Αν σας λείπει βιταμίνη Β1, αναζητήστε αυτές τις τροφές

Η βιταμίνη Β1 είναι ένα άλλο όνομα για τη θειαμίνη και ορισμένες τροφές, όπως το χοιρινό, ο σολομός και τα μαύρα φασόλια, περιέχουν φυσικά αυτό το θρεπτικό συστατικό, ενώ οι κατασκευαστές τροφίμων εμπλουτίζουν και άλλα τρόφιμα με βιταμίνη Β1.

Η βιταμίνη Β1 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Το σώμα δεν μπορεί να τη φτιάξει και οι άνθρωποι πρέπει να την λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, όπως όλες οι άλλες βιταμίνες Β και η βιταμίνη C.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA) της βιταμίνης Β1, σύμφωνα με το medicalnewstoday.com για ενήλικες άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 1,2 χιλιοστόγραμμα (mg) και 1,1 mg για τις γυναίκες. Το RDA αυξάνεται σε 1,4 mg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Ορισμένες τροφές έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1.

Οι επιμέρους βιταμίνες στην ομάδα των βιταμινών Β συνεργάζονται για να ασκήσουν αποτελέσματα που προάγουν την υγεία, όπως η παραγωγή ενέργειας.

Οι βασικές τροφές με βιταμίνη Β1 που πρέπει να συμπεριλάβετε σε μια δίαιτα

Χοιρινό

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων (g) μαγειρεμένης χοιρινή μπριζόλα περιέχει 0,565 mg της βιταμίνης Β1.

Μια χοιρινή μπριζόλα είναι επίσης πηγή βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνης Β3 (νιασίνη), βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη), φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και βιταμίνης Β12 (κοβαλαμίνη), καθώς και μια σειράς από βασικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου των ασβεστίου, σιδήρου, μαγνήσιου, καλίου, ψευδάργυρου και σελήνιου.

Σολομός

Μια μερίδα 100g μαγειρεμένου σολομού Ατλαντικού έχει 0,275 mgτης βιταμίνης Β1.

Ο σολομός είναι επίσης πηγή όλων των βιταμινών Β, της βιταμίνης Α και των απαραίτητων λιπαρών οξέων και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μαύρα φασόλια

Μια μερίδα 100 g μαύρων φασολιών σε κονσέρβα περιέχει 0,196 mg της βιταμίνης Β1.

Τα μαύρα φασόλια σε κονσέρβα είναι επίσης πηγή βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ (φυλλοκινόνη). Επιπλέον, παρέχουν τα απαραίτητα μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο .

Μύδια

Μια μερίδα 100 g μύδια στον ατμό περιέχει 0,303mg βιταμίνης Β1.

Τα μύδια στον ατμό παρέχουν επίσης βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ, μαζί με τα απαραίτητα μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Καστανό ρύζι

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου καστανού ρυζιού περιέχει 0,177 mg της βιταμίνης Β1.

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι είναι επίσης πηγή βιταμινών Β2, Β3, Β6, Ε και Κ, καθώς και φυλλικού οξέος. Παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.

Ηλιόσποροι

Κάθε 100 γραμμάρια ηλιόσπορων περιέχει 0,106 mg της βιταμίνης Β1.

Οι ανάλατοι ηλιόσποροι περιέχουν επίσης μια σειρά από άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β2, Β3, Β6, C, Ε και Κ. φυλλικό οξύ και βήτα καροτίνη. Επιπλέον, περιέχουν τα μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.

Αρακάς

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αρακά, περιέχει 0,282 mg της βιταμίνης Β1.

Τα μαγειρεμένα κατεψυγμένα πράσινα μπιζέλια περιέχουν επίσης βιταμίνες Β2, Β3, Β6, C, Ε και Κ, καθώς και φυλλικό οξύ και βήτα καροτίνη. Το σώμα μπορεί ενδεχομένως να μετατρέψει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α.

Τα πράσινα μπιζέλια παρέχουν τα απαραίτητα μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.

Πεκάν

Μια μερίδα 100 g ανάλατου πεκάν περιέχει 0,64 mg της βιταμίνης Β1.

Τα πεκάν περιέχουν επίσης μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β2, Β3, Β6, C, Ε και Κ. φυλλικό οξύ και βήτα καροτίνη. Επιπλέον, τα πεκάν παρέχουν τα απαραίτητα μέταλλα ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.

Τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β1

Αντί να είναι φυσικά πλούσιες σε βιταμίνη Β1, ορισμένες τροφές με βιταμίνη Β1 έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ως αποτέλεσμα εμπλουτισμού. Τα δημητριακά πρωινού και το λευκό ρύζι είναι παραδείγματα αυτών των τροφών.

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη Β1;

Περίπου 80% της βιταμίνης Β1 στο σώμα ενός ενήλικα παίρνει τη μορφή διφωσφορικής θειαμίνης (TDP). Αυτή η μορφή βιταμίνης Β1 παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε πέντε ένζυμα – διεγέρτες χημικών αντιδράσεων στο σώμα – που απαιτούνται για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους.

Λόγω αυτού του σημαντικού ρόλου στον ενεργειακό μεταβολισμό, η βιταμίνη Β1 είναι επίσης ουσιώδης για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων.

Το σώμα αποθηκεύει τη βιταμίνη Β1 στο συκώτι, αλλά σε μικρές μόνο ποσότητες (25–30 mg). Η βιταμίνη Β1 παραμένει στο σώμα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, επομένως οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν μια συνεχή παροχή της από τα τρόφιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα συμπληρώματα.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να κάνετε, αν τσιμπήσει εσάς ή το παιδί δράκαινα ή σκορπίνα στη θάλασσα

8 τροφές, που δεν είναι τόσο υγιεινές, όσο νομίζετε

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.