Μάσημα τροφής και μεταβολισμός – Πώς συνδέονται

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε γρήγορα το φαγητό που έχουν στο πιάτο τους, με αποτέλεσμα το μάσημα της τροφής να μην γίνεται σωστά και να καταπίνουν σχεδόν αμάσητη την τροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να καταπίνουν περισσότερο αέρα από το κανονικό, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά, αλλά να βλάπτουν και τον μεταβολισμό τους.

Όπως αποδεικνύεται, το αργό και σχολαστικό μάσημα δεν είναι μόνο απαραίτητο για την πραγματική κατανάλωση και την κατάποση τροφής, αλλά και για την αποφυγή μιας σειράς πεπτικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Η σημασία της μάσησης τροφής για τη σωστή πέψη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η διαδικασία της πέψης δεν ξεκινά από το στομάχι. αρχίζει από το στόμα. Το πρώτο βήμα της πέψης είναι η μάσηση, η οποία μειώνει το μέγεθος της τροφής και ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες για να εκκρίνουν περισσότερο σάλιο, σύμφωνα με την Johanna P. Salazar, MS, RDN, διαιτολόγο διατροφολόγο και ιδρύτρια της Healing Nutrition.

Το σάλιο, λέει στο realsimple.com, περιέχει ένζυμα όπως η αμυλάση και η λιπάση, τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη, αντίστοιχα. «Περιέχει επίσης βλέννα, η οποία βοηθά στη σύνδεση των σωματιδίων της τροφής μεταξύ τους και παρέχει ένα λιπαντικό για να βοηθήσει την κατάποση», εξηγεί η Salazar. Επιπλέον, το σάλιο ενεργοποιεί την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, βοηθώντας το να προετοιμαστεί για την εισερχόμενη τροφή.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε γρήγορα, χωρίς να σκέφτονται ή εν κινήσει, λέει η γιατρός λειτουργικής ιατρικής Julie Taylor, MD, MPH. Ως αποτέλεσμα, η τροφή που έχει φτάσει στο στομάχι μερικώς μασημένη παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί, παραμένει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο παχύ έντερο και απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά από το οργανισμό για να την επεξεργαστεί και να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Έτσι, αντί να καίει περισσότερες θερμίδες αυτό “ενθαρρύνει” το πεπτικό σύστημα να επιβραδύνει την διαδικασία μεταβολισμού των τροφών για να προλάβει να τις επεξεργαστεί.

Πώς να μασάτε σωστά 

Όταν τρώτε, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να μασάτε, λέει η Salazar, δίνοντας συμβουλές για το πώς να τρώτε για να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος:

Μην υπερφορτώνετε το κουτάλι ή το πιρούνι σας. Το φαγητό πρέπει να παραμένει χωρίς να πέφτει.

Με το φαγητό στο στόμα, κλείστε τα χείλη σας και αρχίστε να μασάτε. Η γλώσσα σας πρέπει να μετακινεί το φαγητό από τη μία πλευρά στην άλλη και το σαγόνι σας πρέπει να περιστρέφεται ελαφρά.

Μασήστε αργά, μετρώντας μέχρι το 32 με κάθε μπουκιά τροφής. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο χρόνο ανάλογα με το είδος του φαγητού.

Μόλις το δάγκωμα χάσει όλη την υφή, μπορείτε να το καταπιείτε.

Διαβάστε επίσης 

Είναι κακό να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα;

Τοξίνες στο αίμα: 9+1 τροφές που τις απομακρύνουν

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.