Βότανα και μπαχαρικά που κρατούν μακριά τις ασθένειες

Τα βότανα και τα μπαχαρικά, σίγουρα δίνουν γεύση και χρώμα στο φαγητό, αλλά δεν έχουν μόνο αυτή την ιδιότητα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύουν την υγεία και καταπολεμούν τη γήρανση, αποτελώντας όπλο απέναντι σε χρόνιες ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύουν εδώ και αιώνες. Ακόμη και πριν από 2.500 χρόνια, ο Κομφούκιος απέδιδε την βελτίωση της πέψης στην κατανάλωση του τζίντζερ σε κάθε γεύμα, ενώ στην Ινδία περισσότερα από 3.000 χρόνια πριν, χρησιμοποιούνταν μπαχαρικά και βότανα για να θερμαίνουν και να δροσίζουν το σώμα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Βότανα για την Υγεία σας

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μια μικρή αλλαγή. Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι γεμάτα με πολλά ιατρικά οφέλη, αλλά τρώγονται νόστιμα. Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι τα βότανα δεν περιέχουν παρενέργειες. Ο Ayush Agrawal, ιδρυτής και διευθυντής της Rasayanam είπε στο IANS για τα απαραίτητα βότανα που μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σας.

Δενδρολίβανο

Αυτό το πικάντικο πολυετές βότανο προέρχεται από τη νότια Ευρώπη, είναι ένα μέλος της οικογένειας της μέντας και έχει βρεθεί ότι έχει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι το δενδρολίβανο μπορεί να είναι σε θέση να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου όταν μαγειρεύετε το κρέας σας με αυτό. Αυτό το βότανο εργάζεται για να μειώσει την παραγωγή, λόγω των αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του.Το δενδρολίβανο έχει συνδεθεί από τους ειδικούς με βελτίωση στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω του ότι περιέχει ουσίες που βοηθούν στην προστασία της ακετυλοχολίνης, που αποτελεί έναν από τους νευροδιαβιβαστές. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Θυμάρι

Ένα ακόμα μέλος της οικογένειας της μέντας, αυτό το βότανο είναι δημοφιλή στην αρωματοθεραπεία ως αιθέριο έλαιο με πλήρη αντι-ιικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικές, και αντιρευματικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και το θυμάρι μπορεί να μειώσει το COX-2 στα κύτταρα, ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την προώθηση της φλεγμονής, του πόνου και του πυρετού κατά 25% τουλάχιστον, ενώ το αιθέριο έλαιο του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κατά σχεδόν 75%.

Κύμινο

Είναι ένα από τα μπαχαρικά που μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα, και τα οφέλη του είναι απλά ένα μπόνους. Αυτό το καρύκευμα της Μεσογείου, έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια γνωστά ως ελικοβακτηρίδια, τα οποία συνδέονται με το έλκος στο στομάχι. Και το μαύρο κύμινο πιο συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πιπέρι καγιέν

Αυτό το μπαχαρικό έχει την ικανότητά να διεγείρει τόσο την κυκλοφορία και να εξουδετερώνει την οξύτητα μέσα στο σώμα. Αυτή η καυτερή κόκκινη σκόνη περιέχει την, ωφέλιμη για την υγεία, ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία προσφέρει ανακούφιση στους πόνους στις αρθρώσεις, και σύμφωνα με μία ίσως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές. Το πιπέρι καγιέν μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ταλαιπωρία του πονόλαιμου, του βήχα και της διάρροιας.

Κουρκουμάς

Αυτό το όμορφο φωτεινό πορτοκαλί μπαχαρικό, το οποίο είναι μέρος της οικογένειας του τζίντζερ, προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma Longa και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της καούρας και του στομαχόπονου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά για να θεραπεύσει φλεγμονή του δέρματος και μολυσμένες πληγές. Έχει επίσης βρεθεί ότι το ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό ως κουρκουμίνη που βρέθηκε στο μπαχαρικό, συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας όταν χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Φασκόμηλο

Έχει βρεθεί ότι το φασκόμηλο έχει αντιδιαβητική επίδραση στα ζώα και παρ’ όλο που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί και στους ανθρώπους, ξέρουμε σίγουρα ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι είναι αντιοξειδωτικό. Για αιώνες, χρησιμοποιούνταν στην Αγιουρβεδική ιατρική σαν εξαγνιστικό βότανο, λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων, ενώ είναι και αντιιικό.

Πηγή: thehealthsite.com

Διαβάστε επίσης 

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ρολό κοτόπουλου και κιμάς γνωστής εταιρείας

Μάσκες κατά της COVID-19: Ποιες μειώνουν στο 1% την πιθανότητα μόλυνσης

Βαριέσαι το τρέξιμο; 8 αερόβιες ασκήσεις για την περίπτωσή σου!

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.