσώρουχο

Καθημερινά οι γυναίκες ελέγχουν το εσώρουχο που φορούν, κυρίως για λόγους υγιεινής αλλά και για το αν πρόκειται σύντομα να αδιαθετήσουν.

Σίγουρα, η κατάσταση της γυναικολογικής υγείας αντικατοπτρίζεται στο εσώρουχο και μπορείτε να μάθετε πολλά από τον πάνινο καθρέφτη.

Ο Dr Swetha MP, μαιευτήρας – γυναικολόγος στο Motherhood Hospitals, μιλώντας στο healthshots.com ανέφερε ότι οποιαδήποτε ασυνήθιστη έκκριση θα πρέπει να είναι συναγερμός.

Μάθετε για αυτά τα 3 πράγματα, που μπορεί να βρείτε στα εσώρουχά σας.

1. Εκκρίσεις

Κάθε γυναίκα βιώνει ποικίλες ποσότητες και τύπους κολπικών εκκρίσεων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ακολουθούν διάφοροι τύποι εκκρίσεων που μπορεί να δείτε στο εσώρουχο:

Λευκή έκκριση: Αυτό δείχνει την ωορρηξία, μια περίοδο που επιτρέπει στο σπέρμα να ταξιδέψει μέσω του τραχήλου της μήτρας για τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Γαλακτώδης λευκή έκκριση: Μπορεί να παρατηρηθεί μια κρεμώδης έκκριση, που βοηθά να διατηρείται ο κολπικός ιστός υγιής και λειτουργεί ως φυσική λίπανση, ελαχιστοποιώντας την τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτή η μορφή εκκρίσεων είναι εξαιρετικά συχνή, επομένως – εκτός εάν η έκκριση συνοδεύεται από μυρωδιά – είναι φυσιολογικό.

Κόκκινη ή καφέ έκκριση: Αυτή η μορφή εκκρίσεων είναι κοινή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και κυμαίνεται από κόκκινο κερασιού στην αρχή έως σκουριασμένο καφέ στο τέλος. Οι γυναίκες, που έχουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή κηλίδες, μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν αυτή τη μορφή έκκρισης.

Απαλή κίτρινή έως πράσινη έκκριση: Αυτή η έκκριση είναι ένα κοινό σύμπτωμα λοίμωξης όπως οι τριχομονάδες, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα παράσιτο. Οι γυναίκες εμφανίζουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, κνησμό των γεννητικών οργάνων και επώδυνη ούρηση.

Κόκκινη έως βαθύ ροζ έκκριση: Αυτή η εκκένωση συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο είδος αιμορραγίας. Εάν αυτό συμβεί λίγο πριν ή μετά την περίοδό σας, πιθανότατα οφείλεται είτε σε πρώιμη αιμορραγία είτε σε παλιό αίμα που στάζει. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε θέματα υγείας, όπως οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας που είναι μη καρκινικές αναπτύξεις στον τράχηλο ή ερεθισμός από λοίμωξη.

Γκρι έκκριση: Αυτή η μορφή εκκρίματος είναι σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας.

Οι κολπικές εκκρίσεις έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως η διατήρηση του κόλπου καθαρού, η πρόληψη των λοιμώξεων και η λίπανση. Το εύρος των κολπικών εκκρίσεων αντικατοπτρίζει τη γενική υγεία της γυναίκας και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ωστόσο εάν εμφανίσετε μια περίεργη έκκριση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να προσέξετε για τυχόν άλλα συμπτώματα.

2. Κηλίδες

Οι κηλίδες είναι πολύ συχνές. Είναι κολπική αιμορραγία, που δεν οφείλεται πάντα στην περίοδο. Μπορεί να δείτε κηλίδες αίματος στα εσώρουχά σας ή στο χαρτί υγείας. Εάν δεν περιμένετε την περίοδο σας, μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, μπορεί να είστε έγκυος, να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, να βρίσκεστε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, να έχετε μολυνθεί από μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη κτλ. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

3. Υγρασία

Δεδομένου ότι ο κόλπος σας είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο, που λιπαίνεται σε τακτική βάση, μπορεί να νιώθετε πάντα λίγη υγρασία εκεί κάτω. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου η υγρασία αυτή είναι ακόμη πιο συχνή.

Εκτός από αυτό, η σεξουαλική διέγερση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της υδαρούς αυχενικής βλέννας, η οποία λειτουργεί ως λιπαντικό, για να ενισχύσει την απόλαυση και την άνεσή σας κατά τη σεξουαλική επαφή.

Διαβάστε επίσης

Αρκτούρος: Το νέο σύμπτωμα που προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, ειδικά στα παιδιά

Οι φιλοδοξίες των 15χρονων για σπουδές και εισοδήματα – Έρευνα του ΙΟΒΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.