Νερό με σπόρους Chia: Γιατί το προτιμούν οι Tiktokkers;

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για τους σπόρους Chia; Ισως ότι είναι πουτίγκα ή ίσως είναι ιδιόμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Για μερικούς TikTokkers, όμως είναι το βασικό πρωινό τους. Έχουν αρχίσει να βάζουν αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους στο νερό και να τους πίνουν, για να αποτρέψουν την πείνα και να χάσουν κιλά.

Υπάρχει αλήθεια σε αυτό το κόλπο; Η διαιτολόγος Beth Czerwony, MS, RD, CSOWM, LD εξηγεί εάν αυτή την τάση , πρέπει να την ακολουθήσετε, ή να την αγνοήσετε.

Τα οφέλη των σπόρων chia

Οι σπόροι Chia είναι απίστευτα υγιείς, πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών θερμίδων, με μόνο περίπου 100 θερμίδες ανα γραμμάριο.

Μπορεί πραγματικά το νερό chia να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Το νερό από σπόρους Chia είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Μια κουταλιά σπόρων chia σε ένα ποτήρι νερό. Μα γιατί?

Οι σπόροι Chia μπορούν να απορροφήσουν έως και 12 φορές το βάρος τους. Όταν βραχούν, διογκώνονται σε μέγεθος και παίρνουν μια ζελατινώδη υφή – που είναι ένας ευγενικός τρόπος να πούμε ότι γίνονται αρκετά γλοιώδεις.

Η ιδέα πίσω από το πόσιμο νερό από σπόρους chia είναι ότι οι υγροί σπόροι θα μεγαλώσουν στο στομάχι σας και θα καταλάβουν χώρο, εμποδίζοντας σας να πεινάσετε. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σας κάνει να πεινάσετε λιγότερο και τελικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Λειτουργεί ;

Με μια λέξη, ναι. Περίπου.

«Οι σπόροι chia αναμειγνύονται με το νερό και τους γαστρικούς χυμούς σας και διαστέλλονται στο στομάχι σας», επιβεβαιώνει η Czerwony. «Σας κρατάει πιο χορτάτους περισσότερο επειδή καταλαμβάνει χώρο και όλες αυτές οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη».

Όταν η πέψη σας επιβραδύνεται, το σώμα σας απελευθερώνει το σάκχαρο στο αίμα με βραδύτερο ρυθμό, αποτρέποντας τις αιχμές και τις κοιλάδες του σακχάρου στο αίμα που προκαλούν αυξημένη όρεξη (γνωστός και ως «πεινασμένος»).

Οι κίνδυνοι των σπόρων chia στο νερό

Αλλά η Czerwony προειδοποιεί να μην παρακάνετε το νερό με τους σπόρους chia. Παρόλο που είναι ωραίο να το κάνετε κάθε τόσο, όπως να απαλλαγείτε από την επιθυμία να τσιμπήσετε αργά την ημέρα, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως βασική μέθοδος για την απώλεια βάρους.

Για αρχάριους, η κατανάλωση σπόρων chia δεν είναι μια εναλλακτική λύση σε μια υγιεινή διατροφή – απλώς ένα εύχρηστο κόλπο που πρέπει να χρησιμοποιείτε κατά περίσταση. Και αν καταβροχθίζετε πολλές φυτικές ίνες, να είστε βέβαιος ότι πίνετε επίσης πολύ νερό, ή μπορεί να καταλήξετε σε αρκετά δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια.

«Αν τρώτε πολλές φυτικές ίνες και δεν πίνετε αρκετό υγρό μαζί με αυτό, οι σπόροι chia θα αρχίσουν να απορροφούν το υγρό στο έντερό σας και θα σας προκαλέσουν σκληρά κόπρανα», αλλά και σοβαρά προβλήματα στο στομάχι, λέει ο Czerwony.

Πριν λοιπόν ακολουθήσετε, αυτή την τάση , επικοινωνήστε με έναν διατροφολόγο

Πηγή: clevelandclinic.org

Διαβάστε επίσης 

Κινόα δια πάσαν νόσον

Από την Δευτέρα 11/10 το πακέτο δεδομένων μεγέθους 50 GB στους εμβολιασμένους έφηβους

Όταν έχει πονοκέφαλο… μετά το σεξ

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.