Έχεις ακμή; Αυτές τις τροφές θα ήταν καλό να αποφύγεις

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις βγάλει εκείνο το ενοχλητικό σπυράκι. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό δεν είναι απλά ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά μια συνεχής παθολογική κατάσταση; Τότε, πρόκειται για ακμή, δηλαδή για την όγδοη πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως.

Παρόλο που η εφηβεία είναι η κυριότερη περίοδος εμφάνισής της, η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε ηλικία και να συνεχιστεί μέχρι τα 30 και τα 40. Επομένως, αν είσαι και εσύ, ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που την αντιμετωπίζουν, δε χρειάζεται να απογοητεύεσαι, γιατί χάρη σε δεκαετίες ερευνών όλοι μπορούν να πετύχουν ένα καθαρότερο δέρμα!

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος, η ακμή συνδέεται και με τη διατροφή. Μάλιστα, υπάρχουν κάποες συγκεκριμένες τροφές που είναι καλό να τις αποφεύγεις.

Ακμή και Γλυκαιμικός Δείκτης

Μπορεί τελικά η διατροφή να σε βοηθήσει να καταπραΰνεις τα συμπτώματα ακμής; Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή αποτελούμενη από τρόφιμα που δεν προκαλούν έντονη αύξηση στη γλυκόζη του αίματος, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ακμής.

Πώς εξηγείται αυτό;

Τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ελέγχονται από την ορμόνη της ινσουλίνης. Όταν αυξάνεται η γλυκόζη του αίματος, απαιτούνται αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης για να την επαναφέρουν. Ωστόσο, η αύξηση της ινσουλίνης διεγείρει ταυτόχρονα την έκκριση ανδρογόνων, τα οποία προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, που όπως είπαμε οδηγεί σε ακμή.

Χρήσιμο Tip

Για να μειώσεις το γλυκαιμικό δείκτη προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα.

Ποιες είναι οι τροφές που θα ήταν καλό να αποφύγεις;
Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι τροφές αυτές που καλό είναι να αποφεύγεις όταν έχεις ακμή.

Επεξεργασμένα δημητριακά και σάκχαρα

Τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν έντονα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας στην αύξηση των ανδρογόνων και άρα στην παραγωγή σμήγματος:

Λευκό ψωμί, επεξεργασμένα δημητριακά ή αρτοπαρασκευάσματα φτιαγμένα με λευκό αλεύρι
Ζυμαρικά φτιαγμένα με λευκό αλεύρι
Λευκό ρύζι και χυλοπίτες ρυζιού
Αναψυκτικά με ζάχαρη
Γλυκαντικά όπως ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή αγαύη
Σοκολάτα: να φας ή να μη φας;
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της ακμής με την κατανάλωση σοκολάτας. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι ακόμη ασαφή σχετικά με τη μεταξύ τους σχέση. Επομένως, δε χρειάζεται να αποκλείσεις εντελώς τη σοκολάτα από τη διατροφή σου, αλλά φρόντισε να την καταναλώνεις με μέτρο, προσέχοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα σάκχαρα που καταναλώνεις.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ακμή. Το γάλα (πλήρες, χαμηλό σε λιπαρά είτε υγρό, είτε σε σκόνη), το τυρί, το βούτυρο, κ.α. περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος, οι οποίες φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στην ακμή. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις τελείως τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου, αν αναλογιστείς την υψηλή θρεπτική τους αξία.

Χρήσιμο Tip

Αυτό που θα μπορούσες να δοκιμάσεις μήπως σε βοηθήσει είναι σε περιόδους έξαρσης της ακμής να περιορίσεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Ένας διαιτολόγος- διατροφολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την επαρκή πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό σου, την περίοδο, αυτή.

Διαβάστε επίσης

Μπορώ να κάνω αποτρίχωση με λέιζερ το καλοκαίρι – Τι απαντά η ειδικός

Εξαφανίστε με φυσικούς τρόπους την ψαλίδα από τα μαλλιά σας

Εξαφανίστε με φυσικούς τρόπους την ψαλίδα από τα μαλλιά σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.