Κινητοποίηση ενόψει εποχικής γρίπης – Τα παυσίπονα με το σταγονόμετρο

Η ιδιαίτερα ενεργή περίοδος της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο θέτει σε εγρήγορση τις υγειονομικές Αρχές στην Ευρώπη και γενικά στο βόρειο ημισφαίριο, προκαλώντας κινητοποίηση ενόψει του χειμώνα.

Οι εμβολιασμοί ξεκινάνε, αλλά την κατάσταση στη χώρα μας δυσχεραίνει η έλλειψη φαρμάκων για διάφορες κατηγορίες νοσημάτων. Ειδικά τα παυσίπονα, που χορηγούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, της γρίπης και της COVID-19, τα βρίσκεις με το σταγονόμετρο.

Πιο συγκεκριμένα στο νότιο ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, υπήρξε μία πρώιμη και ιδιαίτερα ενεργή περίοδος γρίπης. Εκπρόσωποι τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών Οργανισμών, οι οποίοι παρακολούθησαν το φαινόμενο, εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο.

Σε εγρήγορση ενόψει της γρίπης

Αυτό, που κάθε χρόνο προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι, που τη γρίπη την περνάνε βαριά και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, που σε κάποιες περιπτώσεις στοιχίζουν τη ζωή των ασθενών.

Για τούτο και ξεκινά άλλη μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη γρίπη σε όλη την Ευρώπη, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα άτομα, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, είναι, ως συνήθως, τα πρώτα που καλούνται να θωρακιστούν με το εμβόλιο.

Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, όταν προσβληθούν από τον ιό της γρίπης. Ευάλωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ελλείψεις φαρμάκων

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί σπεύδουν να εφοδιαστούν με παυσίπονα και γενικά με φάρμακα, που υπόσχονται να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης και των ιώσεων της εποχής. Όμως διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Οι δυσκολίες στη διανομή συμβάλλουν στο φαινόμενο, ενώ οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο στα φθηνά φάρμακα για κρυολόγημα και για γρίπη, αλλά και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως για τον σακχαρώδη διαβήτη, για παράδειγμα.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική αγορά, περίπου 600 σκευάσματα παρουσιάζουν ελλείψεις, εκ των οποίων τα 130 δεν κυκλοφορούν καν. Το φαινόμενο, δε, αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο.

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά λόγω των χαμηλών ποσοτήτων, που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Από την πλευρά τους οι εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι προμηθεύουν κανονικά την αγορά και, μάλιστα, με ποσότητες αυξημένες σε σχέση με τη μέση κατανάλωση.

Εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι βασικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων είναι τρεις:

  • Η ανυπαρξία πρώτων υλών για την παραγωγή
  • Η ανυπαρξία υλικών συσκευασίας
  • Οι αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις των εταιρειών στη χώρα, δηλαδή το clawback.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Ξηροί καρποί: Αγαπούν την καρδιά και ενισχύουν την μνήμη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.