Διατροφικές συνήθειες που σου «στερούν» τον ύπνο – Και μία που δεν φαντάζεσαι

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε οι περισσότεροι λειτουργεί σε βάρος τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του ύπνου, γεγονός το οποίο έχει τελικά επιπτώσεις στην υγεία μας. Όπως διαβάζουμε στο diaitologos.com, υπάρχουν κάποιες διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο.

Οι συνήθειες που σου «στερούν» τον ύπνο

Καφεϊνούχα Ροφήματα

Η καφεΐνη είναι γνωστή για τη διεγερτική της δράση, επομένως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Η ανοχή στην καφεΐνη ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όταν αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Αλκοολούχα ποτά

Ενδεχομένως πιστεύεις ότι κάποια ποτά μπορεί να σε χαλαρώνουν και να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς ευκολότερα. Στην πραγματικότητα όμως το αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο συνδέεται με συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτα, πονοκεφάλους, εφιδρώσεις ακόμη και εφιάλτες. Επιπλέον, φαίνεται πως εμποδίζει την είσοδο του οργανισμού στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάς και να εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένος.

Μεγάλα και Βαριά Γεύματα

Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποδίδει μεγάλα ποσά ενέργειας και είναι πιθανό να προκαλέσει διαταραχή στους κύκλους του ύπνου. Παράλληλα, ένα βαρύ γεύμα θα σε κάνει να αισθανθείς άβολα, καθώς ότι η λειτουργία του πεπτικού συστήματος επιβραδύνεται το βράδυ καθώς κοιμάσαι. Προσπάθησε λοιπόν να καταναλώσεις το δείπνο σου 2-3 ώρες πριν πας στο κρεβάτι και απέφυγε τα βαριά γεύματα.

Κατανάλωση Υγρών

Αυτή μάλλον δεν την περίμενες. Ναι, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου. Για να αποφύγεις όμως τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα και να έχεις έναν πιο ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών λίγες ώρες πριν πας για ύπνο.

Διαβάστε επίσης 

«Κυριακές στην Αθήνα» με δωρεάν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και γονείς

Πόσο αποτελεσματική είναι μία τέταρτη δόση mRNA εμβολίου κατά της Όμικρον

Lovebombing, το ύπουλο σημάδι σε μια κακοποιητική σχέση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.