Η σπιρουλίνα, το γαλαζοπράσινο φύκι είναι μια πλήρης μορφή πρωτείνης, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ενώ ανά γραμμάριο είναι από τις πιο πλούσιες διατροφικά τροφές στον κόσμο, έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, C, D, E και σίδηρο.
Μιας και είναι μια τροφή ιδιαίτερα ανθεκτική και αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς να χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία. Η σπιρουλίνα έχει επίσης δοκιμαστεί από την ΝΑΣΑ και σαν τροφή για τους αστροναύτες, μιας πολύ μικρή ποσότητα σπιρουλίνας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων διατροφικών μας αναγκών.
Η μεγάλη πληρότητα της σπιρουλίνας την έκανε γνωστή ως τροφή των αστροναυτών, αφού αποτελεί κύρια τροφή τους στα μεγάλα διαστημικά ταξίδια.
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει την τεράστια διατροφική αξία της σπιρουλίνας, θεωρώντας ότι αυτό το θαυματουργό φύκι θα μπορούσε να δώσει λύση στο παγκόσμιο φαινόμενο πείνας.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτες, έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι ένα στρέμμα σπιρουλίνας μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 400 ανθρώπων ανά έτος όταν την ίδια στιγμή η σόγια μπορεί να θρέψει 16 ανθρώπους, ενώ το ρύζι μόλις δύο. Πρόκειται δηλαδή για μία υπερσυμπυκνωμένη τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, χλωροφύλλη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και προβιοτικά.
Σύμφωνα με την KBV Research, η παγκόσμια αγορά σπιρουλίνας αναμένεται να φτάσει τα 651 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Η σπιρουλίνα μπορεί να ανθίσει και να αναπτυχθεί φυσικά σε αλκαλικές λίμνες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι εταιρείες τώρα καλλιεργούν επίσης εργαστηριακά αυτό το φύκι, το οποίο έχει μια γήινη γεύση που μοιάζει με φύκια, σε τεράστιους σωλήνες για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός εφοδιασμός για όλους.
Οφέλη Σπιρουλίνας
Η Emmie Satrazemis, RD, πιστοποιημένη αθλητική διατροφολόγος, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διευθύντρια διατροφής στην Trifecta, πιστεύει ότι η σπιρουλίνα αξίζει μια θέση σε πολλές δίαιτες. Όπως επισημαίνει, η φυσικά vegan τροφή είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά.
Ποιες είναι οι ιδιότητες της
Η σπιρουλίνα ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμα, ενισχύει την λειτουργία της καρδίας,μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Βοηθάει ακόμα στην αντιμετώπιση της αναιμίας και προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις.
Σε τι μπορεί να με βοηθήσει
Το πολυδύναμο αυτό τρόφιμο μπορεί να επανορθώσει τις συνέπειες μιας μη ισορροπημένης διατροφής που οφείλεται είτε σε λάθος επιλογές είτε στον απαιτητικό και αγχώδη τρόπο ζωής. Τα μεγάλα αποθέματα της σπιρουλίνας σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες συμπληρώνουν με φυσικό τρόπο την ελλειμματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων προλαμβάνουν ανεπάρκειες και αναιμία.
Επίσης, παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τις επιδόσεις στην εργασία και μελέτη, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Επιδρά, ακόμη, θετικά στη φυσιολογία των αθλητών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους αθλητικούς χώρους, ενώ παράλληλα προλαμβάνει ιώσεις και φλεγμονές.
Είναι ιδανική και για τις γυναίκες, καθώς υποστηρίζει τον οργανισμό τους κατά την εμμηνόρροια, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό και την εμμηνόπαυση, ενώ βοηθά και τη διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας και των μαλλιών.
Τέλος, ενδυναμώνει τον οργανισμό σε περιόδους ανάρρωσης από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση και καταπολεμά τον υποσιτισμό και την ασιτία.
Μπορώ να την καταναλώσω ενώ κάνω δίαιτα;
Όχι μόνο μπορείς, αλλά κάνει και καλό, καθώς βοηθά ενισχύοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας την αποτοξίνωση του οργανισμού. Η κατανάλωσή της, επίσης, πριν από κάθε γεύμα, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ανάγκη λήψης μεγάλης ποσότητας τροφής. Ο συνδυασμός της με καθημερινή άσκηση και μια υγιεινή διατροφή στο σύνολό της μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Παρενέργειες
Η υπερδοσολογία της δεν θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, διάρροια, φούσκωμα και κράμπες. Για την αποφυγή των πιο πάνω συμπτωμάτων συνιστάτε να ξεκινήσετε με μια χαμηλότερη δοσολογία και σιγά-σιγά να την αυξάνετε για να δείτε ποια ποσότητα είναι ανεκτή για τον οργανισμό σας.
Διαβάστε επίσης
Τα κιλά των Χριστουγέννων: 8 εύκολα και απλά tips για να μην πάρετε βάρος
Πλυντήριο και στεγνωτήριο: Ο λόγος της ταξινόμησης των ρούχων