Αλάτι: Πότε γίνεται επικίνδυνο για την υγεία – Προειδοποίηση ΠΟΥ

Το αλάτι και ειδικότερα η υπερβολική κατανάλωσή του, είναι μία από τις κύριες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες οδηγούν στον θάνατο περίπου 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο  5 εκατομμύριων ανθρώπων, κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού πριν από το τέλος της δεκαετίας, εάν οι κυβερνήσεις δεν θεσπίσουν αμέσως αυστηρότερους περιορισμούς για το αλάτι, αναφέρει πρόσφατη έκθεση, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι συντάκτες της, καλούν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρότερους στόχους για το νάτριο στα τρόφιμα, να σημειώνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την περιεκτικότητα σε αλάτι στις συσκευασίες και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η κατανάλωση πολλών αλμυρών τροφίμων.

Παράγοντας κινδύνου

«Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για μια ανθυγιεινή διατροφή και ευθύνεται για 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε στην Washigton Post, ο Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη του ΠΟΥ.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να σώσουν πολλές από αυτές τις ζωές με τη θέσπιση υποχρεωτικών ορίων στην ποσότητα αλατιού που επιτρέπεται να προσθέτει η βιομηχανία τροφίμων στα επεξεργασμένα τρόφιμα, σημείωσε ο Branca,  προσθέτοντας ότι αυτό αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του νατρίου που καταναλώνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί, παρά το αλάτι που πασπαλίζουμε στις τροφές που παρασκευάζουμε στην κουζίνα μας.

«Αυτό είναι πραγματικά κάτι που δεν κοστίζει χρήματα σε κανέναν. Είναι μια απλή παρέμβαση, αλλά είναι απίστευτα αποτελεσματική», εξήγησε ο Branca.

Αλάτι: Πότε γίνεται επικίνδυνο για την υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο καταναλώνουν περίπου 10,8 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, υπερδιπλάσιο από το επίπεδο που συνιστάται τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία προτείνουν να μην καταναλώνεται περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα. Ενώ το αλάτι είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το νάτριο –το οποίο αποτελεί το 40% αυτού– προξενεί ανυπολόγιστη ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία.

«Αν το σώμα σας συγκρατεί περισσότερο αλάτι στο σώμα από το επιτρεπόμενο όριο, αυτό ανεβάζει σιγά σιγά την αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Graham MacGregor, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση, αλλά κάνει εκστρατεία υπέρ της μείωσης της πρόσληψης αλατιού. «Αυτή η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί στη συνέχεια εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές ή καρδιακή ανεπάρκεια», εξήγησε.

Πολλές άλλες οργανώσεις υγείας –μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής– συνιστούν επίσης στους καταναλωτές να μειώσουν δραστικά την πρόσληψη νατρίου. Η θέση αυτή βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία δεκαετιών (συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων εκατοντάδων δημοσιευμένων μελετών που υπογραμμίζουν τους κινδύνους που κρύβει το νάτριο για την υγεία), τα οποία παραμένουν αμετάβλητα παρά τις διάφορες μελέτες των τελευταίων ετών.

Ο ΠΟΥ, ελπίζει να μειώσει την παγκόσμια πρόσληψη αλατιού κατά 30% από τα επίπεδα του 2013, ένας 12ετής στόχος που συμφωνήθηκε τότε και από τα 194 κράτη μέλη του – αλλά που κανένα δεν είναι σε καλό δρόμο για να τον επιτύχει.

Πολιτική μείωσης 

Σε μια ανασκόπηση των πολιτικών μείωσης του αλατιού που έχουν εφαρμοστεί από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι μόλις εννέα από τα μέλη του είχαν θεσπίσει επαρκώς ολοκληρωμένα μέτρα για τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού – για την ακρίβεια, ο λόγος γίνεται για το 5% των μελών του. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ πιστεύουν ότι απαιτούνται επίσης υποχρεωτικά επίπεδα περιεκτικότητας σε αλάτι για να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τη θανατηφόρα συνήθεια του αλατιού – δεδομένου του υψηλού ποσοστού που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές τροφίμων.

Τα οφέλη από τη μείωση της πρόσληψης αλατιού αρχίζουν σχετικά γρήγορα, λένε οι επιστήμονες. Η αρτηριακή πίεση αρχίζει να πέφτει μέσα σε λίγες εβδομάδες για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με το CDC, και οι γευστικοί κάλυκες αρχίζουν να γεύονται ξανά έστω και το λιγοστό αλάτι σχετικά σύντομα.

«Οι γευστικοί σας κάλυκες θα προσαρμοστούν στη μείωση του αλατιού και θα μπορείτε να γευτείτε καλύτερα και τις άλλες γεύσεις. Το φαγητό σταδιακά θα αρχίσει να έχει ακόμα καλύτερη γεύση και εσείς θα ζήσετε πολλά περισσότερα χρόνια», καταλήγει ο Francesco Branca.

Διαβάστε επίσης 

6 συμβουλές προς τις γυναίκες για να χάσουν το λίπος στην κοιλιά

Υιοθέτησε αυτή τη διατροφή για να έχεις υγιή ούλα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.