Γιατί πρέπει να τρώμε ελιές – Τι προσφέρουν στην υγεία

Οι ελιές, είναι ένα από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.Όχι μόνο δεν αυξάνουν το βάρος, αλλά βελτιώνουν σημαντικά την υγεία μας, όπως αποδεικνύει και μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη που εξετάζει τα οφέλη της ελιάς για όσους ασκούνται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 29 σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, οι οποίοι κατανάλωναν είτε ελιές, είτε ένα εικονικό φάρμακο, αντίστοιχης γεύσης και εμφάνισης, για 16 συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη θετική επίδραση σε αρκετούς βασικούς δείκτες υγείας αλλά και στην απώλεια βάρους.

Βελτίωσε επίσης, τους δείκτες αναπνευστικής λειτουργίας κατά την έναρξη της άσκησης, καθώς και την κατανάλωση οξυγόνου και την οικονομία στο τρέξιμο σε χαμηλότερα επίπεδα έντασης.

H αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής Υγείας & Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, Simone Bertini, δήλωσε: «Για πολύ καιρό με ενδιέφεραν τα οφέλη των πολυφαινολών, όπως αυτές που περιέχονται στα κεράσια και τα παντζάρια. Για να αποκομίσετε παρόμοια οφέλη από τις ελιές, πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθημερινά. Η μελέτη μας διαπίστωσε, ότι η λήψη επί 16 ημέρες θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους».

Οι ελιές στην πραγματικότητα δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Οι 10 μικρές ελιές ή 6 μεγάλες περιέχουν περίπου 45-50 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές είναι ελάχιστες και ταυτόχρονα μπορεί να σκεφτεί κανείς την πολύ σημαντική επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολισμού των απλών υδατανθράκων (γλυκόζη).

Ελιές: Γιατί πρέπει να τρώμε κάθε μέρα

  • Ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών
  • Μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια νοσήματα
  • Αυξάνουν τη γονιμότητα και τη βελτιώνουν συνολικά το αναπαραγωγικό σύστημα
  • Έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Περιέχουν το ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό), το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς

Διαβάστε επίσης 

Απώλεια βάρους vs απώλειας λίπους: Με μία φωτογραφία θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά

Αλάτι: Πότε γίνεται επικίνδυνο για την υγεία – Προειδοποίηση ΠΟΥ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.