Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%

Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Εάν το κάπνισμα είναι ήδη κάτι που έχετε αφήσει στο παρελθόν, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, έγινε ανάλυση δεδομένων από 159.937 πρώην καπνιστές που συμμετείχαν στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας του NIH-AARP το 1995 και το 1996.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 62,6 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Στη μελέτη συνέκριναν επίσης τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2015.  Οι συμμετέχοντες των οποίων οι δίαιτες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους των οποίων οι βαθμολογίες ήταν οι χαμηλότερες. Με απλά λόγια, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώην καπνιστές που κάνουν υγιεινή διατροφή μπορεί να ζήσουν περισσότερο από τους πρώην καπνιστές που δεν το κάνουν.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες είχαν επίσης 24% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, 28% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 30% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστική νόσο.

Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%

«Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως συνιστάται από πολλούς εθνικούς οργανισμούς, τείνει να περιλαμβάνει τις ίδιες ή παρόμοιες συστάσεις υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και την προστασία από την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών», λέει η Kiran Campbell, RD, στο eatthis.com.

Όσον αφορά το είδος της υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να είναι καλύτερο για πρώην καπνιστές, η Campbell εξηγεί ότι «η σύσταση για υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, χόρτα και φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, ολικές πρωτεΐνες, θαλασσινά και φυτικές πρωτεΐνες και τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά οξέα».

Επιπλέον, «η σύσταση περιλαμβάνει επίσης ορισμένους περιορισμούς [όπως] τον περιορισμό της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών, νατρίου, πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών».

Η Campbell επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν». «Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζονται περισσότερο οι καπνιστές σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το κάπνισμα», λέει η Campbell. «Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα βήτα-καροτίνης, σεληνίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και αρκετών βιταμινών Β.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα και στον καπνό που εισπνέεται από αυτά. Έχει οξειδωτική δράση στα Η αναφορά επισημαίνει επίσης ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτίνες.

Διαβάστε επίσης 

Κόψτε μαχαίρι αυτές τις 6 διατροφικές συνήθειες και αποκτήστε επίπεδο στομάχι

10 τρόποι για να μειώσετε τον λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ και να τρώτε υγιεινά

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.