Συμπληρώματα Διατροφής: Πότε είναι απαραίτητα και τι προσφέρουν

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αγορές σήμερα. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, το 52% των ενηλίκων χρησιμοποιεί τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα διατροφής ενώ το 10% χρησιμοποιεί 4 ή περισσότερα. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται συχνότερα (σε ποσοστά 48% και 39% αντίστοιχα) με σκοπό τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη των χρόνιων νόσων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard, δεν κάνουν θαύματα, ωστόσο, όντως, βοηθούν στη συμπλήρωση της διατροφής όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτεί ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του.

Συμπληρώματα Διατροφής: Πότε είναι απαραίτητα και τι προσφέρουν

έξτρα τόνωση του οργανισμού λόγω καθημερινής κούρασης,
μεγαλύτερη αντοχή και απόδοση σε αθλήματα,
καλύτερη θωράκιση από τα κρυολογήματα και τις ασθένειες,
προστασία από χρόνιες νόσους,
βέλτιστη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία,
βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, όταν η καθημερινότητα είναι απαιτητική, είτε λόγω αυξημένου εργασιακού στρες ή για τους αθλητές που καταπονούν το σώμα τους καθημερινά, οι διατροφικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Αποκλεισμός ομάδων τροφίμων (π.χ. το κρέας), καθιστά πολλές φορές απαραίτητη τη λήψη θρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωμάτων.

Τα προβλήματα υγείας που αυξάνονται με την ηλικία (υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα), μπορεί να μειωθούν και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής με τη λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος.

Για κάθε παιδί που βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης, αλλά και τους εφήβους που έχουν ακόμη περισσότερες ανάγκες για νοητική συγκέντρωση και λειτουργία, η συμπληρωματική διατροφική ενίσχυση μπορεί να αυξήσει την απόδοση.

Ποιο είναι το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για εσάς;

Αρχικά, θα πρέπει να αποσαφηνίσετε τι ακριβώς χρειάζεστε, καθώς και να εκτιμήσετε ποια τα οφέλη που θα σας προσφέρει η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής.
Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα που αναφέρεται στο περιεχόμενο των κύριων συστατικών του σκευάσματος, την εκτιμώμενη δράση και τα οφέλη για τον οργανισμό.

Αφού αγοράσετε και δοκιμάσετε το συμπλήρωμα, παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας, καθώς οι ανάγκες είναι εξατομικευμένες και μπορεί να εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους.

Στη συνέχεια, αξιολογήστε αν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για εσάς, ώστε να κρίνετε αν θα συνεχίσετε τη χρήση του ή αν χρειάζεται να αλλάξετε δοσολογία, χωρίς φυσικά να ξεπερνάτε ποτέ τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην αναγραφή των ποσοστών κάλυψης των ημερήσιων αναγκών στα συστατικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ιατρό ή ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο ή τον φαρμακοποιό σας, προκειμένου να σας κατευθύνει στο κατάλληλο συμπλήρωμα για τις προσωπικές σας ανάγκες.

Τα απαραίτητα αμινοξέα και οι κυριότερες λειτουργίες τους

Ιστιδίνη: Εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αιμοσφαιρίνη, χρησιμοποιείται κατά τη θεραπεία της αναιμίας και βοηθά στη διατήρηση του pH του αίματος.
Αργινίνη: Απαραίτητη για τη φυσιολογική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, για την επούλωση τραυμάτων και συμβάλλει στην αναγέννηση του κατεστραμμένου ήπατος.
Τρυπτοφάνη: Πρόδρομος του βασικού νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, μειώνει το άγχος και είναι χρήσιμη σε ορισμένες μορφές κατάθλιψης.
Βαλίνη:Προάγει την πνευματική υγεία και τον συντονισμό των μυών και απαιτείται για τη συντήρηση και ανάπλαση των ιστών και είναι χρήσιμη σε διαταραχές του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
Θρεονίνη: Βοηθά στην πρόληψη εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ, ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων, και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Ισολευκίνη: Χρήσιμη για τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, χρησιμοποιείται από τους ιστούς των μυών ως πηγή ενέργειας και αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας σε εξασθενημένα άτομα.
Λευκίνη: Ισχυρός διεγέρτης της ινσουλίνης, βοηθά στην επούλωση των οστών και του δέρματος.
Λυσίνη: Βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου, στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των παιδικών οστών.
Φαινυλαλανίνη: Βελτιώνει τη διάθεση, τη διαύγεια, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και συμβάλλει τα μέγιστα στον σχηματισμό κολλαγόνου.
Μεθειονίνη: Βοηθά στη διάσπαση των λιπών, στην πρόληψη διαταραχών στα μαλλιά, στο δέρμα και τα νύχια και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Διαβάστε επίσης 

Τροφές που κάνουν κακό στον εγκέφαλο μας

Η μικρή αλλαγή που επηρεάζει τον μεταβολισμό για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα – Ξεκινήστε τώρα στις διακοπές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.