Πασατέμπος: Το ταπεινό σνακ με τα καταπληκτικά οφέλη

Οι σπόροι κολοκύθας, ευρύτερα γνωστοί ως πασατέμπος, είναι ένα φθηνό, πλην πολύ υγιεινό σνακ.

Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας από αυτά μπορεί να σας δώσει μια σημαντική ποσότητα υγιών λιπών, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Για αυτό το λόγο, ο πασατέμπος, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, την υγεία του προστάτη, την καταπολέμηση του άγχους και τη βελτίωση της γονιμότητας, λέει η λέει η Carolyn Brown, MS, RD, συνιδρυτής του Indigo Wellness Group.

Βοηθά στο άγχος, τον ύπνο και τη διάθεση

Ο πασατέμπος είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο η Μπράουν αποκαλεί “ελιξήριο χαλάρωσης” λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει στη ρύθμιση του συστήματος απόκρισης στο στρες.

«Το μαγνήσιο βοηθά στην προώθηση της χαλάρωσης και του βαθύ αποκαταστατικού ύπνου διατηρώντας υγιή επίπεδα GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί το σώμα και το μυαλό», εξηγεί η Charlotte Martin M.S., RDN, συγγραφέας του The Plant Forward Solution. Οι σπόροι του περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στον ύπνο.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη (όπως οι σπόροι κολοκύθας) πιστεύεται ότι βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με την Amy Shapiro, M.S., R.D., CDN και ιδρύτρια της Real Nutrition

Περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και αξιοπρεπή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, κάλιο, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και φολικό οξύ.

Υψηλά σε αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατέψουν τα κύτταρα σας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Γι ‘αυτό η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από πολλές ασθένειες.

Θεωρείται ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στους σπόρους κολοκύθας είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία.

Ο πασατέμπος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο. Στην Κίνα, μάλιστα, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων

Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι λιγνάνες σε σπόρους κολοκύθας μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές μαγνησίου – ένα μέταλλο που συχνά λείπει από τη δίαιτα πολλών δυτικών πληθυσμών.

Το μαγνήσιο χρειάζεται για περισσότερες από 600 χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Για παράδειγμα, τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου είναι σημαντικά για:

Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Δημιουργία και διατήρηση υγιών οστών.

Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Ο πασατέμπος είναι μια μεγάλη πηγή διαιτητικών ινών – αφού οι σπόροι με κέλυφος παρέχουν 1,1 γραμμάρια ινών σε μία μερίδα (28 γραμμάρια).

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει την καλή πεπτική υγεία.

Επιπλέον, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας ινών έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ

Εικάζεται ότι ο κολοκυθόσπορος, χάρη στη διατροφική του σύσταση, βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και στη μείωση της χοληστερίνης.

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα ωμέγα λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Τα 100 γρ. πασατέμπου μας δίνουν περίπου 550 θερμίδες.

Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών

Ακόμη και το λάδι πασατέμπου έχει τα οφέλη του, όπως η αντιμετώπιση της ανδρικής φαλάκρας και η ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο Avicenna Journal of Phytomedicine, τα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε και τα φυτοοιστρογόνα που βρίσκονται στο έλαιο πασατέμπου μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών όταν εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής.

Πηγή: realsimple.com

Διαβάστε επίσης 

Δεν θα πιστεύετε τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καυτερές τροφές

Να πώς δεν θα βάλετε κιλά τα Χριστούγεννα τρώγοντας τα πάντα

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.