9 διάσημοι ασθενείς με τη νόσο του Lyme, περιγράφουν την εξουθενωτική περιπέτειά τους

Ένα κυκλικό κόκκινο εξάνθημα που θυμίζει μάτι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με τη νόσο του Lyme, η οποία μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Η νόσος Lyme εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθούν μακροχρόνια και εξουθενωτικά συμπτώματα.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Lyme, εκτός από το εξάνθημα περιλαμβάνουν και συμπτώματα γρίπης που μπορεί να είναι πολύ ήπια σε σημείο που να περάσουν απαρατήρητα. Και σε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ασθενών με νόσο του Lyme, το ενδεικτικό εξάνθημα δεν αναπτύσσεται, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), αναφέρει το everydayhealth.com.

Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιβιοτικά, αλλά εάν η νόσος του Lyme δεν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και εξουθενωτικά συμπτώματα όπως νευρικό πόνο, έντονους πονοκεφάλους, αρθρίτιδα και γνωστικά προβλήματα. Όπως σημειώνει το NIAID , η κόπωση, ο πόνος και οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες μπορεί να επιμείνουν σε ορισμένους ασθενείς ακόμη και μετά τη θεραπεία.

9 διάσημοι ασθενείς έχουν μιλήσει για τα συμπτώματα και τους αγώνες τους απέναντι σε αυτή την συχνά αόρατη ασθένεια, τη νόσο του Lyme.

1. Μπέλα Χαντίντ

Το γνωστό μοντέλο της πασαρέλας έχει παλέψει με τη νόσο του Lyme. Σε μια ομιλία στην Παγκόσμια Συμμαχία Lyme, η Hadid μοιράστηκε πώς το πάθος της για την ιππασία – μαζί με την αποφασιστικότητά της – επηρεάστηκε αρνητικά από την κατάστασή της.

«Η ιππασία ήταν το όνειρό μου και αυτό που έκανα κάθε μέρα. μέχρι που σταμάτησα όταν συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πια τη δύναμη να ιππεύω άλογα, οπότε αυτό ήταν το τέλος», εξήγησε. «Ξέρω πώς είναι να μην θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι από πόνους στα κόκκαλα και εξάντληση και πολλές μέρες να μην θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν. Μετά από χρόνια από τη νόσο, αρχίζεις να συνηθίζεις να ζεις με την ασθένεια, αντί να θεραπεύεσαι και συνεχίζεις τη ζωή».

2. Έιμι Σούμερ

Η Stand-up κωμικός και ηθοποιός, Amy Schumer, ακολούθησε χωρίς έκπληξη μια ανάλαφρη προσέγγιση για να ανακοινώσει ότι έπασχε από τη νόσο του Lyme στον λογαριασμό της στο Instagram τον Σεπτέμβριο του 2020. «Κάποιος παθαίνει LYME αυτό το καλοκαίρι; Το έχω και παίρνω δοξυκυκλίνη », έγραψε. «Ίσως το έχω χρόνια. Οποιαδήποτε συμβουλή? Μπορείς να πιεις ένα ποτήρι κρασί ή 2;»

Ενθάρρυνε τους ακόλουθούς της να σχολιάσουν με τις δικές τους εμπειρίες και είπε ότι διαχειριζόταν καλά τα συμπτώματά της. «Θέλω να πω ότι νιώθω καλά και είμαι ενθουσιασμένη που θα το ξεφορτωθώ».

3. Άλεκ Μπάλντουιν

Ο Άλεκ Μπάλντουιν τσιμπήθηκε από ένα τσιμπούρι πριν από σχεδόν 20 χρόνια και για πέντε καλοκαίρια μετά τη μόλυνση, ήταν κλινήρης με ιδρώτα και υψηλό πυρετό. Μιλώντας στο People για την εμπειρία του με τη νόσο του Lyme, ο Baldwin είπε, «Πραγματικά νόμιζα ότι δεν πρόκειται να ζήσω. Ήμουν μόνος, δεν ήμουν παντρεμένος τότε, είχα χωρίσει από την πρώτη μου γυναίκα. Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και έλεγα: «Θα πεθάνω από τη νόσο του Lyme. Ελπίζω κάποιος να με βρει και να μην είμαι εδώ για πολύ καιρό».

«Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν ιππεύοντας άλογα και ποδήλατα και να διασκεδάζουν κάθε μέρα. Να μην χρειάζεται να έχω κάθε μέρα μεγεθυντικό φακό για να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν τσιμπούρια στο σώμα τους ή στα σκυλιά τους. Αλλά αυτό είναι μέρος του τρόπου ζωής», είπε.

4. Justin Bieber

Ο τραγουδιστής και σύζυγος του μοντέλου Hailey, έγραψε στο Instagram (με μια ανάρτηση που έχει αφαιρεθεί) για τη διάγνωση της νόσου του Lyme το 2020, αφού οι θαυμαστές άρχισαν να μιλούν για την εμφάνισή του. “Ενώ πολλοί άνθρωποι συνέχιζαν να λένε ότι ο Justin Bieber μοιάζει με s***, δεν ήξεραν ότι πρόσφατα διαγνώστηκα με τη νόσο του Lyme”, έγραψε. «Ήταν δύο δύσκολα χρόνια, αλλά η σωστή θεραπεία θα βοηθήσει…».

