Πώς να σταματήσετε να παίρνετε βάρος από το άγχος

Το άγχος κάνει τη ζωή πολύ περίπλοκη έχετε παρατηρήσει ότι επηρεάζεται το βάρος σας σε περιόδους στρες. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της καθημερινότητας, όπως τη ποιότητα ύπνου, την κοινωνική ζωή, τον βαθμό συγκέντρωσης και ενέργειας, την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, την εργασιακή απόδοση και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να χάσετε βάρος.

Το άγχος σας μπορεί να είναι ο ένοχος και ο λόγος που δεν μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε βάρος.

Πώς μπορεί το άγχος να προκαλέσει αύξηση βάρους;

Το άγχος αγαπά τη ζάχαρη

Πολλοί άνθρωποι λαχταρούν ζαχαρούχα τρόφιμα όταν αισθάνονται άγχος.

Το φαγητό “ανακουφίζει” από το άγχος

Όταν αισθάνεστε ανήσυχοι, κουρασμένοι ή λυπημένοι, είναι συνηθισμένο να βρίσκετε παρηγοριά στο φαγητό. Αυτό ονομάζεται συναισθηματική διατροφή που συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής.

Το άγχος αγαπά και το πρόχειρο φαγητό

Το άγχος όχι μόνο αγαπά τη ζάχαρη. Επίσης λατρεύει τα πρόχειρα φαγητά γενικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε φαγητά όπως πατατάκια, σοκολάτα, παγωτό, κέικ, πίτσα και χάμπουργκερ, και έτσι όταν είστε αγχωμένοι είναι πιο πιθανό να λαχταράτε ανθυγιεινά τρόφιμα παρά μία μεγάλη σαλάτα.

Το άγχος κλέβει ενέργεια

Το άγχος είναι εξαντλητικό. Το να αισθάνεστε άγχος, ευερεθιστότητα και νευρικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας αφαιρεί πολλή ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κόπωση.

Εάν έχετε λίγη ενέργεια και νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα, δεν θα έχετε καμία επιθυμία να ασκηθείτε.

Το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη

Το άγχος πυροδοτεί την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης προκαλεί μεγάλη καταστροφή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης λίπους στο στομάχι, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Το άγχος διαταράσσει την πέψη

Το άγχος μπορεί επίσης να διαταράξει την πέψη σας όπως π.χ. δεν διασπώνται σωστά τα τρόφιμα, δεν γίνεται επαρκής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Εάν το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αυτό θα επηρεάσει τον μεταβολισμό του σώματος, μειώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο καίει θερμίδες, οδηγώντας τελικά σε υπερβολικό σωματικό λίπος και κόπωση.

Το άγχος διαταράσσει τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, που ονομάζεται γκρελίνη, και να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης κορεσμού/πληρότητας που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Πώς να σταματήσετε να παίρνετε βάρος από το άγχος

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και για την επίτευξη του φυσιολογικού βάρους.

Όμως, ενώ όλα τα φυσικά και υγιεινά τρόφιμα έχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, ορισμένα τρόφιμα είναι πιο αποτελεσματικά στην ανακούφιση του άγχους από άλλα, σύμφωνα με το avocadu.com.

Η αύξηση της πρόσληψης τροφών που μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος και η μείωση ή η εξάλειψη τροφών που μπορούν να προκαλέσουν άγχος θα σας προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

Τα κύρια συστατικά αυτής της δίαιτας είναι τα εξής:

  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Λαχανικά
  • Οσπρια
  • Άπαχα κρέατα
  • Υγιεινή φυτική πρωτεΐνη
  • Ξηροί καρποί, σπόροι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Λιγότερα γλυκά φρούτα και
  • Βότανα.

… στις ακόλουθες αναλογίες:

  • 50% δημητριακά ολικής αλέσεως
  • + 25% λαχανικά
  • + 10% Όσπρια / Κρέας Ψάρια / Τόφου
  • + 5% Ξηροί καρποί / Σπόροι / Έλαια
  • + 5% λιγότερα γλυκά φρούτα
  • + Βότανα

Τι να περιορίσετε

Τα τρόφιμα που αποφεύγονται είναι επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και μερικά άλλα, όπως:

  • Γαλακτοκομικά, διότι είναι πλούσια σε απλή ζάχαρη (λακτόζη) και περιέχουν καζεΐνη, μια πρωτεΐνη γάλακτος που έχει συνδεθεί με αυξημένο στρες, άγχος, κατάθλιψη, γνωστικές ανεπάρκειες και φτωχότερη λειτουργία της μνήμης, καθώς και με πολλά άλλα προβλήματα υγείας.
    Η μόνη εξαίρεση είναι φυσικός υγρός ορός γάλακτος από βιολογικό πλήρες μη ομογενοποιημένο γάλα (όχι σκόνη ορού γάλακτος). Ο ορός γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος, αλλά σε αντίθεση με την καζεΐνη, είναι πολύ ευεργετική για την υγεία και είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα κατά του άγχους.
  • Τρόφιμα που είναι πολύ πικάντικα, αλμυρά, γλυκά ή ξινά καθώς μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία προστίθεται στις ορμόνες του στρες που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από το καθημερινό σας άγχος. Για παράδειγμα,

Εσπεριδοειδή
Ξίδι (μηλόξυδο)
Μπαχαρικά (φρέσκο ​​τζίντζερ, κουρκουμάς, κανέλα)
Χυμοί φρούτων και smoothies φρούτων
Αλμυρά τρόφιμα (τσιπς λαχανικών, σαρδέλες).

  • Ντομάτες σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένης της φρέσκιας ντομάτας, καθώς είναι τροφές με υψηλή οξύτητα. Το άγχος από μόνο του προκαλεί οξύτητα στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, και σύμφωνα με έρευνα, η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους. Η αποφυγή τροφών που μπορούν να εντείνουν την οξύτητα στο σώμα σας είναι απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης

Cardio στις σκάλες: Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ορόφους

Έρχονται νέα φάρμακα για διαβήτη, παχυσαρκία, Αλτσχάιμερ – Τι αλλάζει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.