Υγιές βάρος: Υπολογίστε την αναλογία μέσης-ισχίου και ξεχάστε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αναλογία μέσης-ισχίου μπορεί να είναι πιο ακριβής ένδειξη για το τι είναι ένα υγιές βάρος από τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Εάν ανησυχείτε για το τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για την υγεία σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε σε βάρος που υποστηρίζει την υγεία σας.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μια αμφιλεγόμενη μέτρηση βάρους και υγείας, αλλά οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μια εναλλακτική λύση. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αναλογία μέσης-ισχίου ενός ατόμου μπορεί να είναι καλύτερη μέτρηση καθώς σχετίζεται με το βάρος.

Για τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη, οι ερευνητές στο University College Cork στην Ιρλανδία, στο Πανεπιστήμιο McMaster, στο Queen’s University και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά άντλησαν δεδομένα από περισσότερους από 380.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η αναλογία μέσης-ισχίου ήταν ένας ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης θανάτου από οποιαδήποτε αιτία από τον ΔΜΣ – τον τυπικό τρόπο μέτρησης της παχυσαρκίας. Κάθε αύξηση 1 μονάδας στην αναλογία μέσης-ισχίου συνδέθηκε με διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από την ίδια αύξηση του ΔΜΣ.

Τι είναι η αναλογία μέσης-ισχίου;

Η αναλογία μέσης προς γοφό είναι η μέτρηση της μέσης σας διαιρούμενη με τη μέτρηση των ισχίων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 25.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν δώσει πληροφορίες για την υγεία τους μέχρι τον θάνατό τους. Οι συμμετέχοντες ταιριάστηκαν τυχαία με μια ομάδα μαρτύρων που ήταν της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Οι ερευνητές έψαξαν να δουν εάν οι συμμετέχοντες είχαν γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία, καθώς και τις μετρήσεις του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ και της αναλογίας μέσης-ισχίου.

Οι συμμετέχοντες με χαμηλή αναλογία μέσης-ισχίου είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς σε σχέση με άτομα με υψηλότερη αναλογία. Καθώς αυξανόταν η αναλογία μέσης-ισχίου ενός ατόμου, αυξανόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Πώς να υπολογίσετε την αναλογία μέσης-ισχίου

Για να λάβετε την αναλογία μέσης προς γοφό, διαιρέστε την περιφέρεια γύρω από τη μέση σας με την περιφέρεια γύρω από τους γοφούς σας.

Για παράδειγμα, εάν η μέση σας έχει περιφέρεια 76 εκατοστά και οι γοφοί σας έχουν περιφέρεια 89 εκ., θα διαιρέσετε το 76 με το 89. Η αναλογία μέσης προς γοφό σας θα ήταν 0,85.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια αναλογία μέσης-ισχίου πάνω από 0,85 είναι «υψηλού κινδύνου» για τις γυναίκες και μια αναλογία μέσης-ισχίου πάνω από 0,9 είναι υψηλού κινδύνου για τους άνδρες. 3

Τι συμβαίνει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος;

Ο ΔΜΣ είναι ένα μέτρο του σωματικού λίπους που βασίζεται στο ύψος και το βάρος ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται ευρέως για να προσδιορίσει εάν ένα άτομο είναι λιποβαρές, κανονικό βάρος, υπέρβαρο ή έχει παχυσαρκία .

Ενώ χρησιμοποιείται συνήθως από επαγγελματίες υγείας, ερευνητές και ασθενείς, ο ΔΜΣ έχει πολλούς περιορισμούς.

«Ο ΔΜΣ δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τη λιπώδη μάζα από την άλιπη μάζα ή το υποδόριο (καλό λίπος) από το σπλαχνικό λίπος (κακό λίπος)», είπε ο Irfan Khan, φοιτητής ιατρικής στο College of Medicine and Health, University College Cork στην Ιρλανδία, στο Verywell.

Τι σημαίνει Σύνθεση Σώματος;

Ο Kunal Shah, MD , επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, έδωσε ένα παράδειγμα των περιορισμών του ΔΜΣ: «Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να έχει ποσοστό σωματικού λίπους μικρότερο από 12%, αλλά μπορεί να έχει ΔΜΣ στο εύρος «παχύσαρκων» επειδή ο ΔΜΣ δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ μυών και λίπους».

Η Fatima Cody Stanford, MD, MPH, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συμφωνεί ότι ο ΔΜΣ είναι μια εσφαλμένη μέτρηση.

«Ο ΔΜΣ δεν είναι καλό μέτρο της υγείας από μόνο του», είπε η Στάνφορντ. «Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να καθοριστεί εάν κάποιος έχει υγιές βάρος. Για παράδειγμα πρέπει να κάνουμε μια ενδελεχή ανάλυση της μεταβολικής τους υγείας για να συμπεριλάβουμε, ενδεικτικά, το σάκχαρο αίματος νηστείας , τη χοληστερόλη και τη λειτουργία του ήπατος».

Γιατί να χρησιμοποιήσετε την αναλογία μέσης – ισχίου;

Από τη μέση μέχρι το ισχίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στον τομέα της ιατρικής της παχυσαρκίας για τον υπολογισμό του κινδύνου για την υγεία ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τον Khan, τα όρια για τις επικίνδυνες αναλογίες είναι μεγαλύτερα ή ίσα με 0,95 ή 1 για τους άνδρες και μεγαλύτερα ή ίσα με 0,8 έως 0,85 για τις γυναίκες.

Ο Στάνφορντ είπε ότι η αναλογία μέσης-ισχίου ενός ατόμου είναι μακράν καλύτερο εργαλείο για χρήση από τον ΔΜΣ, καθώς θεωρεί την περιοχή όπου το λίπος είναι πιο πιθανό να είναι προβληματικό – τη μέση.

«Όταν υπάρχει σωματικό λίπος στη μέση μας, αυξάνεται ο κίνδυνοο για καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2», είπε ο Στάνφορντ.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μέση έως το ισχίο είναι πιο σταθερή μέτρηση λίπους και, ως αποτέλεσμα, καλύτερος προγνωστικός δείκτης πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε επίσης

Κινητοποίηση ενόψει εποχικής γρίπης – Τα παυσίπονα με το σταγονόμετρο

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα σεντόνια σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.