7 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα, και πρέπει να καταναλώνετε τροφές που θα το διατηρούν υγιές και να αποφεύγετε τροφές ή ποτά που εμποδίζουν την ικανότητά του να λειτουργεί σωστά.

Αυτό ισχύει τόσο εάν είστε γενικά υγιείς όσο και εάν έχετε κάποιες μορφές ηπατικής νόσου, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), η οποία εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι σας.

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο στο σώμα. Ίσως έχετε ακούσει ότι το συκώτι βοηθά στην απομάκρυνση ουσιών, όπως το αλκοόλ, από το σώμα. Ωστόσο, το συκώτι εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες για το σώμα σας.

Οι λειτουργίες του συκωτιού περιλαμβάνουν:

  • Το συκώτι φιλτράρει το αίμα αφαιρώντας αφαιρεί τοξίνες από τις τροφές, το αλκοόλ, χημικές ουσίες ή φάρμακα.
  • Επεξεργασία γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα. Το συκώτι αφαιρεί το υπερβολικό σάκχαρο του αίματος και μπορεί να το μετατρέψει σε γλυκογόνο, το οποίο είναι η αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης. Εάν το σώμα σας το χρειάζεται, μπορεί να μετατρέψει αυτό το γλυκογόνο ξανά σε γλυκόζη.
  • Παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην πέψη .
  • Αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A , D και E και των μετάλλων σιδήρου και χαλκού.

Το συκώτι κάνει σχεδόν τα πάντα εκτός από την αναπνοή για το σώμα, λέει η διαιτολόγος και διατροφολόγος Jana Mowrer, μιλώντας στο health.usnews.com.

Διατηρώντας το συκώτι υγιές με τη διατροφή και τις τροφές

Μια υγιεινή, φιλική προς το συκώτι διατροφή με υγιεινές τροφές, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ή στη μείωση του ποσοστού ασθενειών, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), λέει ο γαστρεντερολόγος Δρ Vishal Gupta της Gastroenterology of Greater Orlando στο Ορλάντο.

Ο αριθμός των ατόμων με NAFLD αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ και συχνά συνδέεται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Είναι πιθανό με τη μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) να αναπτυχθεί μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, η οποία είναι μια πιο επιθετική μορφή ηπατικής νόσου που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

Εάν έχετε ήδη προβλήματα με το συκώτι, οι τροφές και η διατροφή σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξετε, διότι καθώς η ηπατική νόσος εξελίσσεται, δεν θα μπορεί να φιλτράρει τα απόβλητα και τυχόν τοξίνες στη διατροφή σας.

Οι επτά τροφές και ποτά για καλύτερη υγεία του συκωτιού

Καφές

Χρειάζεστε μια δικαιολογία για να πιείτε καφέ; Ο καφές βοηθά το συκώτι μπλοκάροντας την παραγωγή λίπους και κολλαγόνου, τα οποία είναι δύο κοινές ενδείξεις χρόνιας ηπατικής νόσου.. Επιπλέον, ο καφές έχει ένα αντιοξειδωτικό, την γλουταθειόνη και όπως είναι γνωστό οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν κυτταρική βλάβη, σκοτώνονται από τα αντιοξειδωτικά.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τον καφέ χωρίς κρέμα και ζάχαρη, κάτι που μπορεί να προσθέσει επιπλέον θερμίδες και λίπος. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ. Τα οφέλη για το συκώτι συνδέονται με τον καφέ με καφεΐνη και όχι με τον ντεκαφεϊνέ.

Μούρα

Μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα – όλα τα μούρα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνη C, και τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να συμβάλουν σε ένα δυνατό συκώτι.

Τα μούρα έχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη NAFLD. Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε μια γλυκιά απόλαυση, φάτε λίγα μούρα σε ένα μπολ μούρα αντί για ένα επιδόρπιο γεμάτο ζάχαρη.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του συκωτιού σας, διότι έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους στο σώμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις .

Λιπαρά ψάρια είναι μεταξύ άλλων τα εξής:  ψαριών περιλαμβάνουν: Σολωμός, γαύροι, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες.

Δύο μερίδες από λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορούν να προσφέρουν συνολικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Νερό

Το πόσιμο νερό είναι καλό για όλα τα όργανα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, μπορεί να αφυδατωθείτε και η αφυδάτωση βλάπτει τις λειτουργίες του ήπατος. Το νερό βοηθά επίσης το σώμα να αφομοιώσει το φαγητό σας ευκολότερα και αυτό βοηθά το συκώτι να κάνει τη δουλειά του.

Μια πληθυσμιακή μελέτη με περισσότερους από 16.400 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2021 του European Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού συσχετίστηκε με χαμηλότερο ποσοστό νεοδιαγνωσθείσας μη αλκοολικής λιπώδούς νόσου του ήπατος στους άνδρες. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν βρέθηκε στις γυναίκες.

Επίσης το τσάι με τζίντζερ σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή και προστασία έναντι της κυτταρικής βλάβης. Αυτά τα οφέλη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του ήπατος.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το λάχανο, τα ραπανάκια, τα γογγύλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Αυτά τα είδη λαχανικών είναι καλά για το συκώτι επειδή έχουν φυτικές ίνες , οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη. Έχουν επίσης ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Προσπαθήστε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να προετοιμάσετε σταυρανθή λαχανικά που δεν βασίζονται σε σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Γίνετε δημιουργικοί με το σκόρδο, τα βότανα, τα μπαχαρικά και το τζίντζερ.

Ξηροί καρποί και όσπρια

Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιείς φυτικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Αυτή είναι χρήσιμη όχι μόνο για το συκώτι αλλά και για την καρδιά.

Τα καρύδια συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσουν σε όσους πάσχουν από NAFLD.

Τα καρύδια έχουν σημαντικά περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Έχουν επίσης το υψηλότερο επίπεδο πολυφαινολών.

Ελαιόλαδο

Όπως τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια, το ελαιόλαδο εντάσσεται στη λίστα των τροφίμων για ένα υγιές συκώτι επειδή περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτό είναι πολύ καλύτερο για το συκώτι και το σώμα γενικά σε σύγκριση με άλλους τύπους λιπών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά ή τα τρανς λιπαρά.

Μια μελέτη του 2019 στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου σε ηλικιωμένους που είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Τροφές που μπορούν να βλάψουν την υγεία του συκωτιού σας

Εκτός από τα τρόφιμα που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας για καλύτερη υγεία του ήπατος, υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ουλές και ίνωση του ήπατος και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.
  • Τηγανητά φαγητά. Αυτά συνήθως χρησιμοποιούν έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και άλλα είδη λίπους που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και υπερβολικό λίπος στο συκώτι.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως μπέικον, τυρί και λιπαρές σάλτσες. Αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη NAFLD.
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης

Φεύγουν διοικητές, φεύγει ο Φιλίππου, απολύονται εργαζόμενοι

Ένας Έλληνας μεταξύ αυτών που αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του ανθρώπου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.