5.Avril Lavigne

Μιλώντας στο People, η Καναδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός είπε ότι έχει παλέψει με τη νόσο του Lyme. «Δεν είχα ιδέα ότι ένα τσίμπημα από ένα ζωύφιο θα μπορούσε να το κάνει αυτό», είπε η Lavigne. «Ήμουν κλινήρης για πέντε μήνες».

Οι εξουθενωτικοί πόνοι και η κούραση την κράτησαν στο κρεβάτι ακόμη περισσότερο. «Ήμουν στο κρεβάτι για δύο χρόνια». Και στην περίπτωσή της, όπως και σε τόσες άλλες, δεν είχε από την αρχή τη διάγνωση της νόσου του Lyme, καθώς έψαχναν για άλλες ασθένειες.

Το Ίδρυμα Avril Lavigne συνεργάζεται τώρα με οργανισμούς για τη νόσο του Lyme για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ευαισθητοποίηση. «Όταν περνάς κάτι τέτοιο, συνειδητοποιείς πόσο ικανοποιητικά είναι τα απλά πράγματα – πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω πια, όπως το να μπορώ να σηκωθώ το πρωί και να πάω στην κουζίνα και να πιω ένα φλιτζάνι καφέ».

6. Μπεν Στίλερ

Ο Μπεν Στίλερ διαγνώστηκε με νόσο του Lyme το 2010. «Ε’ιχα φλεγμονή στο γόνατο και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν, μετά ανακάλυψαν ότι ήταν Lyme».

«Είμαι χωρίς συμπτώματα τώρα, αλλά… είναι πολύ δύσκολο πράγμα».

7. Κέλι Όσμπορν

Στο πάρτι γενεθλίων του μπαμπά της Ozzy, η Kelly Osbourne δαγκώθηκε από ένα τσιμπούρι, με συμπτώματα όπως πονόλαιμο και κοιλιακό άλγος. Είχε επιληπτικές κρίσεις για μια δεκαετία πριν πάρει τη σωστή διάγνωση της νόσου του Lyme. «Έμαθα να υποστηρίζω τον εαυτό μου όταν πρόκειται για την υγεία μου και εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου». «Αν πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά, αρνούμαι να αφήσω κανέναν να το απορρίψει».

Η εκτεταμένη φαρμακευτική αγωγή της Osbourne οδήγησε σε έναν κύκλο κατάθλιψης, άγχους και, τελικά, θεραπείας και για αυτά τα συμπτώματα. Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου της: «Οι γιατροί συνέχισαν να αλλάζουν τα φάρμακά μου, προσπαθώντας για τη σωστή δόση. Είχα μετατραπεί σε ζόμπι. Ξέρετε όπως στις ταινίες όπου ένας ψυχικά ασθενής κάθεται σε μια κουνιστή πολυθρόνα με ζακέτα και νυχτικό και κοιτάζει επίμονα έναν τοίχο όλη μέρα; Αυτός ήμουν εγώ.”

8. Κρις Κριστόφερσον

Ο θρυλικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός κρις Κριστόφερσον πάλευε με προβλήματα μνήμης τα τελευταία χρόνια και είπαν ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αλλά τελικά αυτό αποδείχτηκε λανθασμένη διάγνωση ενώ αυτό που στην πραγματικότητα βίωνε ήταν η νόσος του Lyme.

«Έπαιρνε όλα αυτά τα φάρμακα για πράγματα που δεν έχει και όλα έχουν παρενέργειες», είπε η σύζυγός του Λίζα. Μετά τη διάγνωση του Lyme, σταμάτησε να παίρνει αυτά τα φάρμακα και πέρασε τρεις εβδομάδες θεραπείας για το νόσο του Lyme. «Είναι σαν να βγαίνει ο Λάζαρος από τον τάφο και να γεννιέται ξανά», είπε ο τραγουδιστής.

9. Άλι Χίλφιγκερ

Η υποστηρικτής της νόσου του Lyme και κόρη του διάσημου Αμερικανού σχεδιαστή Tommy, η Ally Hilfiger διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 7 ετών μετά από τσίμπημα από ένα τσιμπούρι το 1992. «Ήμουν πεπεισμένη ότι σέρνονταν στο σώμα μου. Μπορούσα να το νιώσω να τρώει τα όργανά μου, το στομάχι μου και ειδικά τον εγκέφαλό μου», έγραψε η Hilfiger στα απομνημονεύματά της Bite Me: How Lyme Disease Stole My Childhood, Made Me Crazy, and Almost Killed Me .

Μετά από χρόνια αγωνίας, επιτέλους προχωρά. «Η αλλαγή της ψυχικής μου στάσης ήταν ένα μεγάλο μέρος της ανάρρωσής μου. Το να σκέφτομαι θετικά και να λέω στο σώμα μου ότι συνεχώς θεραπεύεται και προοδεύει – αντί ότι είναι συνεχώς άρρωστο και επιδεινώνεται – με έκανε να νιώθω καλύτερα συναισθηματικά. Οποιαδήποτε μορφή πνευματικότητας μπορεί να βοηθήσει – η δική μου είναι ότι περνάω χρόνο στη φύση και διαλογίζομαι».

Η Hilfiger συνεργάζεται επίσης με το Project Lyme , έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Διαβάστε επίσης

Γιατί πρέπει να φυτεύετε πάντα λουλούδια μαζί με τα λαχανικά

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν έχουμε προσβληθεί από RSV, γρίπη ή COVID-19;

Δυσκοιλιότητα: Το κόλπο για άμεση ανακούφιση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.