Τροφική δηλητηρίαση: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνεις

Όποιος έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση γνωρίζει αυτό το αίσθημα ναυτίας στο στομάχι, που φαίνεται σαν να μην τελειώνει ποτέ. Ενώ συνήθως περνάει σε λίγες μέρες, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε βαριά και να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση το χρόνο—δηλαδή 1 στους 6 – και 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, από τροφιμογενείς ασθένειες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με ένα στομαχικό ίλλιγο ή γρίπη, λέει στο eatthis.com, ο Δρ. Matthew Roberson, οικογενειακός γιατρός, παθολόγος της Paloma Health, ο οποίος αποκάλυψε τα πάντα για την τροφική δηλητηρίαση και πώς να καταλάβετε εάν την έχετε.

Τροφική δηλητηρίαση: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνεις

Ο Δρ Roberson εξηγεί, “Τροφική δηλητηρίαση είναι όταν αρρωσταίνεις από τρόφιμα ή ποτά μολυσμένα από επιβλαβή βακτήρια, ιό ή παράσιτα. Συνήθως, προκαλείται από βακτήρια, όπως το E. coli και το clostridium perfringens. Όταν αυτοί οι ξένοι εισβολείς εισέρχονται στο πεπτικό μας σύστημα, απελευθερώνουν τοξίνες που λειτουργούν σαν δηλητήριο. Το σώμα μας το ανιχνεύει μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες και ανταποκρίνεται κάνοντας ό,τι μπορεί για να απαλλάξει το πεπτικό σύστημα από αυτές τις τοξίνες

Πώς συμβαίνει η τροφική δηλητηρίαση

Σύμφωνα με τον Δρ Roberson, “Η τροφική δηλητηρίαση εμφανίζεται συχνότερα λόγω τροφών που δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά. Το ζωικό κρέας και τα αυγά μπορούν να μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει αρκετά ο τρώγων για σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείτε επίσης να πάθετε τροφική δηλητηρίαση από άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων τροφών που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους και φρέσκων φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστούν τα σημάδια

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης εμφανίζονται αρκετά γρήγορα», λέει ο Δρ Ρόμπερσον. “Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αδιαθεσία σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε μία ή δύο ώρες. Ανάλογα με τον τύπο βακτηρίων, ιού ή παρασίτου, μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ γρήγορα επειδή Εάν προσβληθείτε από έναν ιό όπως η ηπατίτιδα Α, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν για ένα μήνα ή περισσότερο.”

Συμπτώματα

Ο Δρ Roberson δηλώνει, “Όποιος είχε τροφική δηλητηρίαση θα θυμάται πολύ καλά τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη ασθένεια. Η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, οι κράμπες στην κοιλιά, το φούσκωμα και ο πυρετός είναι όλα συνηθισμένα στην τροφική δηλητηρίαση. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διάρροια που να συνοδεύεται από αίμα. Και πάλι, το σώμα κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαγεί από τον ξένο εισβολέα, επομένως η εξάλειψη και η καταπολέμηση του πυρετού είναι μερικοί από τους καλύτερους αμυντικούς μας μηχανισμούς όταν πρόκειται για ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα».

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για την τροφική δηλητηρίαση εξαρτάται πραγματικά από την αιτία και τη σοβαρότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης υποχωρούν από μόνες τους με άφθονη υποστηρικτική φροντίδα όπως ενυδάτωση και αντικατάσταση θρεπτικών συστατικών. Πράγματι, το σώμα γενικά εξαφανίζει τα κοινά βακτήρια λοιμώξεις και μπορεί να αναρρώσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από αφυδάτωση και μπορεί να χρειαστεί να βρίσκονται υπό τη φροντίδα ενός παρόχου υγείας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λάβουν αντιβιοτικά κατά την έναρξη των συμπτωμάτων, ειδικά αν γνωρίζουν από τι μολύνθηκαν. Εάν δεν έχετε αιμορραγική διάρροια, μπορείτε να πάρετε κάποια αντιδιαρροϊκά φάρμακα, αλλά να θυμάστε ότι η διάρροια είναι ο τρόπος του σώματός σας να απαλλαγεί από τον εισβολέα. Έτσι, εκτός εάν υπάρχει διάρροια σας κάνει βαριά άρρωστο ή αφυδατωμένο, είναι καλύτερο να το αφήσετε να συνεχίσει για λίγες μέρες.

Πώς να βοηθήσετε στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης

«Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τρώτε καλά πλυμένο, καλά μαγειρεμένο φαγητό που έχει παρασκευαστεί με ασφάλεια», λέει ο Δρ Ρόμπερσον. Το μαγείρεμα του κρέατος στη βέλτιστη θερμοκρασία και ο έλεγχος του με ένα θερμόμετρο κρέατος είναι απαραίτητο για την εξάλειψη πολλών τροφικών ασθενειών.

Επίσης, το να διατηρείτε τον χώρο προετοιμασίας καθαρό και να πλένετε τακτικά πιάτα και σκεύη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από το πώς προετοιμάζετε το φαγητό σας, μπορείτε επίσης να πάρετε προβιοτικά ή να τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, για να διατηρήσετε τον αριθμό των καλών βακτηρίων υψηλότερα στο έντερό σας.

Επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τον Δρ Roberson, “Η μεγαλύτερη επιπλοκή της τροφικής δηλητηρίασης είναι η αφυδάτωση και οι συστηματικές ασθένειες. Επειδή το σώμα σας χάνει πολλά υγρά κατά τη διαδικασία εξάλειψης των λοιμώξεων, είναι σύνηθες να έχουμε κάποιο βαθμό αφυδάτωσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που γίνονται σοβαρά αφυδατωμένοι χρειάζονται ιατρική παρέμβαση για την αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Μερικές φορές, οι τοξίνες από ξένους εισβολείς μπορεί να διαρρεύσουν από το πεπτικό σύστημα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως, ειδικά από ένα βακτήριο που ονομάζεται Listeria, καθώς μπορεί να μολύνει το μωρό και να προκαλέσει αποβολή ή θνησιγένεια. Ορισμένες περιπτώσεις E. coli μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης

Ο #1 χυμός που πρέπει να πιείτε όταν είστε άρρωστοι και έχετε βαρεθεί την πορτοκαλάδα

Κόλιανδρος: Το φυτό με τις θεραπευτικές ιδιότητες που δεν γνωρίζετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.