Πόσο υγιεινά είναι τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο;

Ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι ένα θρεπτικά ισορροπημένο γεύμα γεμάτο με πρωτεΐνες, υγιή λίπη, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η θρεπτική αξία του εξαρτάται από τους τύπους ψωμιού, που επιλέγετε.

Όπως αναφέρει το Healthline.com, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε  ψωμί ολικής αλέσεως ή με φύτρωμα δημητριακών, με 100% φυσικό φυστικοβούτυρο. Οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε και τη θρεπτική αξία.

Μπορείτε επίσης, να ενισχύσετε το διατροφικό προφίλ αυτού του σάντουιτς προσθέτοντας ξηρούς καρπούς και σπόρους ή σερβίροντας στο πλάι φέτες φρέσκων φρούτων ή μπαστουνάκια λαχανικών.

Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών

Μια μερίδα φυστικοβούτυρου περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το έναν εξαιρετικό τρόπο ενσωμάτωσης πρωτεΐνης χωρίς χοληστερίνη στη διατροφή σου. Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο καλή για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, αλλά βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και σε κάνει να νιώθεις πιο γεμάτος, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή καλών λιπαρών

Όπως τα πρωτεϊνικά τρόφιμα, τα τρόφιμα με λιπαρά σε κάνουν να αισθάνεσαι γεμάτος και μπορούν να σε κάνουν να περιορίσεις την υπερκατανάλωση τροφής. Τα λίπη στο φυστικοβούτυρο είναι κυρίως ακόρεστα (τόσο πολυακόρεστα όσο και μονοακόρεστα), πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλά για την υγεία της καρδιάς σου και για την καλή χοληστερόλη.

Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα

Τα φιστίκια (και το φυστικοβούτυρο) περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, αλλά μερικά που πρέπει να σημειωθούν είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β6.

Το κάλιο είναι το κλειδί για να κρατάει υγιή πολλά από τα συστήματά μας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών και των μυών μας.

Ο φώσφορος είναι ένα συστατικό των οστών και των δοντιών μας και απαιτείται για να παράγει την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα μας.

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης των μυών, καθώς και του νευρικού μας συστήματος.

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή διατήρηση του σώματος μας υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθώντας τις πληγές να επουλωθούν.

Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή ενέργειας

Λόγω του ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλά διατροφικά συστατικά και θερμίδες σε μικρό μέγεθος μερίδας. Είναι υπέροχο για δραστηριότητες αντοχής, όπως η πεζοπορία, όταν πρέπει να πάρεις θερμίδες για να διατηρήσεις το σώμα σου σωστά τροφοδοτούμενο χωρίς να φας ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα.

Είναι εύκολο να πάρεις το φυστικοβούτυρο μαζί σου

Σε αντίθεση με πολλές πηγές πρωτεΐνης, το φυστικοβούτυρο μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, καθιστώντας εύκολο να το πάρεις μαζί σου στο γυμναστήριο, στη δουλειά ή να το έχεις στη διάθεσή σου για μια γρήγορη μπουκιά ενέργειας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Το φυστικοβούτυρο ταιριάζει σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να ενσωματωθεί στο πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Όχι μόνο συνδυάζεται καλά με ψωμί, κουλουράκια και κράκερ, αλλά συνδυάζεται καλά με γιαούρτι, σε φρούτα ή λαχανικά, σε smoothies, ακόμη και σε ζυμαρικά ή κρέας για δείπνο.

Πώς αυτά τα οφέλη μπορούν να σε βοηθήσουν

Θα σου δώσει ενέργεια

Όταν το σώμα μας δεν διαθέτει υδατάνθρακες για ενέργεια (μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς γεύμα), θα ξεκινήσει να καίει λίπος για ενέργεια. Εάν δεν έχεις χρόνο για ένα γεύμα πριν από την προπόνηση, λίγο φυστικοβούτυρο είναι μια απλή και γρήγορη πηγή ενέργειας για να σε βοηθήσει.

Αισθάνεσαι πιο γεμάτος

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες στο φυστικοβούτυρο είναι πολύ κορεσμένη – επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, για περισσότερο. Η προσθήκη φυστικοβούτυρου μαζί με μια πηγή υδατανθράκων – όπως κράκερ ή φέτες μήλου – παρέχει μια πλήρη ισορροπία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους για ένα πολύ πιο ικανοποιητικό σνακ από τα φρούτα ή τα κράκερ μόνο.

Μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι ένα ικανοποιητικό μέρος του γεύματος σου όταν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες (αρκεί να περιορίσετε τη μερίδα) ή ένας υπέροχος τρόπος για να αυξήσεις την κατανάλωση θερμίδων όταν προσπαθείς να αυξήσεις όγκο. Με το πλήρες θρεπτικό του προφίλ που περιέχει υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα γεύματος.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φυστικοβούτυρου, μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και του κινδύνου προσβολής από ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης 

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά: Διατροφική αξία και οφέλη

Σεϊτάν: Το κρέας των χορτοφάγων που πρέπει να δοκιμάσεις

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.