Η «Πυξίδα» των καλών και των κακών για την υγεία τροφών

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων σημαντική συμβολή είχε μια Ελληνίδα διατροφολόγος, η Ρενάτα Μίχα, δημιούργησαν μία «πυξίδα». Ένα νέο πιο ολοκληρωμένο, επιστημονικό σύστημα κατάταξης των τροφίμων με βάση το πόσο ανθυγιεινά ή υγιεινά είναι,φιλοδοξώντας να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό τη σύγχυση των καταναλωτών.

Οι ερευνητές της Σχολής Friedman Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν και τη Ρενάτα Μίχα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα διατροφής «Nature Food», χρειάστηκαν τρία χρόνια μελέτης για να ενσωματώσουν στην «Πυξίδα» τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με πόσο θετικά ή αρνητικά μια τροφή επιδρά στην υγεία.

Στόχος η ανάπτυξη πιο υγιεινών προϊόντων

Η «Πυξίδα» (Food Compass Nutrient Profiling System) χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για
8.032 τρόφιμα και ποτά, αξιολογώντας 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, έτσι ώστε να
δημιουργήσει ένα «προφίλ υγείας» για το καθένα.

Στόχος των ερευνητών είναι οι άνθρωποι να τρώνε εν γνώσει τους πιο υγιεινά φαγητά, οι εταιρείες τροφίμων να ενθαρρυνθούν για να αναπτύξουν πιο υγιεινά προϊόντα, οι επενδυτές να έχουν καλύτερη επίγνωση για το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι επιλογές τους στη βιομηχανία τροφίμων και οι κάθε είδους χώροι εστίασης να σερβίρουν πιο υγιεινά φαγητά.

Κάθε τρόφιμο ή ποτό βαθμολογείται από το 1 (πιο ανθυγιεινό) έως το 100 (πιο υγιεινό). Η
βαθμολογία πάνω από 70 θεωρείται ένα λογικό «σκορ» για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή και η κατανάλωση ενός προϊόντος.

Τα τρόφιμα-ποτά με βαθμολογία 31 έως 69 πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ εκείνα που βαθμολογούνται από 30 και κάτω, πρέπει να καταναλώνονται όσο γίνεται λιγότερο.

Πυξίδα-διατροφης-.png

Η μέση βαθμολογία των τροφίμων-ποτών της «Πυξίδας» υπολογίστηκε στο 43,2, κάτι που
δείχνει πόσα περιθώρια υπάρχουν για να βελτιωθεί η διατροφή του μέσου ανθρώπου από
άποψη ποιότητας και υγείας.

Τροφές ανά κατηγορία

Ακατέργαστα φρούτα: 100 ή κοντά
Ωμά λαχανικά: 100 ή κοντά
Όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι: 100 ή κοντά
Ψάρια (αν μαγειρευτούν απλά) κοντά στο 100
Χυμοί φρούτων & λαχανικών: 67
Θαλασσινά: 67
Πουλερικά: 42,7
Αμυλούχα λαχανικά: 43,2
Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά με ζάχαρη: 27,6
Μοσχάρι: 24,9
Σνακ και γλυκά επιδόρπια: 16,4

Τροφές ανά είδος

Ωμά σμέουρα (φραμπουάζ): 100
Αβοκάντο: 100
Τοματοχυμός με λίγο νάτριο: 100
Δημητριακά με βρώμη ολικής άλεσης: 95
Αλατισμένα αμύγδαλα: 90
Ελαιόλαδο: 85
Χυμός καρότου: 84
Μπανάνες: 83
Κινόα: 81
Πλιγούρι βρώμης: 78
Σύκα: 77
Καπουτσίνο με άπαχο γάλα: 73
Τονοσαλάτα με ελαφριά μαγιονέζα: 73
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: 70
Τσιπς γλυκοπατάτας : 69
Ψωμί ολικής αλέσεως: 64
Στήθος κοτόπουλου στη σχάρα: 61
Χυμός μήλου: 55
Πατάτες τηγανητές: 55
Μπιφτέκι γαλοπούλας ή κοτόπουλου: 50
Φυστικοβούτυρο: 35
Τουρσιά: 33

Πίτσα λεπτή ζύμη: 26
Μηλόπιτα: 19
Συσκευασμένοι φρουτουχυμοί: 19
Κορν φλέικς: 19
Λευκό ρύζι: 10
Ανάλατο βούτυρο: 8
Λευκό ψωμί: 8
Τσίζμπεργκερ (φαστ-φουντ) : 8
Σάλτσα τεριγιάκι: 4
Στιγμιαίες σούπες: 1
Ασπρη ζάχαρη: 1
Στιγμιαία ζυμαρικά «νουντλς»: 1
Πίτες: 1

Διαβάστε επίσης 

Τσιόδρας: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια – Ποια ξεχωρίζουν

7 εύκολοι τρόποι για να κάνετε το επόμενο ταξίδι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Μάκα: H υπερτροφή που αυξάνει την ερωτική επιθυμία

 

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.