Απώλεια βάρους vs απώλειας λίπους: Με μία φωτογραφία θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά

Ποια είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στην απώλεια βάρους και στην απώλεια λίπους; Το τι επιθυμείτε καθορίζει και το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Απώλεια βάρους vs Απώλεια λίπους

Με απλά λόγια, η απώλεια βάρους αναφέρεται στη μείωση του συνολικού σωματικού σας βάρους από απώλεια μυών, λίπους και νερού. Η απώλεια λίπους αναφέρεται στην απώλεια βάρους μόνο από λίπος.

Μπορούμε να το σκεφτούμε ως εξής: η απώλεια λίπους είναι να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος στο σώμα μας, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να περιλαμβάνει και απώλεια της απαραίτητης μυϊκής μάζας και βάρους νερού. Η απώλεια λίπους είναι σίγουρα η πιο υγιεινή προσέγγιση και η πιο επιθυμητή επίσης.

Η απώλεια λίπους πρέπει να είναι ο στόχος σας για να διατηρείτε την υγεία σας σε καλά επίπεδα.

Η απώλεια βάρους, η οποία αναφέρεται στην απώλεια μυών και νερού αντί μόνο λίπους, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μερικές από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την απώλεια βάρους (σε αντίθεση με την απώλεια μόνο λίπους) μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένος μεταβολισμός
  • Κούραση
  • Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού
  • Μείωση της νευρομυϊκής λειτουργίας (μύες) και
  • Πιθανές επιπτώσεις στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία

Δεν θέλουμε να χάσουμε μυϊκή μάζα ή απλώς βάρος νερού όταν προσπαθούμε να χάσουμε λίπος, σημειώνει το avocadu.com.

Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος

Έχετε ακούσει ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Αυτό είναι αλήθεια και δεν πρέπει να χάσετε μυϊκή μάζα εάν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να γίνετε πιο υγιείς.

Μία βασική διαφορά είναι ότι 1 κιλό μυός καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από 1 κιλό λίπους.

Μια ανάρτηση από το F45 Training Dee Why στο Facebook δείχνει τη διαφορά στο μέγεθος περίπου 2,3 κιλών λίπους έναντι των 2,3 κιλών μυών.

Απώλεια βάρους vs Απώλεια λίπους

 

Η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή. Επιπλέον, η διατήρηση μιας υγιούς ποσότητας μυϊκής μάζας σας βοηθά πραγματικά να χάσετε λίπος, γιατί οι μύες βοηθούν στην καύση λίπους όταν το σώμα είναι σε ηρεμία.

Αν μη τι άλλο, η απώλεια μυϊκής μάζας θα επιβραδύνει τη διαδικασία απώλειας λίπους. Με την διατήρηση υγιούς μυϊκής μάζας έχετε:

  • Ρύθμιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Διατήρηση υγιών επιπέδων λίπους και
  • Έλεγχο της φλεγμονής

Το βάρος του νερού

Το σώμα μας αποτελείται κατά 80% από νερό, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ νερό που συμβάλλει στο συνολικό μας βάρος.

Για τους ίδιους λόγους που δεν θέλουμε να χάσουμε μυϊκή μάζα, δεν θέλουμε επίσης να επικεντρωθούμε στην απώλεια βάρους νερού.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι η μείωση του νερού θα προωθήσει την απώλεια βάρους, καθώς τόσο μεγάλο μέρος του σώματός μας αποτελείται από νερό, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές ή υγιές.

Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Το να πίνετε λιγότερο νερό δεν βοηθά στην απώλεια λίπους.

Αντίθετα, η κατανάλωση αρκετού νερού στην πραγματικότητα προάγει την απώλεια λίπους. Ένα άλλο υπέροχο πράγμα που κάνει το νερό είναι να βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών στην κυκλοφορία του αίματος για τον μεταβολισμό.

Πώς θα καταλάβετε εάν χάνετε λίπος ή βάρος

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορά μόνοι σας και μια ζυγαριά δεν θα σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Η χρήση μιας ζυγαριάς σωματικού λίπους είναι ένας τρόπος για να παρακολουθείτε την απώλεια λίπους σας. Αυτό είναι διαφορετικό από μια «παραδοσιακή» ζυγαριά.

Ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσετε την απώλεια λίπους είναι να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος.

Ο δείκτης μάζας σώματος, επίσης γνωστός ως ΔΜΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της ποσότητας λίπους στο σώμα σας.

Ο τρίτος τρόπος για να προσδιορίσετε την ποσότητα λίπους στο σώμα σας είναι με ένα παχύμετρο. Το παχύμετρο είναι ένα όργανο που υπολογίζει το πάχος του λίπους σας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Διαβάστε επίσης

Ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός ΗΤΑ και η πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία

8 αντικείμενα που ”απαγορεύεται” να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.