“Το χρονικό των ιών”: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ως συγγραφέας, γράφει για τα πιο εξωτικά πλάσματα του πλανήτη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο γνωστός καθηγητής που ανέλυε τη συμπεριφορά του κορωνοϊού και μας καθοδηγούσε στη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας με το βιβλίο του “Το χρονικό των ιών”.

«Οι ιοί είναι για εμένα τα πιο “εξώτικά” πλάσματα που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη. Τους θαυμάζω και τους φοβάμαι, η μελέτη τους είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας», έγραψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε ανάρτησή του ανακοινώνοντας την έκδοση του βιβλίου του “Το χρονικό των ιών”, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

“Το Χρονικό Των Ιών” από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

«”Το Χρονικό Των Ιών” είναι ένα σύντομο και ελπίζω κατανοητό βιβλίο που έγραψα θέλοντας να αποτυπώσω την εικόνα που έχω για τους ιούς ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια ενασχόλησης μαζί τους με την υπόσχεση να επαναλάβω το εγχείρημα ξανά σε μία πιο ώριμη φάση της ζωής μου», γράφει.

“Η ιατρική τον 20ό αιώνα «χαλιναγώγησε» τις περισσότερες από τις ανίατες θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες του παρελθόντος. Για κάποιες προσέφερε πλήρη ίαση, ενώ για άλλες χρόνια διαχείριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Όμως, η πρόσφατη πανδημία της COVID-19 μάς υπενθύμισε ότι η καθημερινότητά μας μπορεί να διαταραχθεί δραματικά από νέες και άγνωστες μεταδοτικές ασθένειες. Έτσι θυμηθήκαμε πώς ένας ιός μπορεί να οδηγήσει τα συστήματα υγείας στα όρια της κατάρρευσης και να μας υποχρεώσει να λάβουμε μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αναφέρω τη λέξη «θυμηθήκαμε» γιατί ο άνθρωπος, όπως και οι υπόλοιπες μορφές ζωής στον πλανήτη μας, συναντάει και μολύνεται από άγνωστους για αυτόν ιούς επί εκατομμύρια χρόνια.

Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας προσπαθώ να δώσω μέσα από το δικό μου πρίσμα μία γενικότερη εικόνα για αυτά τα περίεργα «εξωτικά» παράσιτα και για τη σημασία που έχουν παίξει στο να διαμορφωθεί η ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και γενικότερα η ζωή όπως την ξέρουμε σε αυτόν τον πλανήτη. Ανάμεσα στις ιστορικές επιδημίες και στα επιστημονικά-φιλοσοφικά ερωτήματα για την ουσία της ζωής, αποπειρώμαι να συστήσω τις όχι άδικα παρεξηγημένες οντότητες των ιών. Αξίζει να τους μάθουμε γιατί μέσα από αυτούς θα μπορέσουμε να δούμε τις αντανακλάσεις της δικής μας πορείας και ύπαρξης.”

Το βιβλίο θα γίνει διαθέσιμο μέσα στον Μάιο.

Healthstories "Το χρονικό των ιών": Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ως συγγραφέας, γράφει για τα πιο εξωτικά πλάσματα του πλανήτη
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Μαρί-Κιουρί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Αρκτούρος: Το νέο σύμπτωμα που προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, ειδικά στα παιδιά

Οι φιλοδοξίες των 15χρονων για σπουδές και εισοδήματα – Έρευνα του ΙΟΒΕ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.