Ποια πίτα είναι πιο υγιεινή: Μηλόπιτα ή κολοκυθόπιτα;

Ξέρετε ποια πίτα προτιμάτε, αλλά η μηλόπιτα είναι πιο υγιεινή από την κολοκυθόπιτα;

Και για να ξεκαθαρίσουμε, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό στο όνομα της «υγιεινής διατροφής» στις διακοπές. Απολαύστε την πίτα, με κολοκύθα ή μήλο και να ξέρετε ότι δεν έγινε και τίποτα για μια μέρα το χρόνο. Όλα με μέτρο.

Η μηλόπιτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή; Ή μήπως η κολοκυθόπιτα βασιλεύει; Και υπάρχει διαφορά μεταξύ των θερμίδων της κολοκυθόπιτας ή της μηλόπιτας;

Μηλόπιτα

Ας ξεκινήσουμε με τη μηλόπιτα. Είναι φτιαγμένη από φρούτα, άρα πρέπει να σας κάνει καλό… σωστά; Ενώ τα μήλα είναι αρκετά υγιεινά —είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά— η επικάλυψη τους με ζάχαρη και η τοποθέτησή τους σε μια βουτυρωμένη κρούστα αλλάζει λίγο τα πράγματα. Επιπλέον, οι μηλόπιτες συνήθως έχουν διπλή κρούστα, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με το eatingwell.com.

Κολοκυθόπιτα

Όσο για την κολοκυθόπιτα, εδώ ξεκινάμε με ένα λαχανικό. Η κολοκύθα προσφέρει φυτικές ίνες και, όπως όλα τα πορτοκαλί τρόφιμα, οι κολοκύθες είναι γεμάτες με καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Φυσικά, για να μετατρέψουμε αυτό το λαχανικό σε πίτα, προσθέτουμε ζάχαρη και μια κρούστα, οπότε η κολοκύθα δεν είναι τόσο υγιεινή όσο ήταν στην αρχική της φυτική κατάσταση.

Ποια πίτα είναι πιο υγιεινή: Η μηλόπιτα ή η κολοκυθόπιτα;

Η διατροφή ποικίλλει ανάλογα με την πίτα που θα φτιάξετε και τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσετε για την κρούστα. Συνήθως η διατροφική αξία στις περισσότερες σπιτικές συνταγές ή στις έτοιμες πίτες που θα βρείτε στην αγορά είναι παρόμοια και η σύγκριση έχει ως εξής:

Μηλόπιτα:

Μία μερίδα μηλόπιτας έχει περίπου:

310-350 θερμίδες
10 γρ. λίπος
5 γρ. φυτικές ίνες
60 γρ. υδατάνθρακες
30-35 γρ. σάκχαρα
15 γρ. πρόσθετα σάκχαρα

Κολοκυθόπιτα:

Μία μερίδα κολοκυθόπιτας έχει περίπου::

280-320 θερμίδες
9 γρ. λίπος
3 γρ. φυτικές ίνες
40 γρ. υδατάνθρακες
20-30 γρ. σάκχαρα
20 γρ. πρόσθετα σάκχαρα

Στην κολοκυθόπιτα, οι θερμίδες και το λίπος είναι χαμηλότερα αλλά η μηλόπιτα έχει περισσότερες φυτικές ίνες.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας λάτρης της γλυκιάς πίτας με μήλο η με κολοκύθα;

Λοιπόν, πάρτε μισό κομμάτι μηλόπιτας και μισό κομμάτι κολοκυθόπιτας και απολαύστε αυτά τα δύο γιορτινά γλυκά με τις υπέροχες μυρωδιές. Και μην ανησυχείτε αν το παρακάνετε. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μία φορά το χρόνο και δεν πρόκειται να σπάσουν το υγιεινό διατροφικό μοτίβο που ακολουθείτε.

Διαβάστε επίσης

Με ποιες ανώδυνες θεραπείες «απογειώνουμε» τη μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες

Η διατροφή που επαναφέρει την χαμένη μυϊκή μάζα

Πασατέμπος: Το ταπεινό σνακ με τα καταπληκτικά οφέλη

Τα κιλά των Χριστουγέννων: 8 εύκολα και απλά tips για να μην πάρετε βάρος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.