Πιπεριές: Νόστιμες, πολύχρωμες και γεμάτες βιταμίνες

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως οι πιπεριές, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή ακόμα και να χάσετε βάρος. Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου.

Μπορείτε να επιλέξετε, από τις λιγότερο ώριμες πράσινες πιπεριές μέχρι κίτρινες, πορτοκαλί, μοβ ή κόκκινες, που είναι οι πιο ώριμες, αναφέρουν οι διατροφολόγοι.

Όλα τα χρώματα έχουν θρεπτικά οφέλη, αλλά οι κόκκινες πιπεριές μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πιο ώριμες από τις κίτρινες ή πράσινες πιπεριές.

Από αρκετές μελέτες είναι φανερό, ότι οι πιο ώριμες (κόκκινες) κλασσικές πιπεριές, είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις πιο «αγινωτες» (πράσινες και κίτρινες).

Αντίστοιχα, η κλασική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K από τις πιο ώριμες του είδους. Η πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως ίσως προδίδει το χρώμα της είναι η ώριμη (κόκκινη) κλασική πιπεριά.

Οι καυτερές πιπεριές είναι κι αυτές πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α, και γενικότερα υπερτερούν έναντι των κλασσικών στα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά.

Όπως όλα τα λαχανικά, οι πιπεριές περιέχουν φυσικά μικρές ποσότητες σακχάρων.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πιο γλυκές, ενώ οι πράσινες μπορεί να έχουν πιο πικρή γεύση.

Πιπεριές: Νόστιμες, πολύχρωμες και γεμάτες βιταμίνες

Βιταμίνη C

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ειδικά οι κόκκινες πιπεριές.

Όπως όλες οι βιταμίνες, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τη φτιάξει μόνο του, και τη λαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής.

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως την παραγωγή κολλαγόνου,το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση πληγών και το σχηματισμό συνδετικού ιστού. Επίσης αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου κι άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Η επαρκής κατανάλωση θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη καταστάσεων που οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης C, όπως το σκορβούτο.

Βιταμίνη Α

Η μορφή της βιταμίνης Α που περιέχουν το πορτοκάλι και η κόκκινη πιπεριά ονομάζεται βήτα καροτίνη. Αυτή τη βιταμίνη το σώμα τη μετατρέπει στη δραστική μορφή της βιταμίνης Α.

Η βήτα καροτίνη είναι αυτή που δίνει σε αυτές τις πιπεριές το πορτοκαλί και το κόκκινο χρώμα τους. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία, ανάπτυξη των κυττάρων και στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων.

Άλλες βιταμίνες και μέταλλα

Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία υποστηρίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Περιέχουν και φυτικές ίνες, που προάγουν την υγεία του εντέρου.

Διαβάστε επίσης

Τροφές, που δεν είναι τόσο υγιεινές, όσο νομίζετε 

Προσπαθείς να χάσεις βάρος κι αυτό σου φέρνει νεύρα;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.