Κόλιανδρος: Το φυτό με τις θεραπευτικές ιδιότητες που δεν γνωρίζετε

Γνωστός ως κινεζικός μαϊντανός, ο κόλιανδρος, είναι ένα λαμπερό πράσινο φυτό που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική της Μεξικού, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε άλλες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την κάπως εσπεριδοειδή, πιπεράτη γεύση του (για τους περισσότερους ανθρώπους, ούτως ή άλλως), ο κόλιανδρος προστίθεται στα πιάτα για τις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητες, που προσφέρει στην υγεία.

Καλή πηγή θρεπτικών συστατικών

Εκτός από χρώμα και γεύση, ο κόλιανδρος προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας, αναφέρει στο health.com, η διατροφολόγος Cynthia Sass, MPH, RD. Ένα τέταρτο φλιτζάνι ωμά φύλλα κόλιανδρου (περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) παρέχει το 16% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Προσφέρει επίσης 5% DV βιταμίνης Α και 2% DV βιταμίνης C—δύο βιταμίνες υπεύθυνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, το εν λόγω μέγεθος μερίδας προσθέτει λιγότερες από μία θερμίδες στο γεύμα σας.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Πέρα από την αξία βιταμινών του, ο κόλιανδρος προσφέρει επίσης σημαντικές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecules. Ενώ ο κόλιανδρος έχει πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών, μια κατηγορία, γνωστή ως πολυφαινόλες, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί; Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν την κυτταρική βλάβη που διαφορετικά μπορεί να συνέβαλε στην πρόωρη γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία

Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί από καιρό μέρη του φυτού κόλιανδρου (συμπεριλαμβανομένων των φύλλων κόλιανδρου) για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, των γαστρεντερικών προβλημάτων και του διαβήτη. Ενώ οι περισσότερες από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, η ίδια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Molecules διαπίστωσε ότι το βότανο μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κόλιανδρου σε αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, από τις 18 μελέτες που αξιολόγησε η ανασκόπηση, μόνο δύο πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να περιμένετε ότι το τσιμπολόγημα με κόλιανδρο θα διευκολύνει τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα. χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα.

Ιδανικός για διαβητικούς

Οι ιδιότητες του κόλιανδρου, ειδικά εκείνες που κρύβονται στα φρέσκα φύλλα και στα στελέχη του, βοηθούν στον έλεγχο όλων των τύπων διαβήτη. Αυτό συμβαίνει διότι ο κόλιανδρος διεγείρει το πάγκρεας, γεγονός που προκαλεί:

Λιγότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης.

Βελτίωση του ρόλου της ινσουλίνης στον οργανισμό.

Μειωμένη απορρόφηση ζάχαρης στο αίμα.

Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Απώλεια βάρους

Ανάμεσα στα πολλά εκπληκτικά οφέλη του, ο κόλιανδρος ως ισχυρό διουρητικό:

Καθαρίζει το αίμα.

Αναστέλλει την κατακράτηση σωματικών υγρών.

Διευκολύνει την αποβολή των σωματικών αποβλήτων.

Εξαλείφει τοξίνες και βαρέα μέταλλα.

Ενισχύει το αίσθημα κορεσμού για περισσότερο χρόνο.

Συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση βασικών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

Προλαμβάνει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Διαβάστε επίσης 

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Αποκωδικοποιήστε τι υπάρχει μέσα σε ένα κουτί με σοκολατάκια

Η παχυσαρκία και οι συνέπειές της: Nέα μελέτη αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.