Τροφές, που δεν είναι τόσο υγιεινές, όσο νομίζετε

Τα ενεργειακά ποτά, οι μπάρες, τα πατατάκια και τα noodles από αλεύρι ολικής αλέσεως ακούγονται υγιεινές τροφές, σωστά; Δυστυχώς, δεν είναι. Αρκετές εταιρείες αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους, “όλα φυσικά”, “χωρίς γλουτένη”, “χαμηλά σε θερμίδες” και “χωρίς λιπαρά”. Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί είναι τρόποι για να προσελκύσουν την προσοχή τους, καθώς η αγορά υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να αγοράζετε ακριβά συσκευασμένα ή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η κατανάλωση υγιεινών φυσικών τροφών βοηθά στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας, χτίζοντας τη σωματική σας υγεία ή ακονίζοντας το μυαλό σας, αναφέρει στο thehealthsite.com  ο Δρ Ratnaraje Krishna Thar, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος στο Connect and Heal.

Προϊόντα με «χαμηλά λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά»

Πολλές φορές ο διατροφικός ισχυρισμός «χαμηλά σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά»,λανθασμένα ταυτίζεται με έννοιες όπως το «υγιεινό», το «διαιτητικό» ή ακόμη και το «θρεπτικό», λέει ο Thar. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κατά την αφαίρεση ή μείωση λίπους, προστίθενται άλλα συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα συστατικά, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν στα προιόντα αυτά τα επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως: η γεύση, η οσμή, η υφή, η εμφάνιση που θα ικανοποιήσουν το ευρύ κοινό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να καταλήγουν περισσότερο επεξεργασμένα από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα και εν τέλει η επιλογή τους να μην είναι τόσο σοφή όσο πιστεύουμε.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα περισσότερα προϊόντα «ολικής αλέσεως» δεν παράγονται πραγματικά από ολόκληρο σιτάρι. Οι κόκκοι κοκκοποιούνται σε πολύ λεπτό αλεύρι, το οποίο τους «αναγκάζει» να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα εξίσου γρήγορα με τα λεγόμενα λευκά αλεύρια. Στην πραγματικότητα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με εκείνον του άσπρου ψωμιού.

Διαβάστε την ετικέτα ψωμιού 

Το ψωμί με πολλούς κόκκους θεωρείται συχνά μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο κανονικό ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου. Ωστόσο, διαβάστε την ετικέτα των συστατικών καθώς μπορεί να βρείτε υψηλή περιεκτικότητα σε αλεύρι σίτου ή μείγμα ραφιναρισμένου αλεύρου για τη σύνδεση των κόκκων μεταξύ τους, κάτι που δεν προσθέτει στον υγιεινό παράγοντα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει κανείς το ψωμί που έχει τη λέξη «εμπλουτισμένο» στη λίστα των συστατικών. Ο όρος υπονοεί ότι οι κόκκοι έχουν αφαιρεθεί από τα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και έχουν προστεθεί ξανά για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα. Αντίθετα, επιλέξτε ψωμί που αναγράφει τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως και το κεχρί, ως πρώτο συστατικό.

Ενεργειακά Ποτά

Στην κατηγορία αυτή στηρίζεται μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τους έφηβους και τα παιδιά να  αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα αγοραστικά κοινά. Προτού όμως απομυθοποιήσουμε και αυτή την κατηγορία, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε δύο βασικές έννοιες που αρκετά συχνά συγχέονται· αυτές είναι τα «ενεργειακά ποτά» και τα «αθλητικά ποτά».

Τα αθλητικά ποτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για την άμεση παροχή ενέργειας και την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και υγρών, των αθλητών και όσων έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και η σύνθεσή τους περιλαμβάνει – εκτός φυσικά από νερό – υδατάνθρακες (π.χ ζάχαρη, μαλτοδεξτρίνη), μεταλλικά στοιχεία και ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο κλπ). Αντιθέτως, τα ενεργειακά ποτά, είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν που προορίζεται για αύξηση της ενέργειας, ενίσχυση της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης.

Να είστε προσεκτικοί όταν καταναλώνετε κεράσια και βερίκοκα

Τα κουκούτσια στα κεράσια και τα βερίκοκα είναι τοξικά, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε. Εάν το κουκούτσι μασηθεί υποστηρίζουν οι ειδικοί, συνθλιβεί και καταποθεί, παράγει υδροκυάνιο, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση, έμετο και σοβαρές απειλές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, δυσκολία στην αναπνοή και νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης 

Τροφές, που πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα, αν θέλετε λαμπερή επιδερμίδα

Οι 9 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές για τον διαβήτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.