Πλυντήριο και στεγνωτήριο: Ο λόγος της ταξινόμησης των ρούχων

Η ταξινόμηση των ρούχων στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο, είναι ένας πανάρχαιος κανόνας που πολλοί τον παραβλέπουν – αν όχι πάντα, τουλάχιστον αρκετά συχνά.

Η ταξινόμηση των ρούχων στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο

Θέλετε να φορέσετε το αγαπημένο σας λευκό μπλουζάκι και το πιο ταιριαστό τζιν παντελόνι, αλλά και τα δύο είναι στα άπλυτα. Έτσι, αποφασίζετε ότι δεν θα βλάψει — μόνο αυτή τη φορά — να τα βάλετε μαζί στο πλυντήριο.

Είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα ή μήπως το μπλουζάκι σας κατέληξε να φαίνεται λίγο βρώμικο ή ακόμα χειρότερα να έχει μια γαλάζια απόχρωση;

Εάν τα ρούχα σας φαίνονται βρώμικα ή ξεπλυμένα μετά από λίγες πλύσεις στο πλυντήριο, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε πώς πλένετε τα ρούχα σας.

Η ταξινόμηση των ρούχων λοιπόν εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Διαβάστε επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα ρούχα – Από τα σουτιέν και τις πιτζάμες μέχρι τα τζιν και τα μπουφάν (πίνακας)

Σύμφωνα με το realsimple.com ο διαχωρισμός των ρούχων σας ανά χρώμα, τύπο υφάσματος και επίπεδο βρωμιάς παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας. Αν παραλείπετε τη διαλογή δεν σημαίνει ότι τα ρούχα σας θα καταστραφούν, αλλά εάν έχετε τον χρόνο να περιμένετε να μαζευτούν της ίδιας κατηγορίας ρούχα και να τα πλύνετε μαζί, θα παρατηρήσετε ότι τότε θα φαίνονται πιο καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν τα πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ταξινόμηση των ρούχων πριν από το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι μια σταθερή στρατηγική για να έχετε καλά αποτελέσματα πλύσης. Πλένουμε μαζί τα σκούρα (μπλε τζιν, μαύρο τζιν, μαύρες κάλτσες, σκούρα πουκάμισα κ.λπ.) σε ένα μόνο φορτίο και έτσι δεν θα καταλάβετε ποτέ αν βγει λίγο χρώμα στο πλύσιμο και μεταφερθεί σε άλλα αντικείμενα.

Πώς να ταξινομήσετε τα ρούχα

  • Ξεκινήστε διαβάζοντας την ετικέτα φροντίδας, ειδικά με τα καινούργια ρούχα και αν δεν έχετε και πολύ εμπειρία στο πλύσιμο ρούχων. Η ετικέτα θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία νερού, τον κύκλο του πλυντηρίου ρούχων (χρησιμοποιήστε τον ήπιο κύκλο εάν η ετικέτα συνιστά πλύσιμο στο χέρι) και τη θερμοκρασία στεγνώματος.
  • Πάντα να διαχωρίζετε τα είδη που πλένονται από τα ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα.
  • Αφού αφήσετε στην άκρη τα ρούχα μόνο για στεγνό καθάρισμα, ταξινομήστε τα υπόλοιπα ρούχα ανά χρώμα. Λευκά, παστέλ και ανοιχτό γκρι πάνε μαζί και τα σκούρα ρούχα — καφέ, σκούρα γκρι, μαύρα, κόκκινα — μπαίνουν σε άλλη στοίβα.
  • Τώρα, ταξινομήστε κάθε στοίβα άλλη μια φορά ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος. Ξεχωρίστε τα τζιν και τα βαμβακερά μπλουζάκια από ελαφριά συνθετικά υφάσματα ή ευαίσθητα εσώρουχα. Τα ευαίσθητα μπορούν να τοποθετηθούν σε διχτυωτή σακούλα ρούχων πριν μπουν στο πλυντήριο.
  • Ταξινομήστε τις βαμβακερές πετσέτες που παράγουν χνούδι από ρούχα και κουβέρτες με μικροΐνες για να μειώσετε την ποσότητα από το χνούδι, ειδικά στο στεγνωτήριο.
  • Εάν έχετε πολύ λερωμένα ρούχα, κάντε μία τελευταία στοίβα. Τα λασπωμένα παιδικά ρούχα ή τα έντονα βρώμικα ρούχα εργασίας δεν πρέπει να πλένονται με ελαφρώς λερωμένα ρούχα.

Εάν παραλείψατε τα βήματα ταξινόμησης ρούχων, έχετε ακόμα μια τελευταία ευκαιρία να αποτρέψετε την περαιτέρω φθορά στα υφάσματα: το στεγνωτήριο (αν έχετε).

Στεγνωτήριο

Γενικά, ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες ταξινόμησης στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο.
Να θυμάστε όμως ότι τα βαρύτερα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν από τα ελαφρύτερα. Στεγνώνοντάς τα μαζί, τα ελαφρύτερα είδη στεγνώνουν υπερβολικά, γεγονός που πιέζει τις ίνες και τα βαρύτερα ρούχα συχνά παραμένουν υγρά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μυρωδιές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα του ρούχου για κάθε είδος για να διαπιστώσετε εάν μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο.

Διαβάστε επίσης

Τα κιλά των Χριστουγέννων: 8 εύκολα και απλά tips για να μην πάρετε βάρος

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών: Δεν είναι ένα, ακόμη, σενάριο

Αιθέρια έλαια: Οι θεραπευτικές ιδιότητες και ο τρόπος χρήσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.