Λιναρόσπορος: Θαυματουργός αλλά με μέτρο

Ο λιναρόσπορος αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μετάλλων όπως το μαγγάνιο, η θειαμίνη και το μαγνήσιο. Επίσης είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Διατροφική αξία

Ενέργεια 534 kcal
Λιπαρά 42,16γρ.
Σάκχαρα 1,5γρ.
Πρωτεΐνες 18,3γρ.
Φυτικές ίνες 27,3γρ.
Υδατάνθρακες 28,8γρ.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 21γρ.

Οφέλη για την Υγεία

Πλούσιο σε ίνες αλλά πτωχό σε υδατάνθρακες

Ένα από τα πιο εξαιρετικά οφέλη του λιναρόσπορου είναι ότι είναι πλούσιο σε βλεννώδες κόμμι, μια υδατοδιαλυτή ίνα που σχηματίζει πήκτωμα και μεταφέρεται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Μετά την κατανάλωση της τροφής, το κόμμι συγκρατεί την τροφή στο στομάχι και αυξάνει τον κορεσμό.

Το λινάρι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. οπότε βοηθά στην αποτοξίνωση του παχέος εντέρου, την απώλεια λίπους και την επιθυμία για ζάχαρη.

Πλούσιο σε Ω-3 Λιπαρά οξέα

Οι λιναρόσποροι περιέχουν ALA,  ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ. Σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης. Βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, αντιμετωπίζει φλεγμονές, ενισχύει την υγιή λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Και προστατεύει την αρτηριακή λειτουργία, οπότε καταπολεμά τις αρρυθμίες.

Υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά

Ο λιναρόσπορος βοηθά τα μαλλιά να αποκτήσουν λάμψη και να είναι πιο ανθεκτικά. Τα Ω-3 και οι βιταμίνες Β του λιναρόσπορου ωφελούν δέρμα και μαλλιά. Ενώ αντιμετωπίζουν ξηρότητα και φλεγμονές. Επίσης ανακουφίζουν από την ροδόχρου – και την απλή –  ακμή, και τυχόν εκζέματα. Επίσης προστατεύει την υγεία των ματιών, αντιμετωπίζοντας το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Προσοχή στις παρενέργειες

Με τον λιναρόσπορο έχουν συνδεθεί κάποιες αλλεργίες με συμπτώματα όπως στομαχικό πόνο, εμετό, ναυτία, δηλητηρίαση κ.ά.

Ο μερικώς απολιποποιημένος λιναρόσπορος, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Δεν συνιστάται σε άτομα με αυξημένες τιμές.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του οισοφάγου, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα. Δεν συνιστάται σε άτομα με στένωση οισοφάγου. Επίσης, η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ο λιναρόσπορος περιλαμβάνει καθαρτικές ιδιότητες. Δεν συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια ή εκκολπωματίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn.

Ο λιναρόσπορος πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση ακατέργαστου λιναριού είναι 3 κουταλιές της σούπας.

Όπως και άλλες πηγές φυτικών ινών, η κατανάλωση λιναρόσπορου απαιτεί συνοδεία άφθονου νερού ή άλλων υγρών. Δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με φάρμακα. ενώ η συμβουλή του γιατρού σας είναι απαραίτητη πριν δοκιμάσετε τυχόν συμπληρώματα διατροφής.

Πηγή: mayoclinic.org

Διαβάστε επίσης 

Το σκεπτικό πίσω από την τρίτη δόση του εμβολίου: Τι λέει το μέλος των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά

6+1 Μύθοι & Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.