Παγωτό: Κι όμως κάνει καλό στην υγεία – Ανακάλυψε τα οφέλη του

Υπάρχει κάτι πιο νόστιμο από ένα κύπελλο από το αγαπημένο σου παγωτό, τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού; Σε έναν τέλειο κόσμο, το παγωτό θα θεωρούνταν ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα και το λάχανο θα ήταν η νούμερο ένα αιτία αύξησης βάρους. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι τέλειος ο κόσμος!

Αντιθέτως, κατακλυζόμαστε συνεχώς από πληροφορίες ότι τα σνακ με ζάχαρη μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Τι θα γινόταν, όμως, αν σας λέγαμε ότι υπάρχουν μερικά πραγματικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομίσετε από την αγαπημένη γλυκιά λιχουδια;

Φυσικά, όλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το παγωτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράλληλα με τα μειονεκτήματά του. Όπως αναφέρει το healthdigest.com, το παγωτό είναι πλούσιο σε πρόσθετα σάκχαρα και θερμίδες, σημειώνοντας ότι πολλές μάρκες περιέχουν 12-24 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μισό φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι μόλις μια μόνο μερίδα σάς βάζει σε καλό δρόμο προς το ημερήσιο συνιστώμενο όριο των 50 γραμμαρίων ζάχαρης για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Παγωτό: Ανακάλυψε τα οφέλη του

Το παγωτό μπορεί να είναι πλούσιο σε ζάχαρη, θερμίδες και λιπαρά, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με το healthdigest.com, μια μπάλα παγωτό βανίλια προσφέρει 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) για βιταμίνη Α, 22% για Β-12 και 17% για ασβέστιο.

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη Α για την κυτταρική διαίρεση, την αναπαραγωγή, την όραση και την ανοσία, αναφέρουν οι επιστήμονες της Mayo Clinic. Χρειαζόμαστε επίσης τη βιταμίνη Β-12 για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη ρύθμιση του DNA..

Το ασβέστιο μάς βοηθά να χτίσουμε γερά οστά και δόντια, να ρυθμίσουμε τις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία της καρδιάς και να εξασφαλίσουμε τους θρόμβους του αίματός μας σωστά.

Το παγωτό αποτελεί μια υγιεινή επιλογή

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη, το παγωτό είναι μια υγιεινή επιλογή. Πιο υγιεινή ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι, αλλά και άλλες τροφές όπως αλμυρά κράκερ.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ειδικοί στη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων» . Σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να κατατάξουν οποιοδήποτε είδος τροφής από το 1 έως το 100 με βάση τη διατροφή αξία. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός, τόσο πιο υγιεινό ήταν το φαγητό.

Συγκεκριμένα, ένα χωνάκι παγωτού με ξηρούς καρπούς και παγωτό σοκολάτας πήρε βαθμολογία 37. Από την άλλη, ένα πολύσπορο κουλούρι με σταφίδες έλαβε 19 ενώ το αλμυρό κράκερ 7.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως ενώ ένα τοστ ολικής άλεσης πήρε βαθμολογία 37, τα πατατάκια καλαμποκιού βαθμολογήθηκαν υψηλότερα, με 55 βαθμούς. Από την άλλη, ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

Ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τι είναι υγιεινό.

«Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ‘φάε λαχανικά, απόφυγε αναψυκτικά’, το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις πιο υγιεινές επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια. Οι καταναλωτές, οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής, ακόμη και η βιομηχανία αναζητούν απλά εργαλεία για να καθοδηγήσουν τους πάντες σε πιο υγιεινές επιλογές τροφής».

Το παγωτό, σύμφωνα με τον Μοζαφαριάν, εκτός του ότι είναι μια πλούσια τροφή σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο διότι μπορεί σε κάποια άτομα, λόγω υπερκατανάλωσης να δημιουργήσει ανεπιθύμητες καταστάσεις και η απόλαυση του παγωτού να μετατραπεί σε διάφορες δυσάρεστες επιδράσεις για τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για λήψη βιταμινών και οι τροφές που εμποδίζουν την απορρόφησή τους

Τα λαχανικά που βάζουν «φωτιά» στον μεταβολισμό – Βάλτε τα στην διατροφή σας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.